Utopia Balcanica

Citeşte asta dacă îţi plac brăduţii

Brăduţul e cea mai de treabă fiinţă din lume. Ştii cât de repede creşte un brăduţ? Cam 35 cm pe an. O zecime de centimetru pe zi. Te-ai întrebat vreodată de ce un brăduţ creşte atât de încet?

Ca să nu te sperie, în pula mea.

Dacă te-ai plimba prin pădure şi un pui de brăduţ ar face zvâc! şi s-ar înălţa cu doi metri chiar în spatele tău, foşnind strident, probabil ai tresări şi cu siguranţă ai cădea în cur. Dacă eşti mai slab de înger, faci un atac de cord sau vreo cîcatoplexie panicoasă a vaselor de sânge din creier, şi ăla eşti.

Băiat simţit, brăduţul îşi sacrifică pentru ăia doi metri şase ani din viaţă, crescând doar şapte mm pe săptămână ca să nu-ţi facă surprize, să nu îţi perturbe plimbările, să nu te deranjeze. Chiar şi un brăduţ din cea mai necălcată taiga siberiană sau laponă se abţine să crească brusc, gândindu-se că uf!, dacă tocmai când mă apucă crescutul vine un explorator sau un pustnic şi zvâc! face un atac de cord.

Ce fiinţă discretă şi amabilă e brăduţul!

Şi tu cum îl răsplăteşti?

Căsăpind brăduţul cu drujba. Fără paravan. De faţă cu toţi fraţii lui din pepiniera de brăduţi, care nu pot face altceva decât să privească terifiaţi, ştiind că şi lor le vine rândul.

Spânzurând în sufragerie trupul mutilat al brăduţului, râzând şi veselindu-te în timp ce-i ornezi membrele neînsufleţite cu şiraguri de luminiţe chinezeşti cu 7 melodii. Şapte recviemuri sardonice pentru un brăduţ de doi metri, adică 5-10 ani de om sau… hm, 10 luni în ani de brad?

Dap, în ani de brad, zecile de milioane de brăduţi tăiaţi pentru crăciun sunt copii de ţâţă.

Din cauza TA se taie anual ZECI DE MILIOANE de SUGARI ai unei specii care-i atât de blândă şi de nobilă încât, deşi ar putea să-ţi dea ÎN ACEST MOMENT un atac de cord, alege să SE ABŢINĂ SĂ CREASCĂ ca nu cumva să TE DERANJEZE.

Crăciun fericit.

062plop

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

13 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Freija
Freija
10 years ago

Da’ lasă, că e perfect moral să te bucuri canibalistic de varză și morcov. Ce, ei nu sunt oameni? Pe salată nu o doare? Skiurile tale nu sunt cadavre de copac? Și ce ființe blânde și finuțe sunt cucuruzii, iar tu îi fierbi și îi mănânci. Rușine!

Vasile
Vasile
10 years ago

Exact! Oare jainiştii au crăciun?

godless1859
godless1859
10 years ago

Vad ca la mine la lucru au avut suficienta minte sa puna unul de plastic. Care plastic este facut din petrol, adica cadavrele ingropate ale unor plante si animale putrezite acum cateva sute de milioane de ani. Mult mai ecologic si mai moral decat brazii vii si pe deasura si reutilizabil in fiecare an.

@Freija

Morcovul, cucuruzul si varza ar disparea daca nu ar fi cultivate si mancate de oameni, ele sunt creatia noastra, brazii nu. Multe specii isi raspandesc samanta prin intermediul fructelor care tocmai de aceea sunt dulci, ca sa fie mancate si cacate de catre animale. Daca noi nu am mai manca fructe si legume atunci am crapa de foame, ceea ce ar constitui tot o imoralitate fiind si noi doar o alta specie pe aceasta planeta. N-avem nevoie sa taiem padurea si sa o aducem in casa, avem nevoie sa nu traim la oras si sa plantam un brad in fata casei; de aceea oamenii de Neanderthal nu sarbatoreau astfel Craciunul caci erau satui pana peste cap de brazi si de paduri.

garcea
garcea
10 years ago

io anu´asta mi´am loat unu´mic(da´ frumooos) de un metru in ghiveci,ca´s eco ce plm si a ris un coleg de mine, cica face shoc termic si se duce un´se duc si brazii ceilanti. Acu´stau cu sticla sub nas, il admir si zic:” fa shoc in gitu´ma´ti, zvircoleste´te!”

eo
eo
10 years ago

eo am luat acu 10 ani unu de plastic si e la fel de cul si acuma.

Odeena
Odeena
10 years ago

Al meu (de plastic) e vechi doar de doi ani si e cel putin la fel de cul ca al lui eo. :D

Luke
Luke
10 years ago

şi al meu e din plastic, dar îl mai ţin până se prinde şi ăsta micu că care e treaba.. apoi mă scap de el şi de beculeţe să pot domri până mă satur..

Sam Stickman
Sam Stickman
10 years ago

mmda, si mie imi plac brazii… defapt cel mai bun prieten al meu din copilarie a fost un brad, inca ne mai scriem regulat.
In alta ordine de idei, realizati ca fabricarea unui brad artificial polueaza si are un efect mult mai nociv decat taierea unui brad real… anyhow, solutia cea mai decenta ar fi sa NU MAI PUNETI BRAZI IN CASA. Bunica-mea nu lasa cateii in casa, dar lasa copacii (tot timpul m-a derutat asta). Nu puteti avea sarbatori fara cadavrul inamicului expus la loc de cinste?

Vasile
Vasile
10 years ago

Taman ce ziceam eu mai demult, cel mai eco e să faci un brad din fier pe care să-l foloseşti pe post de cuier tot restul anului.

ggl
ggl
10 years ago

Taică-meu a plantat în curte un molid argintiu (Picea pungens) pe care o să-l împodobească de Crăciun. Acum e încă mic. Dar pentru aia trebuie să ai curte. Cred totuşi că e posibil să faci şi la bloc chestia asta. Dacă oamenii tot locuiesc în comun, folosesc liftul în comun, presupun că pot avea şi un brad comun? Poate fi evident unul mare, până la cer.

Vasile
Vasile
10 years ago

Pe terasa blocului. would be sweet

animal00
animal00
10 years ago

trecand peste inutilitatea gestului, cum ar fi daca ai plange si salata? pentru ca si salata, ca si bradu de craciun, sunt facute in plantatii create special. Singura diferenta e timpu.
oare…braduti modificat genetic, care sa te sperie cand cresc, nu merg?

Ciprian
Ciprian
8 years ago

Ba da nu e nimeni capitalist p-aci?
Care să fi auzit de brazi plantați în pepinieră, ca să-i vândă la ăia de vor brazi?
Ca și cu morcovii și țelina, tot acolo ajungem.
Ah, că se taie din pădure? Păi să-i tăiem pe ăia de taie din pădure, să lăsăm la vânzare doar brazii crescuți special să fie ținuți în sufragerie. Ca porcii. Numa că unii lângă geam, unii în farfurie (care cum dorește).

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net