Utopia Balcanica

Despre faux-moldovenească şi Inna-intaşii ei

Mie-mi place Inna. Mi se pare că-i genul ăla de fată care stă cu alte fete ca ea în faţa blocului, pe gard, unde sparge seminţe şi vorbeşte cu “dă-te-n pula mea, fată”. Şi are boifrienji care-au făcut clasa a 9-a de două ori, a căror unică realizare în viaţă e că au scuter. Şi pe urmă iar sparge seminţe şi vorbeşte urât. Uite, Antonia nu-mi place, oricât s-ar chinui.

Mă seacă un pic că Inna a devenit mainstream. Printre hipsteri, unde am eu profilul de facebook şi toate acareturile, nu mai e aşa naşpa şi ruşinos şi excentric şi frondă să-ţi placă de ea, de când s-a cumetrit cu nişte moldoveni şi s-a făcut că cântă pe moldoveneşte deşi nu e moldoveancă.

Bine, mă, Inna. După ce un milion de fete din oraşele universitare s-au chinuit ani de zile să-şi îngroape accentul, tu îl faci să fie cool. Pot şi io, trebuie numai să-mi activez gena de moldovean. Jena. Jăna. Oricine poate.

Presimt că în 2014 vor apărea încă douăj’ de cântăreţi din Mangalia sau Timişoara sau Zalău care au să pastişeze moldoveneasca, în aceeaşi manieră, că din pricina ta moldoveneasca e noul imprimeu leopard, noul ochelar cu ramă groasă, noul ce vreţi voi.

Dar până la urmă nu-i un cap de ţară, Inna. Limba moldovenească e poate cea mai sexi limbă din lume, chiar şi când e sintetică. Nu mă supăr pe tine.

Mă deranjează, în schimb, că vei rămâne în istorie ca prima cântăreaţă în faux-moldovenească, când maneliştii new wave o fac cu succes încă de acum doi ani.

Din câte ştiu, nici Liviu, nici colţoasa de Claudia nu-s moldoveni. Nu le-o ieşi perfect, da-i faux-moldovenească la dublu! (Mă rog, el e din Braşov, …)

Mai mult decât atât, deşi ieftină, piesa lor e făcută după o veche reţetă armenească, deci n-avea cum să nu fie catchy. Îmi pare rău Inna, e mult mai catchy decât pohuiala voastră, oricât ar fi ea de bine intenţionată.

Şi în videoclip sunt trei fete rele ca tine, care sparg seminţe în faţa blocului şi vorbesc urât.

Amu uăi Inna, dacî te-o nacajît gandonu’ ista de Vasea, prastite izvenite!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

11 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
eftimie
eftimie
10 years ago

Ba, permite-mi să te contrazic. Primii cu faux-moldovenească au fost ăia de la Zdob si Zdub. Chiar l-au pus pe iagupov, care nu ştia boabă de română, să cânte în această limbă pentru că li se părea mai cool. Plus bregoviceală, uite http://www.youtube.com/watch?v=PucvPAQ7bjE E mai autentică, pentru că ăla încearcă să-şi ascundă accentul

Vasile
Vasile
10 years ago

Touché, nu m-am gîndit! Da’ mă rog dacă pui rusul să cînte în româneşte cred că iese în mod natural moldovenească, deci nu e atît de falş.

Perkele
Perkele
10 years ago
Virgil
Virgil
10 years ago

Pyentru miny, portugheza braziliani e o spaniola cu acshient moldovinyesc

Virgil
Virgil
10 years ago

PS – in muoldoghineshty, nyi-mi plac baietii dy la Planeta Moldova. Mai ales “Cana cu api” ny si pary jeniali: http://www.youtube.com/watch?v=36Mw76M13HA

Vasile
Vasile
10 years ago

Virgil, why u no diacritice?

“Ñi si pari jenialî”!

Perkele
Perkele
10 years ago

Vasile, mai arunca te rog un ochi la moderare. Am pus prea multe link-uri la Youtube.

altVasile
altVasile
10 years ago

Moldovenizarea României a început pățanii.Rumânia pământ moldovenesc.

Cougar
Cougar
10 years ago

deci, stratan îi dă clasă la rep moldovenesc lu skizoskilz.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net