Utopia Balcanica

Ca să nu uit: cum se scrie şi cum se citeşte Soci, de fapt

S-a tot discutat pe interneţ, inclusiv la cumătrul Sîrb, care v-a lămurit că când scrii despre el în româneşte scrii Soci, nu Sochi, aşa cum scrii Ceaikovski şi nu Tchaikovsky, fiindcă diplodocuşii din Academie au stabilit demult nişte norme de bun simţ pentru transliterarea limbii ruse.

Dar fiindcă-s până la capăt cârcotaş, tre’ să adaug şi eu o chestie: (dacă vrei să fii hiper-corect) Soci nu se citeşte chiar aşa cum s-a împâmântenit, ca “saci”, pluralul de la sac.

Se citeşte mai degrabă ca “sacii”, pluralul de la sac cu articol hotărât. Sau ca -otchi din Tamagotchi. Pentru că-s două silabe în numele acelui orăşel, şi pentru că dacă s-ar citi ca “saci”, sau ca satul Soci din judeţul Neamţ, nu s-ar scrie Сочи ci Соч sau Сочь.

Cântecel relevant:

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

11 comentarii

 • Soci din Neamţ e un loc frumos, în creierul munţilor. Dar România e plină de alţi Soci; încă 4 pe lângă cel enumerat şi unul e chiar în Neamţ!

  Mi-am permis să efectuez un itinerariu via Google Maps. Acesta porneşte din Soci-ul descoperit de tine şi se termină în Soci-ul pe care îl cunosc eu şi unde, din păcate, am neamuri.

  Dacă te tentează, e aici: http://goo.gl/maps/Rn9EX

  Bon voyage!

 • Stai bă, că dacă se pronunță “Socii” nu mai merge poezioara aia din copilărie, conform căreia

  Ștefan cel Mare în luptă la Soci
  A prins o turcoaică și-a tras-o de floci.

  Ce facem, deci? Rescriem capodopera?

 • Acum am văzut comentariul lui therant și m-am liniștit că Socii de la noi rămân în continuare Soci, și fiind mai plauzibil ca Ștefan cel Mare (și Sfânt) să se fi caftit în Moldova și nu pe partea cealaltă a Mării Negre, rămâne și rima cum a fost transmisă din generație în generație.

 • Evident că-i vorba despre un Soci autohton. Altfel era:

  Ştefan cel Mare în luptă la Soci (de Rusia)
  Nedînd de rusoaice, şi-a tras singur flocii.

  (Pentru că îmi imaginez că nu locuiau mulţi ruşi acolo pe vremea lui ŞCM)

 • “Fără declaraţie de război, Ştefan atacă Ţara Românească, în 7 martie 1471, incepând astfel un ‘război cu Radul voievod la Soci’ (Cronicile slavo-române). Despre localizarea bătăliei au existat opinii diferite – fie în Ţara Românească, fie în Moldova –, dar în ultima vreme, cei mai mulţi istorici sunt de părere că Socii se aflau în judeţul Râmnicu Sărat, la graniţa dintre cele două state.”

  Întîmplător sau nu, ŞCM tocmai arsese Tîrgul de Floci.

 • Diplodocuşii din academie puteau să facă treaba până la capăt şi să-l scrie cu doi i sau să folsoească diactiric cu macron pentru ī lung, cum e cel din letonă sau scriere romaji pentru japoneză.

Ultimele articole

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri