Utopia Balcanica

Bugetari-bugetari şi bugetari virtuali. O întrebare şi o recomandare

Care cunoaşteţi mai multe despre economie (eu nu mă laud că aş cunoaşte foarte multe despre economie) pe-aici? Explicaţi-mi şi mie un mizilic care mă frământă de multă, multă vreme.

De ce le ia statu’ impozit bugetarilor?

Nu, serios, de ce în loc să le dea trei lei de la buget şi să zică iată bugetarule, asta-i leafa ta, trei lei!, statul le dă cinci lei şi le ia doi lei înapoi? Numai ca să dea de lucru altor bugetari a căror slujbă e să numere şi să plimbe ăia doi lei? Pe bune, statule?

Mie nici un patron nu mi-a zis până acum uite Vasile 5 lei, acum dă-mi 2 lei ca să montăm un nou dozator de cafea din care tu oricum nu bei că nu-ţi place cafeaua.

* * *

În altă ordine de idei, apropo de timp petrecut în mod fructuos la muncă, Papers, Please e un joc fenomenal. Îl recomand mai ales acelora dintre voi care fac chestii palpitante, dar şi tuturor prietenilor mei care au impresia că munca lor e de cîcat.

E un joc în care eşti funcţionar la un punct vamal. Trebuie să verifici paşapoarte şi să pui ştampile. O vagă poveste începe să curgă la un moment dat din zecile de paşapoarte controlate, dar nu aia e ideea. Ideea e că e un joc în care eşti funcţionar.

Am menţionat că acţiunea are loc într-un stat totalitar à la anii 80 (cu aromă est-berlineză, poate?) şi că grafica şi muzica sunt pixelate, gri, apăsătoare şi ca dracu’?

Abia l-am butonat câteva ore şi mi-am dat seama cât de plină de sens e viaţa mea de fapt. Mulţumesc, Papers, Please!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

8 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Tsa
Tsa
10 years ago

Vasile vasilovici dubluplus thumbs up pt Papers please. Glory to Arstotzka!

Béranger
Béranger
10 years ago

Pentru că într-un stat civilizat (nu al nostru), impozitele pe salariu (fie ele progresive) nu sunt așa, otova, ci depind de niște deduceri foarte variabile, deduceri în relație cu: ce reparații ai făcut la acoperiș; în ce clasă îți mai sunt plozii; ce alte venituri mai ai (las’că plătești separat impozit pe alea, dar la venitul global poate statul îți mai dă ceva îndărăt); poate și venitul (brut!) al soției, ca să să vază venitul pe cap de vită furajată din acel household/foyer, că poate reiese că sunteți sărăntoci. Ăghen, asta-i ca să-ți mai dea statul ceva îndărăt, la o adică. Motiv pentru care toate sumele trebuie să fie brute, ca să să poată calcula ce fu dat, ce fu loat, și ce, cu durere în suflet, cât vă înapoiem dumneavoastră, cetățene.

animal00
animal00
10 years ago

si la noi exista deduceri.

in plus, statul, desi unu singur, are mai multe centre de cost. Si, scopul celor de la finainte este sa faca rost de bani. Indiferent daca banii vin de la stat/privati.
Iar: intrebarea “dece aia de la finainte au impozite” ti-a explicat-o omu mai sus

Loki
Loki
10 years ago

Exista mai multe principii ce se aplica.
De exemplu: platesti mai multe tipuri de contributii, dupa scop, ce se duc la bugete ce ar trebui sa functioneze independent: bugetul de stat (impozitul pe venit), bugetul de asigurari sociale (contributia la somaj), bugetul de asigurari de sanatate (contributia la sanatate).
In plus cum zicea si animaloo: exista deduceri pentru copchii in intretinere. Pe care le aplica un singur parinte, deci daca e unul bugetar si altul nu ce faci?
In plus doi: e cosmar administrativ sa urmaresti dpdv fiscal dupa un sistem bugetarii si dupa alt sistem cei angajati la privat.
In plus trei: Ce faci cand se muta in timpul anului fiscal un om de la stat la privat sau invers? Sau daca are si venituri mai ciudate in paralel si trebuie sa depuna declaratia de impunere?
In plus patru: descentralizare administrativa. Esti platit de primarie din bugetul ei si impozitul pe venit se duce la centru.
In plus cinci: privatizare. Esti azi la stat maine se privatizeaza la ce lucrai. Cine plm schimba toate contractele de munca sa vada la un sal cu statul cat ar fi echivalentul la privat?
In plus sase: diversele contributii se aplica in trepte. Ai nevoie sa pleci de la Venit brut sa ajungi la salariul net.
Am obosit. Mai vrei?

Loki
Loki
10 years ago

Beranger, ca sa ai un sistem cu deduceri de care spui tu iti tb si mai mare aparat birocratic, de control.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net