Utopia Balcanica

Împăraţii tind să fie goi. Solidaritate cu pamfletarii!

Scurt rezumat: în rubrica lui în care desfiinţează oameni gratuit, Radu a desfiinţat-o gratuit pe Oana, stârnind furia a miliarde de bruşti admiratori ai divei şi jenante solicitări de cenzură, concediere, daune morale şi tortură fizică adresate săptămânalului Caţavencii de gloata oripilată.

Recunosc că, spre deosebire de colegul meu de breaslă, eu merg mai degrabă la teatru decât la filme. Poate din snobism, poate numa’ fiindcă sunt cinic şi îmi place, dacă tot plătesc un pogon de bani, să văd depunând efort de dragul aplauzelor mele nişte oameni, nu un dvd player niţel mai mare.

Da’ uite că şi ca iubitor de teatru şi admirator al meseriei de actor (o meserie mai grea decât a mea!) nu pot să ţin partea junioarei lui Amza Pellea în scandalul de faţă.

leave_oana_alone
Leave Oana alone.

Nu pentru că n-am fost vreodată încântat de prestaţia ei scenică, deşi într-adevăr n-am. Poate-i o chestie de gust. Nici pentru că debitează inepţii pe feisbuc, deşi asta face, zău. N-am nimic cu aceste preocupări ale Oanei pentru că absolut toată lumea are dreptul să joace teatru, să îşi dea cu părerea pe feisbuc şi să scoată cărţi pişătoare de ochi pentru gospodine.

Dar nimeni nu are dreptul divin de a nu fi demontat, luat peste picior sau măcar pus la îndoială. Nici Oana Pellea, nici sfinţii din calendar, nici familiile regale (nemţeşti sau ţigăneşti), nimeni-nimeni.

Pentru pudibonzi există deja o ţară în lume, iar acea ţară este Arabia Saudită. Fă-te mahomedan şi du-te acolo dacă vrei să vorbească toată lumea numai cum vrei tu, şi să scrie numai ce vrei tu pentru că întâmplător ce vrei tu coincide cu Sharia.

Dacă totuşi ţii să venerezi pe cineva (fie imagini romanţate ale altor oameni, fie personaje din basme, ca băiatul ăsta de mai jos) aici, în Europa, nu te mai ofusca în halul ăsta când cineva refuză să adere la cultul tău. Ce dracu.

mesaj_tnr
Zilnic, la locul de muncă.

Trăgându-te dintr-un popor care n-a apucat să se maturizeze, tu, române, ai încă nevoie de figuri paterne. Fie ele şi materne – adică paterne prin împuternicire, ca marea actriţă de talie intergalactică Oana Pellea, pe care n-ar fi sărit nimeni să o apere în faţa crudului pamfletar Radu dacă n-ar chema-o Pellea, după o figură paternă foarte populară în rândul românilor.

Tot tu, române, ai încă nevoie de protocronism, de idoli, de mituri şi de tabuuri. Faptul că ai ieşit din statu’ totalitar acum 24 de ani şi ai descoperit internetul nu te-a ajutat să înţelegi cum funcţionează societatea democratică, şi cum nimeni nu ar trebui să se ia, sau să ia pe altcineva, aşa în serios.

Şi încă n-ai învăţat să nu-ţi faci împăraţi, pentru că împăraţii sunt de regulă goi sau în chiloţi. Ca noi toţi, de altfel. Poezia universului e de căcat.

Şi zi aşa, române, nu-ţi convine părerea cuiva despre idolul tău?

Ia un -zepam, trage aer în piept, deschide un blog şi scrie acolo părerea ta despre idolul tău. Sau despre derbedeul care ţi-a murdărit idolul. Poate părerea ta o să mă convingă, şi vei fi rezolvat problema fără să dai nimănui în cap ca securiştii.

Fiindcă asta făceau şi securiştii. Apărau, apelând la aceleaşi mijloace pe care le invocă supăraţii de pe internet, o Oana Pellea a vremurilor lor împotriva părerilor necanonice. Sau cumva libertatea de expresie e OK numai când îţi dă ţie apă la moară?

2
Desen desenat pe genunchi şi plasat în grabă pe Vice.

Speşăl pentru asemenea situaţii, internetul anglofon a conceput intraductibila expresie “butthurt”. Adică când un trol te trolează şi tu te oftici. Şi vrei să-l vezi tăcut din gură cu forţa.

Internetul a făcut un cuvânt doar pentru tine deoarece nesiguranţele tale, supăratule de pe internet, sunt atât de vaste încât TREBUIE să rămâi suspendat într-o minunată lume imaginară. O lume pe care nimeni n-are voie s-o zgâlţâie, cu zei intangibili, cu Români Adevăraţi pe care tot restul lumii îi persecută, o lume cu regi şi poze alb-negru din anii 30 şi unde nu-s manele.

Trebuie să nu-ţi clintească nimeni bibelourile ca să nu o iei razna. Ca să nu-ţi închizi contul de feisbuc şi să nu începi să-ţi pui singur întrebări incomode.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

14 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Vlad
Vlad
10 years ago

Ala de care zici tu e un DVD player nitel mai mare fiindca au inlocuit filmu’ cu digital, ‘tu-le muma in cur!

Vlad
Vlad
10 years ago

HUUU! Cand iesim la proteste?

bogdan
bogdan
10 years ago

Uite, Vasile, cum bagi tu putina ratiune (rational ce esti) in toata isteria asta :)
Totusi, pamfletele lui Radu cu care te solidarizezi tu sunt destul de slabe. Si nu e doar troll, e si ignorant. Nu se lauda doar ca e incult, chiar da semne sanatoase ca e. Ii da inainte in Vice cum ca cel mai ok e sa te lasi scuturat de altii, sa nu fii atat de prins in propria mediocritate si ignoranta, ca poate poate mai faci ceva in viata. Sunt perfect de acord, de o mie de ori de acord. Dar asta nu il opreste s-o tina langa pe-ale lui si sa dea muie in stanga si-n dreapta cu dezinvoltura scroafei suite-n copac. Daca-i spune cineva: “taci, coaie, lasa-l in pace pe Brancusi ca nu ai prea inteles care-i miscarea acolo”, el ii da inainte ca un copil de 5 ani care acum a descoperit cuvantul “pula” si-l urla in continuu cu placerea infantila a puradelului care se prinde ca nu-i voie. Imi aduce aminte de o treaba, de-o tipa care la litere s-a ridicat solemna in picioare si a spus “Domnule profesor, as dori sa contest modernismul”. Diferenta de penibil dintre tipa asta si Radu Alexandru e ca el trolleaza, adici nici macar nu-si prea suma ce spune.

bogdan
bogdan
10 years ago

*adica nici macar nu-si prea asuma ce spune

Donkeypapuas
Donkeypapuas
10 years ago

Care-i şmenul, bă? V-au dat ordin cei de la Secu (mai marii voştri) să creaţi false scandaluri? Hai sictir, javrelor! Marş cu borâtura voastră de Dinescu la Maskva unde vă e locul, împuţiciuni căcăcioase!

Vasile
Vasile
10 years ago

Şi ia spune Donkeypapuas, ce legătură au cuvioşii călugări de la mânăstirea Secu cu chestia asta?

Vasile
Vasile
10 years ago

În aceeaşi ordine de idei, la Maskva să te duci dumneata cu Ortodoxia dumitale, vă aşteaptă de o mie de ani.

bogdan
bogdan
10 years ago

Vasile, pai normal, ca e ceata balcanica a lui Pitzigoi la cub, dai intr-unul si striga 500. Si ei tot solidarizare i-ar spune. Eu ii spun reactie absurd de exagerata. Si, implicit, penibila. Cand nu ne duce capul mai mult, lucrezi cu generalizari (teatrul e naspa ca am televizor; “dai in Oana Pellea, dai in mine, fabrici si fanzine” etc etc etc).
Daca tot se ajunge la batalii de cuci, nu se pot gasi subiecte mai interesante?

ggl
ggl
10 years ago

Ştirea aia cu scrisoarea către MD e pe bune, sau s-a apucat cineva să facă concurenţă TNR-ului? Ce oameni inflamaţi, pun pariu că-s ortodocsi.

Obligatoriu
Obligatoriu
10 years ago

Vice Romania suge. Oana Pelea, si ea, dar mai putin. Inchinatorii la “icoane culturale” sug maxim. In aceasta problema sunt confuz, deci.

OptimizarePlus
OptimizarePlus
10 years ago

Avem nevoie se de figuri materne, si de figuri paterne!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net