Utopia Balcanica

Lăsaţi copiii să fie fascişti!

S-a tot discutat săptămâna trecută pe internet despre a nu ştiu câta adăugire la legea care nu-ţi dă voie să fii fascist. (Ok, textul legii e mai complicat decât atât dar, până la urmă, totul se rezumă la asta. Şi la a le face statui criminalilor de război.)

Evident că mi se pare din start o măsură neprielnică fiindcă e dreptul tuturor oamenilor de pe planetă să vorbească, să scrie sau să deseneze absolut tot ce au bieţii de ei pe suflet, chiar dacă au pe suflet numai odiu şi mizerie şi, mai ales, tâmpenii.

camarade

La naiba, dacă s-ar interzice toate tâmpeniile, ştiţi ce ar mai fi la televizor? Nimic. La radio? Zumzetul placid al unor greieri în depărtare. Pe internet? Mersul trenurilor şi un sfert de hotnews. Îmbătrâniţi subit de plictiseală, oamenii şi-ar lua inima în dinţi şi ar deschide o carte, dar ups, şi aia ar fi o culegere de mate, pentru că ghici ce? – s-au interzis tâmpeniile.

N-o să insist asupra acestei chestiuni fiindcă ştiu că mulţi n-aţi fost Charlie astă iarnă şi susţineţi o clasificare mai nuanţată a tâmpeniilor. Fiecare cu weltanschauungul lui. Dar, înainte să mergeţi să vă bucuraţi că trâmbiţele numeroşilor fascişti români nu vă vor mai strica somnul, lăsaţi-mă să vă mai spun una mică.

Cunoscând oamenii şi cum funcţionează ei, mi se pare că interdicţia de a spune drăcii fasciste e o cutie cu surprize şi s-ar putea să nu vă placă nici vouă ce conţine dânsa.

Mai ţine cineva minte cum era în adolescenţă, când părinţii îţi interziceau să faci ceva, de exemplu să te dai cu bicicleta fără mâini, să fumezi marihuană ilegală sau să ciopleşti penisuri în lemn de abanos? Te duceai cu prietenii într-o pădure umbroasă de la marginea oraşului şi le făceai pe toate, ca un drac, şi mamă ce şmecheri eraţi cu toţii. Până într-o zi, când îţi trecea acneea şi toate năzbâtiile îţi ieşeau din sistem.

Ştiu asta fiindcă şi eu am fost adolescent în anii 2000. Am trecut prin toate rebeliunile posibile, am ascultat cântece în care se pronunţa cuvântul pula, o dată m-a amendat poliţia că scriam pe pereţi, am chiulit, am băut beri pe borduri, să zicem că am furat şi scrumiere din baruri, cred că am fost şi fascist câteva săptămâni şi mă simt minunat acum, bărbos şi înţelept.

Fascismul e ca oreionul, varicela, gonoreea, comunismul şi alte boli ale copilăriei. Trebuie să-l capeţi devreme ca să devii imun, fiindcă dacă-l faci la o vârstă mai înaintată rişti să rămâi steril, chiar şi doar în sensul că n-o să-ţi faci niciodată o prietenă.

Învăţându-ne, ca un părinte conservator, ce nu e frumos să spui, statul reuşeşte să facă fascismul de peste 9700 de ori mai atrăgător pentru puşti.

Asta n-ar fi rău în esenţă, doar am descris mai sus procesul prin care viciile tinereţii îţi ies din corp odată cu părul facial.

Problema e că unii oameni scapă mai târziu din adolescenţă. Alţii rămân puşti toată viaţa. Îi ştii. Neadaptaţi, neîmpăcaţi cu niciun sistem, îndeletnicindu-se la 20, 30, 40 de ani cu chestii de adolescenţi: spart geamuri cu mingea, bătaie, fascism.

Stimulaţi de simplul fapt că-i ilegal, oamenii ăştia se adună în păduri umbroase, cântă imnuri sinistre, îl invocă pe Corneliu Zelea Ceauşescu (sau alte figuri din panteonul legionaroid) şi cine ştie ce grozăvii pun la cale, în loc să-şi găsească hobbyuri la fel de nelegiuite, dar mai puţin dăunătoare, cum ar fi să fure corcoduşe din pom.

Şi totul e super-secret – deh, nici adolescenţilor nu le plac amenzile şi puşcăria. Fiindcă pe puştii eterni pe care-i prinde că-s fascişti în pădurea umbroasă, statul-părinte îi trimite nu la şcoală sau la psiholog, să înveţe cum să iasă din adolescenţă, ci la puşcărie, să se gândească bine la ce au făcut.

De acolo ies nişte puşti eterni la fel de fascişti, dar înrăiţi de mediul dur de după gratii. Şi mai capabili să execute drăciile despre care vorbeau înainte. (Unii puşti au şi puşti!)

Chiar vrem asta?

N-am făcut nici un studiu ştiinţific, dar poate au făcut alţii şi ni-l arată şi nouă. Mie intuiţia îmi spune că, dacă nu o transformi într-un tabu, ai şanse mai mari să nu-i stârneşti nimănui un interes viu faţă de chestia asta cu fascismul.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

12 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
desafiamos
desafiamos
8 years ago

Sa se interzica asa: saracia, canceru, chelnerii indolenti, ziua de luni, hodorogu care tine un loc de parcare blocat cu rabla lui din 1960, mahmureala. Asta asa, la prima mana. Plus, toti cei care s-au jucat de-a nemtii si vardistii sa fie trecuti pe liste speciale si sa plateasca tva dublu.

desafiamos
desafiamos
8 years ago
Reply to  desafiamos

Pai sa se duca amandoi la muzeu.

kongo
kongo
8 years ago

e un scenariu in paste foarte groase, adevarul adevarat e ca legi identice sau asemanatoare sint in toate statele europene de foarte multi ani si ele n-au avut ca efect ce se descrie aici ca s-ar putea sa aiba ca efect, ba chiar dimpotriva.
asemenea lege exista si in germania de citeva zeci de ani (da, mai ales din cauza trecutului) si eu am simt bine cu legea asta. nu vreau sa vad la alegeri standuri cu simboluri naziste in mijlocu orasului, nu vrea sa vad carti cu coperti cu simboluri naziste si cu continut nazist in librarii, si nu mai vorbesc de mass-media.
cei care vor sa fie timpiti prin paduri sa fie timpiti prin paduri nu la lumina zilei in public ca orice acneic sa creada ca doctrina aia e ok si normala.
legea e foarte binevenita, mai ales intr-o tara care nu si-a asumat si dezbatut anii de nazism si complicitate la nazism din ww2.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  kongo

Nici eu nu vreau să le văd, dar nu vreau nici să fie interzise. E greu să fii eu.

Ruben
Ruben
8 years ago

Ce farmec are viata daca nu poti sa urasti superficial si tampit niste oameni cand esti tanar si prost?
Ca dupa descoperi factura si ipozitul si-ti cam trece…

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  Ruben

That’s my point exactly.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  Ruben

@ruben
sa urasti superficial si timpit oameni cind esti tinar si prost e una, si sa aderi sau sa simpatizezi ca o miscare despre care nu exista nici un dubiu ca a ucis la propriu (si ar face-o oricind iarasi daca ar putea) pe baza etniei, rasei sau provenientei e cu totul si cu totul altceva.
una e sa nu-mi placa ce faci sau mutra ta, si cu totul alta e sa simpatizez sau sa ma inscriu intr-o organizatie care a ucis oameni pe criteriul asta si te-ar ucide si acum daca ar putea.
eu tocmai asta nu inteleg la ce citesc acum ca reactii in romania, si anume bagatelizarea unor lucruri extrem de grave.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  Ruben

Hei, nimeni nu spune să nu-i bagi la pîrnaie pe ăia care chiar *fac* ceva.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  Ruben

@Vasile
multi dintre cei care fac ceva ajung sa faca pentru ca s-a creat un contex de unde rezulta pentru mintea lui putina nu numai ca e ok sa faca dar ca e indreptatit sa faca, mai mult, e chiar obligatia lui de bun patriot s-o faca.
tu cum crezi ca au ajuns nazistii in situatia sa faca ce-au facut? peu a peu si inconjurati fiind de oameni care n-au vrut sa-i interzica si care probabil multi dintre ei au zis, pai cind o sa faca vedem noi ce masuri luam impotriva lor.
ideologiile de tipul asta n-au voie sa existe public si legal.

desafiamos
desafiamos
8 years ago

Cand apare sezonul 1 din Samuraiul roman? Va fi Tociu luat in calcul pentru rolul principal? Sau Brenciu, daca se tunde cu chelie? Chitoiu? Purtatorul de cuvant de la Floreasca? Bebe sexologu?

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  desafiamos

Samuraiul român încă n-a ajuns în Japonia în povestea cu pricina, dar cînd va ajunge, va fi jucat probabil de Văru Săndel.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net