Utopia Balcanica

Iubiţi şi câinii vag blonzi

Câţi?

Nu i-am prins pe toţi în poză da’ erau cel puţin 15 şi se făceau comozi la intersecţia Drumul Taberei cu Romancierilor (nu umblu pe acolo de obicei, de-aia m-a şocat) într-o zi frumoasă de iarnă târzie adică azi.

Acolo şi atunci, dânşii întreprindeau tot ce ştiu întreprinde nişte câini: se tăvăleau, se păducheau, rupeau pielea unul de pe celălalt, se babardeau sexualmente întru propăşirea seminţiei lor patrupede şi traversau în masă când era traficul mai în toi.

Nu-mi dau seama cum să transpun mai bine în imagini apocaliptice chestia asta:


– Cinşpe corpuri voluminoase care nu ţin cont de nici o regulă de circulaţie mişună în voie pe o arteră aglomerată a Capitalei.

– Cinşpe purtători de păduchi, căpuşe, tenie, turbare, râie, jigodie, parvoviroză, ciumă, lepră şi ciulepră mişună în voie pe o arteră aglomerată a Capitalei.

– Cinşpe animale sălbatice înfometate şi cu un foarte vicios simţ al teritoriului mişună ziua, dar mai ales noaptea, în voie pe o arteră aglomerată a Capitalei.

Sunt ferm convins că undeva, într-un orăşel de provincie din Europa de vest, simpla existenţă a cinşpe câini fără stăpân ar prinde pagina trei în gazeta locală. Un cetăţean îngrijorat ar remarca, de la geam, un asemenea animal, ar suna la Urgenţe, s-ar alcătui un comitet de criză iar o brigadă de hingheri improvizată dintr-o brigadă de pompieri ar interveni prompt pentru îndepărtarea pericolului public din întreaga regiune. Societatea civilă din micul orăşel vesteuropean ar jubila şi şi-ar scoate copiii din nou la joacă.

Dincoace, la buricul Europei de est, cinşpe câini fără stăpân s-au bătut, futut şi lătrat într-o singură intersecţie, fireşti ca cinşpe petunii într-un rond. Oamenii şi-au butonat telefoanele liniştiţi, şi-au luat bilete de troleu, şi-au pudrat nasul. Unii s-au dat puţin la o parte ca să poată trece mamiferele strada. Un singur bărbos a făcut o poză cu o praştie de E51 cu gândul că ar putea să defuleze un pic pe un blog obscur. Societatea civilă din ţara asta e un singur bărbos, şi ăla vai de steaua lui.

M-am mai revoltat în vânt şi când unii inflamaţi s-au opus printr-un fleşmob de căcat confortului meu şi al concetăţenilor mei. Am mai scris-o şi pe alte bloage din alte epoci. În timpul scurs de atunci? Multe nopţi de vară nedormite, o seamă de blugi perforaţi, numeroşi amărâţi fost ciupiţi un pic, câţiva mâncaţi de vii. Nada.

A ajuns să mă doară în pix că se demolează ca pula şi se construieşte ca curul, că nu sunt locuri de parcare, că borduri, că gropi, că spaţii verzi, că marihuană ilegală. În pix. Ofer votul meu etern şi recunoştinţă nemăsurată acelui primar, consilier sau (în ultimă instanţă şi călcându-mi cu of şi jale în picioare toate principiile etice) curajos mitralior mascat care va reda oraşul acelei specii care l-a construit pentru sine.

Hai dom’ doctor! Nu te interesează? Votul lui Vasile pe viaţă, po’ să demolezi şi ateneul, numai să mă laşi să mă întorc noaptea de la cârciumă pe jos.

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

30 comentarii

 • mai este o intersexie similară unde specia asta este la fel de bine reprezentată, respectiv bd. gloriei cu bd. jiului. tot un spaţiu verde aşa, frumos, tot vreo 15 de exemplare superbe, şi tot pensionarii din blocurile staliniste din jur care îi întreţin, pentru motivele evidente.
  ah, şi că tot veni vorba: ce fac asociaţiile gen “patru labe”? îi ridică cu duba din BUCH şi îi aruncă în satele de lângă. şi asta e informaţie de la sursă, nu că mi-a zis vecinul că văru-su lu colegu lu etc. martor ocular, domne. repopulează în acelaşi timp pădurile şi câmpiile.
  câini comunitari urbani şi câini comunitari rurali.

 • Realitatea e ca si eu imi bag pula in ei de vagabonzi patrupezi. N-as fi avut nimic cu ei daca nu s-ar fi facut haite si au pus sechestru pe niste drumuri minunate(ce duc la mine acasa).

  Tare e ca era sa ma muste un caine langa casa lui Vasile fiindca pur si simplu mergeam pe trotuar. Presupun ca e ca in planet of the apes, numai ca romania va fi condusa de caini vagabonzi, calare pe cai. In loc de statuia libertatii vom avea cartoful ala de la universitate pe plaja din mamaia.

  Problema cainilor se rezolva fie printr-o secta dubioasa care sacrifica caini, fie prin mai multe restaurante chinezesti.

 • Asta cu cainii cred ca e cea mai reprezentativa chestie pentru adevaratul potential si anvergura ale acestui neam al nostru. De decenii multe romanii n-au reusit sa rezolve aceasta problema relativ simpla asa cum n-au reusit sa opreasca taierea salbatica a padurilor, de exemplu. Cum poti sa crezi ca vom fi vreodata in stare de ceva remarcabil?

 • Apropo de oraşe europene. În Londra au probleme cu vulpile. Manâncă din gunoiaie, iar o vulpe a furat inclusiv un bebeluş dintr-o casă şi l-a halit ulterior. Cu animalele sălbatice din capătul de sus al lanţului trofic nu prea ai ce face decât să le vânezi când se înmulţesc prea tare. Să ştie de frică şi să se ascundă. Pe de altă parte, aşezările umane reduc din habitatul animalelor sălbatice, deci e o problemă mai complexă. Cu câinii vagabonzi e mai eficient să procedezi la fel atunci când devin o problemă prea mare. Asociaţiile nu fac mare lucru. Dacă ar face ceva s-ar vedea rezultate. Dar nu se văd. Acum 10 ani aveaţi exact aceeaşi problemă. Am fost în Bucureşti şi a trebuit să mă ascund într-o scară de bloc ca să nu mă atace o haită de câini fioroşi.

 • Si cu ratiunea ce facem ? Cand vine vorba de homo sapiens invocam o pledoarie speciala ? Pana la urma chiar suntem dupa chipul si asemanarea lui Yahweh, niste mamifere irationale si ipocrite care cred ca lor li se cuvine mai mult decat celorlalte pentru ca ar fi cumva superioare.
  Cum au ajuns cainii in preajma omului ? Cum au ajuns cainii pe strazi ? Iti trebuie o doza serioasa de irationalitate (pe care instinctele ne-o procura cat ai clipi) ca sa poti arata cu degetul spre caini. Dar sunt instinctele noastre si in cinstea lor sacrificam chiar si ratiunea.

 • @betel dacă gigel a spart un geam, condamnându-l pe gigel şi lăsînd cioburile acolo unde sunt şi spărtura în geam la locul ei pentru că ce drept avem noi, carbonu’, asupra siliciului, vom face să nu ne mai tragă curentul?

 • nu te deranjeaza chestiile cu pretentie de oameni care dau in cap, fura, violeaza, populeaza canalele sau parlamentul si toate astea din vointa lor (in cazul parlamentarilor cred ca ai su tu ceva de zis) dar te deranjeaza cateii care nu sunt in mediul urban din proprie initiativa…

 • Sunt curios curios câţi dintre cei care ţin partea câinilor mai sus amintiţi ar adopta unul dintre ei; sau dacă au adoptat vreodată un câine vagabond. Deci? Avem 15 câini disponibili. Câţi potenţiali stapâni am avea? Prin adoptat nu se înţelege că-l ţii în scara bolocului şi-i mai dai din când în când de mâncare. Nu. Îl ţii în curte, sau dacă n-ai curte îl ţii în casă cu tine şi cu familia ta, îi dai de mâncare zilnic, îl plimbi măcar o oră pe zi, ai grijă să nu facă mizerie pe trotuar, îl deparazitezi, îl vaccinezi, îi faci baie, etc.

 • Chiar asa nu se poate sa-i facem pachet si sa-i trimitem in China? Au grija chinezii de ei… Sau nu, poate nici chinezii nu se ating…

 • @vasile, dar ar fi absurd sa critici sticla pentru ca s-o supus legilor fizice. Ori articolul tau tocmai tonul asta il are, chiar daca nu sugereaza neaparat asta.
  Solutia ? Ii de ajuns sa te uiti in occident, in tari ca S.U.A sau Marea Britanie sa vezi cam in ce directie ii solutia.

 • Ce e crunt este ca astfel de poze pot fi facute in sute de locuri din capitala, flagelul canin a ajuns la proportii neegalate pana in prezent.

  Am urmarit “controversa” televizata in urma mortii acelei femei nefericite care isi facea slujba. Rama degenerata de Marius Marinescu, gunoiul uman de Marius Marinescu, smegma planetei Marius Marinescu a calomniat-o public cum ca ar fi venit la furat, fiindca, nu-i asa, “ingerasii” de ale caror “suflete” nu ne putem lipsi, nu ataca decat oamenii rai rai rai:
  http://www.youtube.com/watch?v=W_Fi7i64aX8

  La fel au reactionat si curvele inveninate de la Cutu Cutu. Ce m-a frapat cel mai tare la aceasta “dezbatere” a fost maniera in care cuvantul “eutanasie” a devenit inacceptabil. Nimeni nu-l mai mentioneaza si chiar si o mentiune pasagera atrage vechile canarde din partea iubitorilor (“evrei”, “Hitler”, “oamenii strazii” etc). Consensul ambelor tabere ale discutiei pare sa fie sa stam linistiti si sa asteptam hotelul de lux (eufemistic numit adapost) pe care il construieste Oprescu, alt iubitor declarat de caini:
  http://www.gandul.info/news/oprescu-nu-este-de-acord-cu-eutanasierea-cainilor-fara-stapan-6071610

  Cred ca discutia pe care ar trebui s-o purtam cu totii, la nivel global daca se poate, este insasi validitatea conceptului de “drepturi ale animalelor”. Aceasta idee dementa, dusa la concluzia ei logica are ca rezultat orase precum Bucurestiul, sau precum cele din India inchinate sobolanilor sau maimutelor, unde toate considerentele ce tin de viata, siguranta si sanatatea fiintelor umane trece in plan secundar, fie in numele totemismului, fie al unei sentimentalitati gresit directionate (insa nelipsita nici ea de o componenta religioasa). Civilizatia nu poate exista decat in conditiile subjugarii totale si irevocabile a naturii de catre om, si n-ar trebui sa ne mire faptul ca majoritatea adeptilor “religiei Gaiei” isi duc traiul in astfel de metropole (ayatollahul lor Peter Singer sta la Sidney, spre exemplu). Cu riscul de a spune un cliseu, nu pot exista drepturi fara responsabilitati, ori din partea animalului nu poate fi vorba de responsabilitate niciodata. “Drepturile animalelor” este o idee nedarwiniana si antiiluminista, bazata pe o viziune premoderna, mistica despre lumea vie, care neaga natura umana ca rezultat al evolutiei biologice si ne pozitioneaza undeva in afara naturii, discriminand specia umana care isi pierde astfel dreptul la nutritie adecvata, autoaparare si civilizatie.

  Ca sa trag linie, ca si Vasile am devenit single issue voter. Cine ii trimite la Gizas ia votul meu, indiferent de pretinsa lui ideologie.

  PS: N-a mers vechiul meu plan cu antiinflamatoare, la primavara cand pleaca homelesii le dau antigel cu lapte ingerasilor de la parter.

 • Bucurestiul nu este consecinta vie a ideii de drept animalier. Au contraire! E vorba de o pasivitate crunta, de incapacitatea noastra funciara de a organiza si intreprinde ceva, de totala lipsa de interes a asociatiilor de tipul “Cutu-Cutu”, “Ham-Ham” etc. Insist sa sustin ca, pe alte continente, autoritatile au construit, din donatii, adaposturi in care se face tot ce este posibil pentru reabilitarea clinic-comportamentala a patrupedelor. Variabila rezultat e una singura si e binara: adoptia sau eutanasia. Asa e fair. Sigur ca la noi ar fi o cale tare anevoioasa, tratamentul de electie momentan ar fi probabil strict eutanasia. Totul e sa se faca controlat, pentru ca atat timp cat medicina moderna ne pune la dispozitie solutii nedureroase nu ar fi prea frumos sa apelam la sfanta bataie pentru asta.

 • trebuie data spaga la aia de la Cantacuzino ca sa produca si sa “scape” pe strada virusul gripei canine… poate asha o sa se mai curete din ei.

 • @Imperatrix
  Exista o lege care interzice orice forma de autoaparare (Marinescu II din 2008). Cainii ma pot sfasia de viu in strada, ne pot imbolnavi copiii, dar noi daca incercam sa retaliem putem fi incarcerati pana la 3 ani. Se vor gasi intotdeauna binevoitori care vor depune marturie impotriva noastra, mintind cum au mintit despre femeia asta pe care au facut-o hoata fara nicio dovada. Am sunat “hingherii” de mi-a venit rau, nu fac altceva decat sa-i stranga si sa-i aduca inapoi, de cele mai multe ori mai multi decat au luat in prima transa. N-au voie, prin lege, sa eutanasieze nici macar cainii violenti.
  Daca tu nu vezi ideologia din spatele unor astfel de masuri e problema ta.

  La orice miting impotriva eutanasiei se gasesc bannere tehnoredactate in engleza. In clipul de mai jos, “Navalitorul” surprinde lipsa de transparenta a oenghistilor animalieri. Acestia poarta caracterul conspirativ al muncii lor ca pe o emblema de onoare, pare-se:
  http://www.youtube.com/watch?v=OgnbG5bR6k8

  N-as vrea sa par conspirationist, dar toate oengheurile de profil au sefi straini sau legaturi cu organizatii similare de afara. Pe fondul lipsei de culturi institutionale din Romania si al sentimentalismului unor segmente de populatie, au gasit aici teren fertil pentru implementarea celor mai extreme teze ale miscarii lor. Eu ii consider versantul rasaritean al ecoterorismului de tip PETA/ALF si cred ca, intr-o zi, ar trebui judecati ca atare in fata unui tribunal.

  Gresim daca spunem ca problema e o chestiune de mismanagement romanesc si ignoram esafodajul ideologic care face posibile ororile pe care le vedem zi de zi in orice oras din tara.

 • Trebuie facut ceva cu ei ca nu se mai poate, eu sunt chiar si pentru eutanasiere. Multi o sa atace acest comentariu, dar chiar nu ma mai intereseaza, atata timp cat pe caini nu ii deranjeaza sa ma muste fara sa le fac nimic, doar ca merg pe strada, nici pe mine nu ma deranjeaza sa fie omorati. Pana la urma de mine trebuie sa ma intereseze in primul rand, de caini mai tarziu.

 • “Nu cainii traiesc printre bucuresteni ci bucurestenii traiesc in Bucurestiul canilor”

  Sfantul Marinescu ocrotitorul canilor

 • @leo taxil, ma gandesc ca ai impresia ca pozitia ta e rationala. Dar argumentele tale sunt puternic influentate de tot felul de sentimente si instincte. Pozitia ta e justificabila, dar nu rationala. Ai dreptate ca unii aparatori ai animalelor sar calul, dar de aici pana la afirmatia “omul trebuie sa subjuge natura” e cale lunga. Antropocentrismul este una din cele mai nocive idei inventate de om.
  Drepturile animalelor este o un concept cat se poate de valid. N-am inteles niciodata cum evolutionistii pot cadea in idea proasteasca a crestinismului si anume ca omul e ceva special, deasupra naturii. Te pomeni ca rasismul e un concept intemeiat? A, nu…stai putin, in rasism se discrimineaza specia homo sapiens care a reusit sa transceada natura, astfel viata lor a devenit sacra. Ce mai, niste dumnezei la scara planetara :).

 • Ma deranjeaza “animalismu”l din noi, sincer. Si totusi ne dorim a fi numiti europeni,oameni, civilizati…sunt sigura ca dintre cele doua tabere daca le pot numi asa, cea a animalelor si cea a oamenilor noi suntem cei care pierdem de fapt. Nu va dati seama ca noi suntem vinovati? Tot ce nu suporti ucizi? Asta e solutia? Si cum poti acuza oamenii care au grija de ei? De ce ii acuzi? De iubire? De cand asta e ceva gresit? Ceea ce se discuta aici…cu atata ura pentru ceva ce noi am creat in mod indirect ne arunca in conceptia despre romani de pretutindeni…Daca de caini se vorbeste asa…ce ziceti despre oameni? Pentru ca merg pe strada si vrea unu` de pe la colt de strada sa se ia de mine…ar trebui omorat? Nu aveti educatie. Asta e, lipsa de educatie ne-a adus unde suntem acum si nu suntem bine deloc. Si sa nu intelegeti gresit…nici eu nu sunt de acord cu faptul ca sunt caini peste tot…dar nu brtutalitatea este solutia…ganditi-va de 1000 de ori inainte…asa oameni sunteti? trist…picati intr-o plasa de unde nu veti mai iesi…si problema e ca pe viitor sau chiar in prezent va educati copiii in acelasi mod…se duce societatea noastra de rapa! Treziti-va si uitati-va in jurul vostru! Vedeti ce cu adevarat conteaza! Si nu mai aruncati vina asupra celorlalti! Si voi sunteti vinovati! Cu gandirea si conceptele astea despre viata si cum noi ne absolvim de vina, locul nostru e in jungla…TREZITI-VA, sincer…vreti o societate fara caini vagabonzi? Vedeti ca statul nostru scump si drag nu face nimic? Schimbati conducerea! Vedeti ca nici urmatorii nu fac nimic? Schimbati-va voi si autoeducati-va! Nu va limitati doar la ce ati fost invatati! Mai cititi, mai documentati-va inainte sa tastati cu ura despre niste animale! Uitati-va-n oglinda! Cine e mai demn de ura….un animal? Sau noi care nu ne putem stapani si teoretic(numai teoretic din pacate) le suntem superiori? Le suntem oare superiori? Asta e intrebarea? Elementul definitoriu al oamenilor e pe cale de disparitie…sufletul. Fa-ti-i prieteni si ai sa vezi ca au mai mult de oferit decat oamenii…care sunt prea stresati sa mai iubeasca…iti recomand o carte: “Despre fericirea uitata a vietii” de Andrei Plesu…citeste-o cu sufletul deschis si poate o sa-ti placa si ai sa regasesti ce-ai pierdut…si mai usor cu ura asta…fie-ti mila! Parerea mea, la urma urmei tot cum vrei faci si tot cum vrei tu gandesti…gandirea si parerile sunt flexibile dar intereseaza-te din toate punctele de vedere inainte sa-ti formezi o opinie…si nu te mai lasa prada urii, fi om! Te rog! :)

 • Vasile sau cum te cheama, tu zici ca in Europa de Vest nu e ca la noi, cu caini vagabonzi. Te inseli. Ai auzit de tara care contine cel mai vestic punct al Europei, Cabo da Loca? Capitala ei e plina de caini vagabonzi, linistiti si relaxati, care latra fado in miez de noapte. Si nu numai capitala. Sa-i vezi cum zburda pe langa Ocean de zici ca sunt surferi pe plaja! O cantareata din tara respectiva, venita la Bucuresti, declara ca se simte ca acasa, printre altele si din cauza peisajului canin.
  Sigur, sunt tari unde curatenia se ia in serios: caini, “jidani”, “tigani” se stranguleaza, se gazeaza, se ard in cuptoare, si lumea scapa frumos de ei.
  Nu generaliza! Nu stiu cine e de vina pentru cainii din alte tari, dar stiu cine e aici.

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri