Utopia Balcanica

Aşa grăit-a (sau desenat-a) blasfemiatorul, iar voi puteţi sau nu să fiţi de acord

Am aşteptat până în sfânta zi de duminică să arunc şi eu o piatră în baltă în discuţia funestă din jurul lui Charlie Hebdo fiindcă am vrut să-mi adun gândurile, şi fiindcă sfânta zi de duminică mi se pare cel mai potrivit moment să vin în apărarea blasfemiei.

Exact cum prevăzusem, de la voievodul rotofei al platitudinilor frumos povestite până la acea doamnă din Parlament a cărei competenţă constă în a nu mânca, o seamă de cântăreţi ai “tradiţiei” au insinuat că, dacă nu voiau să fie împuşcaţi, caricaturiştii cu pricina puteau să se abţină să iasă noaptea atât de dezbrăc… pardon, puteau să nu deseneze figuri religioase în ipostaze neconvenţionale.

Ah, şi mai rău decât atât, să nu uităm că s-au luat şi de Iisus! Într-o Europă clădită pe moştenirea bisericii creştine, care-i atât de bună şi blândă încât uite, în numele lui Iisus nu i-a mitraliat nimeni! Chestie pe care unii o spuneau cu un soi de regret care îmi dădea fiori reci, alţii doar cu convingerea sinceră că biserica lor e mai bună, iar eu nu puteam nici să râd, nici să plâng.

Da, biserica voastră e mai bună fiindcă e mai impotentă. Fiindcă spectrul bunăstării a plutit un secol peste Europa şi i-a luat bisericii voastre jucăria. Fiindcă oamenii cu burţi pline şi-au construit singuri o moralitate care nu spânzură în nişte ficţiuni.

O, nu, Vasile a zis că religia noastră e o ficţiune. Rug, benzină, chibrituri, rapid! Îl pierdem!

Şi religiile voastre s-au instalat dărâmând viţeii de aur ai altor religii. Nici un viţel de aur nu e intangibil. Nici Isus, nici Mahomed, nici Ceauşescu. Şi nici o ficţiune nu e imună la o cinstită bătaie de joc. Poate se dărâmă? Aia e. Următorul idol o să fie, nu ştiu, hipermarketul. (Primul idol care-ţi dă de mâncare.) Sau o să fiu eu, dacă încep de pe acum să pretind că mi s-a revelat adevărul.

Ştiţi cum se vede religia din afară? E un spectacol tare amuzant. Un tâmplar din Iudeea postulează că el se trage din dumnezeu. Nişte băieţi îi scriu o biografie romanţată. O căpetenie locală din Arabia susţine că şi el vorbeşte cu dumnezeu şi scrie un cod de maniere. Secole întregi de isterie colectivă mai târziu, dumnezeu e tot de negăsit dar oamenii încă îşi dau cu bâtele în cap invocând superioritatea uneia din cele două cărţi.

Puteţi să-mi cereţi orice, chiar şi să duc gunoiul, dar nu puteţi să-mi cereţi să respect poveştile astea mai mult decât puteţi să-mi pretindeţi să respect Cireşarii. Mii de oameni ar putea considera că e de prost gust să scriu un fanfic erotic în care personajele din Cireşarii practică scatofilia, dar chiar dacă l-aş scrie şi l-aş împărţi cu prietenii mei, n-ar trebui să fiu împuşcat, zău. N-am jignit pe cineva. Am jignit o ficţiune. Dacă, întâmplător, cineva e contopit până la identificare cu ficţiunea aia, e problema lui, nu a mea. Şi are, mulţumită statului laic în care trăieşte, tot dreptul să nu citească ce scriu.

În ceea ce priveşte limitele libertăţii de exprimare, da, şi eu cred că există o notă de subsol. Nu sunt absurd.

Sunt de acord că cineva ar trebui să-i tragă de urechi pe ăia care mint. Pe mişeii care-şi lovesc seamănul scriind chestii neadevărate despre el. Pe ăia care urlă despre alţii că au fost generali de securitate, deşi n-au dovezi, dar pula mea, sunt alegeri. Pe ăia care urlă şi astăzi, după ce s-a dovedit că Wakefield era un şmenar, că vaccinurile dau autism. Pe ăia care urlă şi astăzi că evreii fac ritualuri satanice cu sânge de nou-născut în beci la Bilderberg sau că toţi arabii sunt terorişti fanatici.

Eu aş fi primul care ar veni la tragerea lor de urechi, dar nu le-aş lua biroul sau stiloul. I-aş pune să poarte o etichetă – Mincinos dovedit, citiţi cu grijă – dar nu le-aş lipi gura cu scotch. Odată lipită o gură cu scotch, aceasta nu mai strigă nici când îţi arde casa.

Ah, şi ÎN NICI UN CAZ nu i-aş împuşca. Şi nu le-aş găsi circumstanţe atenuante psihopaţilor care ar încerca să-i împuşte.

Dar aici e vorba despre băieţii ăia răi care scriu neadevăruri despre semenii lor! Explicaţi-mi, vă rog, cum poţi să scrii chestii neadevărate despre o ficţiune.

Mhm.

Dar poate nu-i o ficţiune!

Sigur, şi poate în jurul planetei Marte orbitează un ceainic. N-a dovedit nimeni că nu-i acolo. Dar legile unui stat care se vrea neutru nu sunt făcute să apere idei despre nemurirea sufletului. Sunt făcute să-mi apere mie integritatea fizică şi casa şi masa şi reputaţia. Şi vouă. Nu să-l facă să tacă pe cineva care ne lezează sensibilităţile căpătate prin tradiţie, prin expunere la literatură sau pur şi simplu astă noapte într-un vis.

Uite. Să zicem că eu îmi fac, pornind de la străvechile benzi cu Mîţa, o religie care-l venerează tot pe Iisus dar susţine despre el că avea tendinţe homo şi consuma marihuană ilegală. Având în spate un profet bărbos, un document sacru şi un animal totemic (două dacă socotim şi tapirul), ar fi la fel de legitimă ca oricare altă religie. Statul ar trebui să le închidă gura creştinilor care scriu în ziarul Lumina că Iisus al meu e o abominaţiune?

Nimeni nu şi-ar dori situaţia de mai sus. Aşa că lăsaţi legea să-şi vadă de treaba ei (expusă mai sus în toată splendoarea) şi luptaţi împotriva blasfemiei şi blasfemiatorilor aşa cum e voie.

NU ÎMPUŞCÂNDU-I. NU ÎMPUŞCÂNDU-I. Nu ştiu cum să subliniez mai tare chestia asta. NU ÎMPUŞCÂNDU-MĂ (şi eu sunt un nenorocit de blasfemiator). Neascultându-mă, dacă nu vă place ce auziţi. Sau ascultându-mă şi răspunzându-mi, dacă aveţi ceva de spus. Sau caricaturizând la rândul vostru ficţiunile pe care le iubesc eu. Pentru că şi eu sunt om şi sigur am undeva ceva sfânt, la care ţin foarte mult. Vă provoc să găsiţi acel ceva sfânt şi să-l desenaţi în cele mai obscene situaţii*.

* Serios, găsiţi-mi idolii, desenaţi-i şi trimiteţi-mi-i pe mail. Vă public şi poate chiar vă premiez.

Închei amintindu-mi de o discuţie din redacţie, unde stabileam încă o dată cât de tolerant e românul verde, creştin de patru mii de ani.

Ştiţi frescele alea minunate de pe mănăstirile din Bucovina? Alea cu judecata de apoi, unde evreii şi musulmanii sunt zugrăviţi zvârcolindu-se în iad? Sau la Horezu, unde Mahomed şade în gura unui balaur monstruos şi trage cu arcul în Iisus? Nu cumva e chiar mai nasol decât a-l desena în curul gol într-o revistă? Sau e în regulă să spurci o religie câtă vreme e în cadrul altei religii, şi ne întoarcem câteva paragrafe mai sus? Oricum, hai să vopsim Voroneţul, că e jignitor! Eşti mulţumită, Cristiana Anghel?

Ce-i drept, pe Pârvu Mutu Zugravu l-ar fi mătrăşit, dacă-l prindeau, otomanii cei sensibili. Erau alte vremuri.

FAP

* * *

Ô vous, les boutefeux, ô vous les bons apôtres,
Mourez donc les premiers, nous vous cédons le pas.
Mais de grâce, morbleu! laissez vivre les autres,
La vie est à peu près leur seul luxe ici-bas.

Car, enfin, la Camarde est assez vigilante,
Elle n’a pas besoin qu’on lui tienne la faux.
Plus de danse macabre autour des échafauds!
Mourons pour des idées, d’accord,
mais de mort lente.

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

 • lasa ca au ajuns si la tine fundamentaliștii, ca din motive misterioase nu mai desenezi Mîța. O fi Eftimie jihadist creștin?

  • Acu’ serios, readucerea la viaţă a Mîţei e în rezoluţiunile mele pe 2015. Orice religie are nevoie şi de o reînviere miraculoasă!

 • bre Vasile, dacă faci o serie de benzi desenate cu mîţa, mohamed şi şaormarul şef al islamului, vei cîştiga 72 de interneţi şi un Coran semnat de Azhar Usman şi Ali Farzat.

 • Dacă te duci în Ferentari și spui că mamele țiganilor sunt curve, riști ce au riscat băieții de la Charlie. Care, btw, atâta știau, să jignească în mod repetat și chiar retardat islamul. Circumstanțe atenuante pentru cei doi nu există, dar Vasile, ce te faci cu prostia? Dacă tu, om inteligent, jignești sistematic un sistem de valori al unor oameni foarte proști, crezi că se vor educa? Sau că vor da o replică sarcastica? Nu, fiecare prost cu arma lui, trebuie să ai o doză de responsabilitate când te pişi în capul unui urs. Pentru că ursul nu știe multe.
  Dacă vrei să eviti tragedii, fii mai diplomat sau ia mai mulți polițiști ca gărzi de corp. Asta e lumea.

  • Dacă te duci în Ferentari și spui că mamele țiganilor sunt curve, riști ce au riscat băieții de la Charlie. Care, btw, atâta știau, să jignească în mod repetat și chiar retardat islamul.

   Nu chiar. Vezi aci sau aci.

   Iar chiar dacă ai avea dreptate tre’ să-ți dai seama că-i o atitudine defetistă și suficientă. Ai fluturat bagheta cu ”așa-i lumea” și ai rezolvat problema. Oricum tu nu o să zici niciodată nimic care să deranjeze prea tare pe altcineva, nu?

 • @Alin R.: explicatiile la care ma trimiti sunt pentru oameni ca noi, nu pentru oameni precum cei doi frati. Ei nu ar fi inteles asta, oricate explicatii li s-ar fi dat. Atitudine suficienta? Deloc. Pur si simplu remarc ca ceea ce s-a intamplat era doar o chestiune de “cand”, nu de “daca.

  • Explicațiile la care te trimit (btw, uite încă una) îți zic că Charlie Hebdo face mult mai multe chestii decât să insulte musulmanii. Sunt tocmai pentru oamnei ca noi care nu cunoaștem nici revista, nici contextul în care era publicată.

  • Alin, mie mi s-a clarificat ce face Charlie și îți mulțumesc pentru efort. Mai rămân câteva miliarde de ignoranți însă, dintre care doar o parte ar putea să înțeleagă. Că trebuie să îi ajutăm să aibă mințile deschise, e clar. Că o să mai existe astfel de întâmplări? La fel de clar. Reiterez: oamenii inteligenți care trag cu astfel de arme jurnalistice se expun pericolului prostiei. Un soldat care devine martir e totuși un soldat, conștient de riscuri și de faptul că are în mana o armă (ok, e extrema comparatia, but still).
   “luptaţi împotriva blasfemiei şi blasfemiatorilor aşa cum e voie” – în război nu există reguli. Trebuie să conștientizăm (cei care avem posibilitatea) cam cât de diferiți suntem unii de alții și cam cât de mare e uneori diferența dintre realitățile noastre și ale altora. Și poate așa reușim să rămânem în viață în timp ce îi educăm pe alții, nu să devenim martiri într-un război în care ar trebui ca inteligența să fie un atu.

   Vasile, îți apreciez inteligența, dar încearcă sa te exprimi cu mai puțină superioritate. Faptul că ești într-o elită nu justifică superioritatea în exprimare sau comportament. Părerea mea (știu, nesolicitată).

 • “Sigur, şi poate în jurul planetei Marte orbitează un ceainic. N-a dovedit nimeni că nu-i acolo.”

  Se spune, prin miturile urbane, că dacă americanii au ajuns pe Lună, sovieticii au ajuns pe Marte (că tot e Planeta Roşie), şi sincer să fiu, cine poate ştii dacă în jurul lui Marte nu graviteză vreun samovar, aruncat de pe Soiuz-ul sovietic, pen’că se stricase…:D

 • Te rog, Vasile, pe cand un articol despre de ce ar trebui sa fie voie sa satirizezi Holocaustul?
  Si desigur despre de ce nimeni nu pare sa o faca…

  Mersi!

  • Eşti sigur că nimeni nu o face? Eu unul am auzit zeci de bancuri macabre cu holocaustul, şi sunt convins că circulă multe pe care nu le-am auzit.

   Dacă tu ţii morţiş să faci glume cu o tragedie în care au pierit milioane de oameni, cine-s eu să-ţi zic că n-ai voie.

   (Sau credeai că mă prinzi cu vreun dublu standard aici, caz în care te invit să cînţi pe alt blog.)

 • hai boss ca esti baiat istet, te certi cu restul lumii de ce niste baieti de la ei d’ acasa i-au omorat pe altii? Si acum ce sa le facem noi? Plm, ii prindem dc putem si-i supunem rigorilor legii, mai mult…
  Ceea ce se si face, deci despre ce libertate de exprimare incalcata vorbim?

 • Daca tu decizi sa umbli cu o genta de bani ostentativ noaptea prin tiganie si niste baieti intreprinzatori iti dau cu ceva in cap si te deposedeaza de bani se pune ca ti-au incalcat drepturile. Politia va face toate demersurile posibile sa ii prinda pe vinovati (poate nu chiar asa de multe demersuri ca pentru a ii impusca pe aia doi teroristi). Povestea se incheie fara condamnarea unei integi comunitati si tu, daca esti baiat destept, tragi concluzia ca unele gesturi desi sunt libertatile tale si drepturile tale si vor fi protejate pe cat posibil, dar in general post factum, poate ca e mai bine sa nu le faci.
  Zic si eu asa, ca un om care traieste in lumea reala, nu in fanteziile lu’ ar trebui.

  Ps: Sa vedem daca dupa toata aceasta inflamatie mediatica se va iesi cu mai multa libertate de exprimare sau cu mai mult control asupra populatiei. Pentru protectia noastra bineinteles… cum ii protejeaza si pe americani de la 9.11 incoace.

  • Dar dacă folosim cuvîntul ţigănie pentru un loc periculos nu înseamnă că am condamnat deja o comunitate întreagă?

   Cumva cred că oamenii ăia îşi asumau riscul. Poate e mai uşor cînd eşti bătrîn, ca ei

 • Folosim tiganie pentru un loc unde sunt multi tigani. Si experienta ne-a invatat ca unde sunt multi tigani exista cativa care or ard dubios. Astfel ca locul cu multi tigani are un grad de risc crescut, e un fapt de care e bine sa ti cont. In rest, orice tigan se bucura ca orice om de prezumtia de nevinovatie.

  Legat de faptul ca acum brusc toata europa are nevoie de niste legi de securitate cibernetica ce parere ai? Cum ajuta asta libertatea de exprimare? Si daca nu o ajuta atunci ce concluzie sa tragem despre galagia asta creata in jurul incidentului de oamenii din presa? Vezi doamne au fraternizat cu victimele sa apere dreptul la libera exprimare, incarcand pusca pentru a mai trage un glont fix in aceeasi libertate.

  Toata treaba aduce extrem de bine cu schema din america cand le-a bagat legile alea fine de calcat neobedientii pe cap.

  • Internetul iese din faza de vest sălbatic şi devine pur şi simplu încă un mediu reglementat. E o chestiune de timp. Dacă nu merge pretextul ăsta, o să meargă altul.

   Chestia asta mă întristează profund.

 • Charlie Hebdo este o mizerie neocomunista vrem nu vrem.
  Problema nu sta in mesajul lor anti religios militant bolsevic.
  In Romania sub cortina URSS am avut propaganda C.H. mai bine de 50 de ani gloriosi … cu crime in numele ateismului si inchisori de Reeducare cum era la Pitesti.
  Franta isi plateste polita Comunista Politica Corecta….
  Si-au daramat cultura lasand loc viran pentru o spiritualitate decreptia ca Islamul militant si sangeros!
  Nu e vina noastra ca in Franta si ateismul militant si Islamul Militant au dreptate…. se vede clar ce beneficii au aceste sisteme.
  Istoria noastra le-a inghiti pe amandoua…. Islam Otoman si Ateism Militant…..
  Din seria Bunicii lui Charlie Hebdo!
  Voila la liberte!
  http://thecharnelhouse.org/2013/03/01/soviet-antireligious-propaganda/

 • “chestii neadevarate despre o fictiune”? … stii principiul “iesi afara din visul meu” ? Fictiunea aia nu exista in sine. Daca Gigel, intr-o “creatie” de-a lui, include fictiunea aia intr-un fel injurios, inseamna ca ii injura pe cei care fac parte din biserica aia. Gigel nu crede in acea fictiune dar totusi o foloseste ca material pentru “ideile” lui, deci ori are probleme grave de “aia o fi mama sau o fi lampa?” ori e intentionat necivilizat si fanatic. Ce cauta Charlie in visul altuia? Injuratura sistematica nu face parte din civilizatie.

  • Nu e înjurătură, ci umor oarecum discutabil, dar n-o să mă apuc acum să iau apărarea unor fanatici care împușcă caricaturiști sau proprietari de șaormerii.

   Rezultatul e că ziarul respectv o să se vândă acum în tiraj mult mai mare, Marine Le Pen a mai câștigat niște voturi, securiștii de pretutindeni au acum un motiv în plus să ne înregistreze convorbirile telefonice și activitatea de pe internet.

Abonează-te

Lasă-mi o adresă de mail ca să te înştiinţez când mai pun o drăcie pe blog. Merci!

Ultimele articole

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri