Utopia Balcanica

Ce ne dă văcuţa 16:9

Na că mi-a venit ieri Probookul de care ziceam mai devreme şi, până una alta, e megamişto. E pătrăţos cum îmi place mie, metalic, nu prinde amprente, ba chiar nu ştiu cum se face că băieţii mi-au trimis (fără să ştiu sau s-o cer) culoarea bejuliu-argintiu-aurie care costa cu vreo două milioane în plus în alte părţi.

Deşi e o bătaie mare de cap să faci Win 7 să arate şi să se comporte ca un Windows normal, am zis să bifez şi treaba asta iar acum sunt mândrul proprietar al unui leptoc cu SUSE Linux (care e mişto cam de când Ubuntu a făcut tranziţia de la Gnome la Unity) plus Windows 7-deghizat-în-Win 95 (serios, de ce ar trebui să aibă umbră cursorul? io mă gândesc că era o vreme când cu puterea de calcul consumată pe umbra aia de căcat puteai să trimiţi oameni pe lună) care arată cam aşa.

Poză, ieei.

Ah, dar stai, nu sunt mulţumit în totalitate. De ecranul maşinăriei, zic.

Nu, nu mă deranjează că ecranele leptoacelor (accesibile) de azi sunt spălăcite şi au culori naşpa, chiar şi în comparaţie cu Satellite-ul meu de acum şapte ani. Oricum la capitolul ăsta monitorul cu tub rămâne rege. Mă deranjează, în schimb, că toţi producătorii de ecrane pentru leptoace au trecut pe formatul lat 16:9.

Toţi? Toţi toţi, adică dacă mai găseşti de vânzare vreun laptop în format 4:3 ştii că are înăuntru gândaci şi pânze de păianjen. OK, să zicem că se mai semnalează cazuri sporadice de ecrane 16:10, de pildă Macbookurile, da’ la banii ăia zideşti o biserică.

Pentru producători e un mare şmen într-adevăr. Un ecran standard de laptop ieftin, cu diagonala de cinşpe ţoli, are azi rezoluţia 1366 x 768 în loc de 1280 x 960 cât avea în epoca formatului 4:3. Asta înseamnă 179712 pixeli mai puţin de fabricat pentru un ecran cu aceeaşi diagonală, ori toată lumea ştie că diagonală e un cuvânt magic care face până şi bărbaţii să se umezească la păsărică.

Şi pentru amatorii de filme cred că-i destul de fain. Capodoperele cinematografiei mondiale, globale şi de pretutindeni sunt în format wide din anii 50 încoace pentru că aşa au socotit Hollywoodul, Bollywoodul şi studiourile Buftea că luptă împotriva televiziunii.

Numai că anii 50 sunt departe şi (sunt convins că n-aveţi de unde să ştiţi) filmele pe care le găseşti piratate pe interneţi sunt de obicei transpuse de-a gata în format îngust. Pentru ecranul de laptop 16:9 asta înseamnă fâşii negre în stânga, în dreapta, sus şi jos. Ieei!

Şi până la urmă cine pula calului foloseşte laptopul pentru filme? Dacă eşti mare sculă de cinefil, sigur ai în casă un ecran mai mare.

Pentru cine nu e producător de ecrane în format lat sau dependent de filme în format lat, formatul lat e o risipă de spaţiu şi, în principiu, te poţi căca pe el. Lăsând la o parte că partea aia utilă a câmpului nostru vizual (unde bat ambii ochi) NU e mai mult lată decât înaltă.

Eşti ziarist, traducător de cărţi despre cai sau scrii poezie proastă? Ai pierdut câteva rânduri bune de text. Ai câştigat vreo trei sute de pixeli din superbul fundal al lu’ Word.

Eşti programator? Ai pierdut şi tu câteva rânduri bune de cod şi n-ai câştigat nimic în schimb (chiar dacă eu nu prea scriu cod, mi se mai întâmplă să fur codul altora iar cele două experienţe sunt asemănătoare; ştiu despre ce vorbesc).

Eşti fotograf? Specializează-te pe panorame cu Piatra Craiului taică.

Eşti arhitect? Ce se construieşte în oraş e mai mult înalt decât lat. Cred că în AutoCAD arată la fel.

Eşti contabil? Câteva rânduri în minus în Excel, câteva coloane în plus. Dar eşti contabil, tu nu ai nimic de pierdut sau de câştigat în viaţă.

Sunt ferm convins că în orice scop “de birou” vechiul format 4:3 ne aducea mai multe beneficii şi că moda widescreen e un mare complot al scârţarilor din industria producătoare de pixeli şi o mare lipsă de respect faţă de utilizatorul final.

Dap, acest blog va continua să fie proiectat pentru ecrane înguste.

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

 • Chiar şi 1280*800 era mai înalt decât 1366*768!

  Acum câţiva ani, după un laptop cu 4:3 (1024×768), am vrut unul cu 1400×1050 (deci tot 4:3), dar n-am găsit decât 1280*800 (16:10).

  Astăzi, tot ce se găseşte este şi mai rău decât 16:10, este 16:9 (1366*768, sau de la 45 de milioane în sus, FullHD 1920*1080).

  Şi nu uita că, de dragul unui contrast chipurile de 1:500000000000000, s-au DEZINVENTAT ecranele mate/antiglare, TOTUL este în ziua de astăzi OGLINDĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂ! Bun, avantajul e că nu mai trebuie să mă duc la baie ca să mă rad. Dar dacă nu vreau să mă rad?

  http://beranger.org/post/1372519038/first-they-killed-the-4-3-screens-now-they-kill-the

  http://beranger.org/post/3231998862/dear-hp-dell-toshiba-acer-lenovo-asus-etc

 • Lăţimea ca îngustimea, dar când vine vorba de pixeli…

  Am citit două reviews bune la ProBook 4520s — unul la modelul cu i3 şi ecran lucios (pe NotebookReview), altul la cel cu i5 şi ecran mat (pe PC Advisor) –, daaar iată o zîsă relevantă, de acilea:
  http://h30441.www3.hp.com/8845/321957-321957-64295-3929941-3955552-4145198/reviews.htm

  «After 4 months of use I still love/hate this laptop (but regret purchasing it). […]

  My bigger problem from a business perspective is however the poor maximum screen resolution – any business person wanting to use this laptop for spreadsheets, viewing multiple documents, etc can just as welforget it. For a large 15.6″ screen, the 1366×768 resolution is just not good enough.»

 • http://www.gadgetteaser.com/2010/01/21/professionals-still-lament-the-43-laptop/ (via beranger):

  “Unfortunately, a lot of business people would still prefer a 4:3 screen. In a few quick searches I found hundreds of pages of results dedicated to finding 4:3 laptops, rebuilding existing 4:3 laptops, and discussing the lack of 4:3 laptops. From digging through a few of the posts, it seems a big part of the disappearance is consumer ignorance. Manufacturers have actually convinced the world that widescreen is better. I’ll leave you with a quote from one of the malinformed: “widescreen is better for reading text because your eyes are side by side not up and down so its easier to read left to right.” Yes, someone actually wrote that.”

 • În sfărşit doi oameni care s-or prins că ecranele late sunt jecmăneală. 4:3 e un format foarte apropiat de cel al colii A4.

  Béranger, blogul tau îmi iese din ecran; pe orizontală.

 • @ggl: Blogul meu este făcut fie pentru a fi vizionat pe ecrane de 1ăţime 1280 (sau mai mare), sau în 1024 numai cu browser-ul maximizat. În aceste cazuri ar trebui să încapă. Nu răspund de cazurile în care idioţii (mă scuzaţi, asta este) care folosesc XP în lăţime 1024 îl folosesc cu tema de căcat (default) cu albastru şi Start verde — orice om cu bun simţ va folosi XP cu tema Classic de Win2k (sau de Win98, dacă preferaţi să-i ziceţi aşa). Windows7 poate fi folosit cu defaults… dar cine foloseşte Win7 la o lăţime de 1024 pixeli?

  @vasile:

  Ribbon? Cu atât mai mult! Ocupă mult.
  Sus, Ribbon + ruler (Word) sau formulabar (Excel) = minim 160 pixeli.
  Jos, statusbar 22 + taskbar 26 = 48 pixeli.
  Minim 208 pixeli mâncaţi.

  Apropo, văcuţa ne mai dă notebook-uri care sunt mai gălăgioase decât un frigider: http://beranger.org/post/606888252/noise-an-endemic-bug-of-the-notebooks-and-netbooks

  statusbar + taskbar

 • Bre, da’ cu Ubuntu ce-ai avut? Că mai acuş apare Gnome 3 şi ăla-i tot cam pe ideea Unity, mă rog, se aseamănă olecuţă. Iar KDE doar să fii puţin sinucigaş…

 • Béranger cine-o zis că-mi maximizez browserul sau că vreau să-mi ocup tot ecranul cu blogul tău? Al lui Vasile e ok; nu implică nicio responsabilitate din partea mea. Un motiv în plus ca să i-l citesc. Am 1600×1200, deci am de unde.

 • @beranger: daca esti duda taci singhite.

  eu cand programez, in windoze, dupa cum am mentionat, am nevoie de fix urmatoarele pe inaltime: 3 meniuri, hai 4 cu tot cu numele ferestrei si inca unu jumate jos. deci pe la 160 de pixeli mancati.
  In schimb, toolboxul, proprietatile si alte cacturi, care ocupa infiorator de mult, stau in lateral. Deci, daca as fi nevoit sa ma chinui sa programez pe un laptop, as prefera unul lat.
  Pe de alta parte, butonez la monitoare, care si acolo am nevoie de mai mult lat decat inalt.

  Daca ar trebui sa butonez numa in excel si word, evident ca s-ar strica distractia.

  Acum ca ti-am explicat, continua ceea ce faceai

 • @ggl: După mine, e de prost gust să NU foloseşti brauzăru’, sau uărdu’, sau alte aplicaţii majore în FULL SCREEN. Dar poate tălică vrei musai să vezi şirurile de icoane de pe desktop… Nu cred că voi plânge dacă nu mă vei citi.

  @animaloo: După mine, eşti prost. Toolbox-ul, proprietăţile şi alte căcaturi prezente în IDE-uri gen Visual Studio sau Eclipse sunt aşa cum sunt, plânge-te la dezvoltatori dacă ele fut ergonomia sculei. Pune-le pe toate într-o singură laterală, nu le lăsa şi în stânga şi în dreapta. Vasile are dreptate cu 4:3. Sau, hai, 1280*800 e una, dar 1366*768 este fix o pulă.

 • Hai frate, numai pe subiecte de-astea mai pot stîrni ceva polemică pe aici?

  Religie? Sex înaintea căsătoriei? Nuditate în public? Ţigani? Autonomie pentru suporteri? Anyone? Pl0x?

 • Religie. NU.
  Sex. Da. Înainte, în, în afară. Sex.
  Nuditate în public. Numai dacă mă lasă bărbacsu s-o fut.
  Ţigani. Depinde. Nu cu mâna în buzunarul meu.

Abonează-te

Lasă-mi o adresă de mail ca să te înştiinţez când mai pun o drăcie pe blog. Merci!

Ultimele articole

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri