Utopia Balcanica

Oamenilor de pe internet nu le place când nu defilezi lângă ei

Sigur, poate-am fost rău cu breasla soldăţească în textul meu (mai degrabă resemnat decât pacifist) de azi dimineaţă. Sigur, mi-au sărit în cap toţi patrioţii de ocazie care, când citesc chestii pe internet, obosesc după titlu şi şapou şi trec la emis judecăţi. O fi de la apa care-mi băltea mie în bocanci. O fi de la sângele latin care le înfoaie lor o venă pe gât când cineva refuză să iasă, în toiul iernii, cu ei de mână la proslăvit eroi. Oricum, când îţi dai cu părerea pe internet îţi asumi stârnirea unei furtuni cu cîcat.

Dar, totuşi, ce naiba, băieţi? Bineînţeles că mă bucur că cineva are o puşcă cu care mă apără de talibani. Sunt ultimul om care ar putea să nege beneficiile alungării talibanilor.

Asta nu înseamnă că pot asculta “Treceţi, batalioane române, Carpaţii”, vizavi de monstruoasa Casă a Poporului, urmărind o paradă de tancuri, fără să mă amărăsc oleacă pe dinăuntru şi să mă treacă un fior rece.

…În primul rând fiindcă aceeaşi armată glorioasă, gata să apere cu mitraliera democraţia liberală, era de partea cealaltă a baricadei, gata să apere cu mitraliera cea mai cruntă formă a totalitarismului, acum doar 30-40 de ani. Nu pot s-o condamn, dar nici s-o celebrez. Ea apără ce are de apărat, cum şi eu apăr ce am de apărat, numai că prin alte mijloace. Nici eu nu simt nevoia să fac o paradă a oamenilor care scriu pe internet, nici Putin nu se uită la TV să afle ce model de MiG mai avem în şopron.

…În al doilea rând fiindcă, serios, sunt în plin an 2014 şi ascult un cântec despre cum urma, acum o sută de ani, să mergem să luăm un teritoriu de la actualii noştri vecini în UE şi aliaţi în NATO, care ar putea să se simtă oarecum lezaţi. Deşi ar trebui să fim prieteni, noi celebrăm ciomăgeala încasată cândva de străbunicii lor. Chiar în ziua în care s-a statuat luarea teritoriului cu pricina. Zi despre care noi am stabilit că-i mai importantă pentru noi decât ziua când a apărut statul nostru sau ziua când a căpătat suveranitate. Nu vi se pare un pic ranchiunos din partea noastră?

Admitem, desigur, că era un teritoriu asupra căruia puteam să ridicăm pretenţii, pentru că era epoca statelor naţionale şi acolo predominau numeric conaţionalii noştri, care erau prost trataţi. Hei, nici noi n-am fost mama răniţilor pentru “duşmanii” rămaşi acolo, care s-au trezit cu de-a sila concetăţenii noştri. Fără să ne poticnim în fineţuri, putem spune că suntem chit.

Chiar, dacă rămânem în paradigma naţiunilor, ce-am face dacă s-ar trezi la viaţă naţiunea moldoveană şi ar cere Botoşanii şi Vasluiul înapoi ca să refacă statul lui Ştefan cel Mare?

Cine ar fi ăia buni şi ăia răi atunci? Uneori, e limpede cine-i ăla bun şi cine-i ăla rău. Alteori, graniţa dintre cele două e atât de înceţoşată. Dincolo de asta, orice război va omorî oameni nevinovaţi. Socot că-i foarte urât, chiar şi numai faţă de victimele colaterale, să glorifici puterea militară cu atâta seninătate.

Iar aici, în Europa liberă, probabil cel mai bun loc din lume unde te poţi naşte, nu putem noi, ca oameni, să facem un efort în plus (nu doar noi, băi. Cu toţii!) să îngropăm securea şi să celebrăm adevăratele câştiguri – alea pe care nimeni nu le poate traduce ca pierderile altcuiva?

Faptul că nu mai locuim în peşteri, nu mai murim de variolă şi avem voie să scriem tâmpenii pe internet dovedeşte că ele există.

* * *

(Ok, ok, îmi cer scuze faţă de virusul variolei. A suferit şi el destul.)

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

13 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Alin R.
Alin R.
9 years ago

Eu am o singură problemă cu textul de pe Vice. Nu văd butonul de like pe care-l apăs să vadă pretinii mei în activitate că am dat like la articol.

CURCUBEUPUFOS
CURCUBEUPUFOS
9 years ago

te lauz la pretini că citești?

Vasile
Vasile
9 years ago

@Alin e bine, înseamnă că ai putut desluşi prin noianul de gif-uri

@Curcubeu mai rău decît atît! Mă lauz la pretini că scriu. Veaţa fără asta e greu

CURCUBEUPUFOS
CURCUBEUPUFOS
9 years ago

@Vasile, intrebarea era pt Alin

Vasile
Vasile
9 years ago

Pft, dacă n-am comentarii încrenguite. Credeam că reiese de undeva de mai sus că mă laud eu că citesc chestii.

cristi
cristi
9 years ago

pai propune tu o alta zi nationala dar cu argumente..caci la ‘demitizat’ si fotbal ne preicepem toti

garcea
garcea
9 years ago

Vasileeee, daca repara neanderthalienii lombrozieni masina timpului si vin sa te fugareasca cu o creanga cu o piatra ascutita in virf pe motiv ca blocu´tau le astupa intrarea´n pestera, ce te faci?
PS -atit de simplu, atit de frumos.

Dobrică
Dobrică
9 years ago

@Cristi: 10 Mai – Ziua Independenţei. Pe lângă românii din Regat au fost şi sute (dacă nu chiar mii) de ardeleni care au trecut Carpaţii pentru a înrola în Armata Regală ca să lupte pe frontul din Bulgaria pentru independenţa României. Deci, români din toate provinciile istorice au avut un merit în treaba asta şi Carpaţii au fost trecuţi într-un fel care nu lezează la sentiment nici un vecin UE şi aliat NATO.

cristi
cristi
9 years ago

’10 Mai-Ziua Independentei’ …pe logica articolului cum ungurii se simt ‘lezati’ ca sarbatorim 1 decembrie pe 10 Mai lezeaza ‘la sentiment’ pe vecinii nostrii turci si aliati (aliati NATO). Principatele fiind sub administrare turca de sute ani la fel ca Transilvania sub administratie ‘ungara’. next.

Alin R.
Alin R.
9 years ago

@CURCUBEUPUFOS Dacă nu citesc, măcar să mă laud.

lulu
lulu
9 years ago

articolul din vice e foarte bun. respect.

m
m
9 years ago

1. in general (:)), nu trebuie sa-ti faci prea multe griji despre parerile altora
2. unora le place sa se joace de-a hotii si vardistii, patriotii si fanariotii etc.,
dar in real life cred ca ar fugi la primul glont tras de un mercenar din ala de 2*2 de-al lui putin.

ggl
ggl
9 years ago

Anul trecut când au băgat în centru tancuri și un elicopter Puma care mergea în ritmul coloanei de făcea doar făcea zgomot inutil, am zis că probabil au făcut-o ca să-i sperie pe unguri. Eu voaim doar să-mi beau cafeaua în oraș.

Ah și mi se rupe dacă vecinii noștri unguri se simt lezați. Ei tot timpul se simt lezați, nu e nicio noutate. Se simt lezați când justiția condamnă un parlamentar de etnie maghiară, se simt lezați când un fost prizonier de război îl numește pe prim ministrul lor dictator neo-fascist. Dacă armata română are chef de defilat în chiloți de camuflaj la ea acasă, n-are decât s-o facă oricând poftește.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net