Utopia Balcanica

Alte 10 locuri sfinţite de Patriarh cu trafaletul în ultimii patru ani

Mare grijă când foloseşti acel miruitor extensibil, domnule patriarh! Nu cumva să provoci vreo extorsiune a degajamentului sau chiar un cutremur cosmogonic.

Glumesc. Ştiu că-i un trafalet. Numai că n-a fost inventat cu pricina sfinţirii plasmelor de la Trinitas, ci probabil în 2010. De atunci răsar periodic pe internetul ortodox poze cu înalţi (dar, evident, nu suficient de înalţi) prelaţi folosind un trafalet înfipt într-un băţ comic pentru diferite miruiri şi târnosiri.

Atenţie, draci: urmează imagini reale cu Sf. Trafalet în acţiune.

30 iunie 2010

Patriarhul Daniel foloseşte trafaletul ca să miruiască noua biserică a mănăstirii Bârsana, sub privirea uimită a unui deal păduros. (Sursa)

pat01

11 iulie 2010

Înconjurat de prietenii săi cuvioşi, Preafericitul târnoseşte cu prăjina o biserică din Braşov. Cineva îl ajută folosind ceea ce pare a fi un con de brad dat prin M&M-uri. (Sursa)

pat02

6 septembrie 2010

Patriarhul României trafaleşte Catedrala din Blaj. Nu mai fusese trafalită de mult. (Sursa)

pat03

31 octombrie 2010

Se împung cu coada de mop nişte picturi din complexul universitar Politehnica. Despre care pun pariu că nu ştiaţi că are o mândreţe de biserică. (Sursa)

pat04

18 septembrie 2011

“…căci acesta e sângele meu!” Numai că nu e vin, e vinarom. Se întâmplă la Turda. (Sursa)

pat05

1 iunie 2012

De ziua lor, Patriarhul le sfinţeşte celor mici ceva frumos: o grădiniţă pe şoseaua Fundeni. Cu grijă, copii, căci miruitorul telescopo-extensibil nu e o jucărie. (Sursa)

pat06

16 august 2012

Preafericitul se află la sf. mănăstire Ţigăneşti, unde consacră cu bidineaua altarul de vară. Altarul de iarnă fusese sfinţit cu lopata, că era zăpada pân’ la brâu. (Sursa)

pat07

2 octombrie 2013

Cartierul Brâncuşi. Biserica nu-i gata dar, învăţaţi cu tenebrele, băieţii răi ai BOR ţin slujba la demisol. Ăla nu-i un trafalet, e o furcă cu un singur dinte iar dintele e un şomoiog. (Sursa)

pat08

3 noiembrie 2013

SERIOS DANIELE, ACOLO POŢI SĂ AJUNGI ŞI FĂRĂ EXTENSIE. (Sursa)

pat09

16 ianuarie 2014

Binecunoscutul rulou spongios mângâie pereţii capelei Universităţii Româno-Americane, împăcând ştiinţa cu religia într-un mod înţeles doar de jurnaliştii Lumina. (Sursa)

pat10

Bonus: prăjina considerabilă a mitropolitului Teofan de la Iaşi

Care, în termeni laici, cre’ că voia doar să-i dea mucul lui Daniel când a sfinţit mănăstirea Popăuţi cu monstruozitatea aia. Când colo, a declanşat o cursă a înarmărilor care va culmina peste 50 de ani cu primul trafalet capabil să sfinţească Luna. (Sursa)

pat11

P.S.

Pentru colaje haioase, vă invit să încercaţi alături. Au mai scris chestii Sîrb, Corina şi mulţi alţi cavaleri ai trafaletului.

La alţi patriarhi din spaţiul ortodox n-am găsit un echivalent al sfinţitorului telescopic pe bază de coadă de mătură şi trafalet, dar am găsit un şomoiog minunat la papa copt (ce, credeaţi că numai Vaticanul are papă) pe când inaugura o biserică în Mozambic.

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

7 comentarii

 • Nu inţeleg compromisul ăsta făcut cu sfântul Trafaleţ. Miruirea e o “taină” şi se efectuează simbolic, right? Că nu-i văd pe ierarhi văruind întreaga biserică cu untdelemnul sacru întru binecuvântare. Aşadar, utilizezi o tijă ca să ajungi la 2-3-4 m înălţime, dar ce se întâmplă cu restul peretelui de 30m înălţime (să zicem)? Practic, cea mai mare parte din suprafaţa vizată rămâne nemiruită. Şi atunci ce sens mai are trafaletul telescopic, de dimensiuni oricum insuficiente? De ce nu funcţionează miruirea simplă, de la nivelul omului?

 • Mie mi se pare că am greşit teribil rîzînd de trafaletul lui Daniel. Era probabil singura chestie modestă din dotarea patriarhiei. Acum o să-şi facă un sfinţitor din aur de 24k cu buretele făcut din vîrf de coadă de okapi.

 • nu poa’ sa-i dea cu o sticla de perete, ca la vapoare? eu zic ca e mai spectaculos, plus ca lasa si urme – uite aci a dat patriarhu la sfintire => selfie.
  e drept ca la monitoare nu merge :(

 • De ce nu extinem un pic viziunea?
  Bre, e un scandal la comanda cu tot respectul de rigoare pentru a acoperi scandalul protocolului dintre biserica si ministerul educatiei.
  Biserica este foarte importanta in Educatie atat direct – sunt popi peste tot dar mai ales prin incadrarea cu preotese a scolilor de la tara. Daca socotesti 1+1 ajungi la o suma de te inspaimanti si nimeni nu zice nimic de faptul ca BOR are 30% cadre din ministerul educatiei. Nici comunistii nu aveau atatia propangandisti activi in scoli.

 • Ori ai personal probleme ori te-a platit cineva :)
  Chiar atat de important e subiectul? Chiar daca nu foloseam trafaleti pana acum, in locul patriarhului de acum inainte numai trafaleti as folosi, sa ma amuz pe seama presei libere :)

  stima,
  tot un barbos, dar nu te recunosc de capetenie

Ultimele articole

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri