Utopia Balcanica

Uite băi, scrie şi Vasile chestii personale

Ştiu că nu obişnuiesc să aştern pi blog cîcaturi despre mine. Da’ tot aşa ştiu că doi, trei, patru dintre voi s-au preocupat în ultimul timp de situaţia mea, că de ce nu scriu, de ce nu-s amuzant şî a mî dî.

Unii mi-aţi scris şi mailuri. Unii mi-aţi scris şi mailuri în ungureşte, pe care nu le-am înţeles. Unii mi-aţi scris chiar că sunteţi moştenitorii unui prinţ nigerian şi am doar de câştigat dacă vă împărtăşesc datele contului meu. De-aia fac acum o mică explicaţie, după care ne vedem de treburile utopiei balcanice ca şi cum ultima lună şi jumătate nu s-ar fi întâmplat deloc.

Pe scurt, am avut o problemă de natură psihică, adică când obişnuita mea astenie de iarnă s-a suprapus cu un sindrom anxios mai mare decât ăla obişnuit, de iarnă. Presărat cu toate simptomele închipuite din lume da’ care par atât de reale, ştiţi voi, tocmai bune pentru un ipohondru care-i şi vechi consumator de uischi şi ţigări. O lună jumate am fost pe butuci.

Odată căţărat înapoi de pe panta alunecoasă a acestei defecţiuni, şi ca să fac oleacă de catharsis, am să împart cu voi cele mai bune şapte soluţii pentru anxietate, tulburări de panică, depresie şi alte îmbolnăviri la cap din familia nevrozei!

Pastile. După ce te-ai lămurit că n-ai nimic nici la inimă, nici la plămâni, nici la ce alte organe îţi mai cacă mintea (hepatită, boala Hashimoto, angină Prinzmetal, ciumă), trebe’ să continui te duci la cât mai mulţi medici. Toţi au să-ţi prescrie Sedatif PC da’ până la urmă ai să dai de unu’ bun, care o să zâmbească şmechereşte şi o să recunoască că ah, păi homeopatele n-au nici un efect în momentul în care ştii ce-s alea. Ăla are să-ţi prescrie vreo trei buline cu -zepam în coadă şi una mai dubioasă, pe care n-ai s-o iei de frică fiindcă are “comportament inadecvat” şi “delir oniric” la efecte secundare. A doua zi, deja eşti alt om. Mai e şi aspectu’ cool al acestei abordări: numai vedetele de talie mondială şi doctor House înghit pastile ca să funcţioneze în societate. Felicitări, eşti doctor vedetă House de talie mondială.

Psihoterapie cognitiv-comportamentală. Când te foloseşti de cogniţie ca să faci socoteala cât costă să vezi un psihoterapeut o dată pe săptămână, timp de vreo şase luni, îţi vei zice “pula mea, doar nu-s nebun” şi te vei comporta ca atare. Vindecare instant! Pentru cine n-a avut niciodată nevoie de un psiholog, e cam ca şi cum ai avea un abonament în plus la gaze şi lumină, şi interneţ, că ăia buni sunt mai scumpi.

Să te duci la munte din când în când, ca să miroşi aerul curat pe geam în timp ce te uiţi la patinaj artistic în timp ce o aplicaţie de Android te învaţă să faci yoga şi meditaţie, dar o închizi pentru că tipul are un accent australian care îţi strică toată tantra sau ce dracu e aia.

Să te duci la muncă zilnic, chiar dacă nu eşti capabil să produci muncă. Nimic nu e mai reconfortant decât să ajungi târziu, să faci fix pula şi să pleci devreme, totul într-un colectiv care te înţelege şi te susţine.

Când nu eşti la muncă, să sihăstreşti; “nu pot băi, mă dor toate alea, nu mai am voie alcool, îs agorafob […]”; până când încep să îţi propună să facă ei cinste, numai să te vadă, să ştie că eşti ochei. Bere gratis ieei!

Şi când ajungi iar acasă, să te joci orice joc din seria Europa Universalis. Ce poate să-ţi distragă atenţia mai bine de la orice decât să aştepţi ca boul să-ţi accepte Savoia un Royal Marriage ca să nu rămâi cu provinciile descoperite cât încerci să vasalizezi Mecklenburgu’, care are +1 pe an la prestigiu fiindcă are mai mulţi cardinali la Vatican, da’ asupra căruia ai un casus belli pentru că negustorii lui i-au falimentat pe ai tăi în Andaluzia. După care îţi moare monarhu’, moştenitorul e încă minor şi îţi scade stabilitatea cu un punct fiindcă ţăranii au văzut o cometă. Muie cometa.

Ah, şi să-l asculţi pe Al Stewart, probabil singurul cantautor din lume care poate să fie Ray Davies fără să fie Ray Davies.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

19 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Alin
Alin
11 years ago

Aia cu mersul la muncă e mai mult cu stabilirea unei rutine, care rutină face bine la anxietate(cu toate că-i nașpa rău când se strică, motiv pentru care weekendurile sug epic).

Nicu
Nicu
11 years ago

Doctor m-as face sa poci ajuta, pentru c-am fost acolo in multe si negre randuri. Cred insa ca un pacient prost cum sunt eu n-ar avea cum sa fie un vindecator bun. Iar sfaturi nu-ti dau pentru ca stiu cat de utile sunt indemnurile celor care n-au fost acolo “capul sus, fii batos si optimist, depinde de tine, etc.”. Tot ce pot sa zic e ca amorul ajuta. Despre sex nu mai zic pentru ca efectele secundare.. stii tu.. Slava cerului pentru perioada in care n-a mai trebuit sa le inghit! :)

Sara
Sara
11 years ago

Bine-ai revenit !

Vlad
Vlad
11 years ago

Uau, trollul suprem are atacuri de anxietate. Nu ma asteptam. Ei bine, credeam ca sunt singurul de pe aici cu atacuri de panica si dereglari anxio-depresivo-socio-pula-mea. Cred ca ar trebui sa consult un medic, uneori nici nu pot sa urinez daca ma grabeste cineva sau sunt stresat. Mersi pentru sfaturi, treaba cu rutina e chiar buna. Si, da, uichendurile sug cucu’! De asemenea, stilul de viata modern si societatea moderna sunt naspa! De ce ne grabim tot timpul?

Vasile
Vasile
11 years ago

P.S. Fără rîşi, chiar e naşpa.

MrEdgar
MrEdgar
11 years ago

deci, habemus Vasile in mento sana (pe latgleză)?

Vasile
Vasile
11 years ago

Ăhă, a ieşit fum pă horn.

Belle d”Imagination
Belle d”Imagination
11 years ago

WB om bun! Sănătate, virtute şi să ai ce be şi asculta.

Roxa
Roxa
11 years ago

Deci este o chestie care se acutizează iarna, observ. Las’ c-or răsărit deja ghioceii, Vasile. Bine c-ai scris.

Pisi
Pisi
11 years ago

Eu citesc SF-uri și nu mă mai gândesc la nimic. Uneori îmi plâng de milă până bocesc și apoi mă simt mai bine. Încerc totuși să trag o linie între masochism și depresie, nu știu cât funcționează. Apoi zic că mă fut în ea depresie, că ce-o fi, o fi, și că sigur după ce trece o să fie mai bine decât a fost înainte să înceapă. Și chiar e :) A, și-n metrou îmi iau câte-o carte ca să nu mă apuce toate alea. Sau mai citesc câte-un Krishnamurti și mă înveselesc. Krishamurti is the man. Sau mă uit la Louis Theroux. Sau adorm pe documentare BBC cu David Attenborrough. La mine e pe episoade, și dacă mă panichez când începe, mă ține mult și bine. Dacă gândesc “a venit n-am ce-i face pizda mă-sii n-o să mă agit” trece până a doua sau a treia zi. A, și tre să vorbesc, de fiecare dată când se întâmplă. Cu cineva stabil și fără griji, care a trecut prin asta, ia în serios treaba și stă să discute, gen NU mama. Ultima oară când n-am vorbit cu nimeni m-a ținut vreo 6 luni. Da’ apoi a urmat cea mai fericită și energică perioadă din viața mea, sfârșită apoi într-un mediu social nou și prea dubios, sfârșit în câteva episoade de auzit voci vorbind despre mine și simțit mâini cum mă prind de picioare prin pat când fumam ierburi. Pân la urmă nu-i așa de rău. Evident că ocazional îmi doresc să mor, dar îmi trece repede. Pastile nu iau nici să mă tai. Oricum, în general sunt bine, dar când mă apucă, mă apucă. A, și e bine să am în jur prieteni, să locuiesc cu ei e și mai ok. Și să n-o frec prea mult la PC, mă face să mă simt complet inutilă. Și să fac ce tre să fac. Complicată treabă, dar din ce-am văzut, ideal e să nu te sforțezi prea mult. Don’t fight the thing, just bring in some reason. Cred.

*escu
*escu
11 years ago

Tot e bine ca n-ai ajuns sa citesti articole pe pub med despre comorbiditatile afectiunilor psihice si modificarile calitatii vietii. Pentru ipohondrie recomand studii de epidemiologia diferitelor forme de cancer (pe mine uneori ma ajuta:D). Lasand gluma deoparte, multa sanatate iti urez, ne e dor de tine, te asteptam sa revii.

nufutminore
nufutminore
11 years ago

pisi,te futi?:D

nufutminore
nufutminore
11 years ago

pentru stimabilul domn vasile:ar trebui sa vezi si reversul monedei,partea plina a paharului.sedativele,antidepresivele+vodka=win.e cel mai usor si cel mai ieftin mod de a-ti largi orizonturile.si e si moral.sfat pt amatori:daca incep palpitatiile e ideal sa iei niste pastile de inima sa-ti restabilesti zenul.si sa pui nitica presiune cu tura a doua de vodka si cu cel mai prost energizant.nu stiu cat de mult te vor ajuta sa te intremezi,dar cu siguranta se vor mari numarul iisusilor si al matelor.

nufutminore
nufutminore
11 years ago

legal croiam sa zic,cine plm tine cont de moralitate?

Vlad
Vlad
11 years ago

@nu*&#minore That’s the spirit!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net