Utopia Balcanica

Cum pensionarii n-ar trebui să mai meargă gratis şi alte bombăneli de autobuz

Am auzit că undeva în lumea dezbaterilor fictive se dezbate viitorul transportului de călători şi voiam doar să vă aduc aminte că nu-s de acord ca toţi pensionarii să meargă moka cu autobuzul. Cred că aspectul ăsta trebuie reevaluat urgent.

Ştiu, cam tot ce ţine de RATB trebuie reevaluat urgent. Flota se împuţinează, vehiculele sunt un pericol public şi, chiar şi când ai loc, ţi-e silă să urci în ele. (Atunci alegi să iei maşina, stricând cheful multor alţi şoferi.) Dar în tabloul mare al lucrurilor încape şi discuţia asta cu pensionarii.

În prezent, dacă ai un talon de pensie, nu plăteşti bilet, no questions asked. De ani de zile încerc să înţeleg ce-i asta. O relicvă a vremurilor când bătrânii erau cel mai sărac segment de populaţie? O răsplată pentru faptul că votează cu consecvenţă?

În multe cazuri, e puţin absurd. Înainte să urli că “echitate”, bear with me.

Sunt convins că putem concepe un sistem mai cinstit.

În oraşele mari sunt mulţi pensionari cu pensii babane. Chiar şi torţionarul Vişinescu avea vreo 30 de milioane – asta nu-i în nici un caz o sumă colosală, dar e de trei ori pensia medie, respectiv de trei ori salariul net al unui casier de la Mega Image. (N-am date la îndemână, dar pot presupune că Vişinescu şi-a mâncat toată contribuţia la fondul de pensii în primii câţiva ani şi acum trăieşte din impozitul casierului de la Mega.)

Cu toate astea, Vişinescu merge gratis cu RATB-ul, în timp ce ăla care-ţi scanează ţie pufuleţii la Mega Image scoate minimum 30 de lei din buzunar pentru un abonament.

În nici un caz nu-s duşmanul generaţiei bunicilor noştri. De la o vârstă încolo e o realizare să ieşi din casă, chiar şi când eşti Vişinescu. Înseamnă că încă eşti apt fizic şi ăsta e mare lucru. Dar nu mi se pare că e un triumf al democraţiei sociale ca tu să beneficiezi gratis de un serviciu când un individ cu venituri de 3 ori mai mici tre’ să decarteze bani pentru acelaşi serviciu.

Hei, chiar şi un şomeur care n-are nici un fel de venit plăteşte ca să ajungă de acasă la agenţia forţelor de muncă, dar gagiul ăla (există cel puţin unul) cu pensia de 28.000 de lei se duce gratis în Cişmigiu cu troleul 70 de câte ori are chef (presupunând că-i scârţar şi n-are şofer). Asta nu mai e echitate, e de-a dreptul echitaţie.

Recunosc, astea-s anecdote.

Dar am găsit un raport băsist de acum vreo şase ani care arată că în 2007, 15,7% dintre pensionari trăiau în sărăcie, faţă de 37,9% dintre şomeri, 43,6% dintre lucrătorii pe cont propriu în agricultură şi 20,5% dintre tinerii cu vârsta între 16 şi 24 de ani. În 2013, spune INS-ul, rata sărăciei relative la persoanele trecute de 65 de ani era de 15%, faţă de 21,5% pentru grupa 18-65.

Sunt convins că există şi date pentru mediul urban sau pentru Bucureşti, ca să putem vorbi strict despre ce ne mănâncă pe noi. Dar e weekend şi nu mă preocupă atât de tare subiectul încât să sap după ele. Una peste alta, cred că puţin discernământ în acordarea de gratuităţi n-ar strica oraşului. (La naiba, io-s un pămpălău şi tot nu cedez locul în tramvai cuiva care, în mod vizibil, n-are nevoie să şadă. Poa’ să se şi oţărască la mine.)

Până la urmă, RATB-ule, e treaba ta ce faci cu autobuzele alea, că io le evit, dar uite nişte idei.

Dacă tot dai călătorii de pomană, dă-le şomerilor; dă-le oamenilor fără venituri sau cu venituri mici, indiferent că-s elevi, studenţi, angajaţi sau pensionari. Oricum te-ar parazita mulţi muncitori la negru, dar măcar principial, scopul caritabil al gratuităţii ar fi mult mai clar.

După ce ai împărţit cartelele de mers gratis amărâţilor care chiar au nevoie de ele, asigură-te că nimeni altcineva nu face blatul. Se intră prin faţă, pe la şofer, şi până n-a validat toată lumea, nu porneşte drăcia. Aşa am auzit că se întâmplă în multe ţări.

Poate că pentru asta ar trebui să extinzi flota de autobuze şi să instalezi un automat de bilete în fiecare staţie. N-ar strica nici să reînvii plata prin SMS sau să mă laşi să-mi încarc cartela online. Dar hei, dacă ai face călătoria trei lei sau cinci, ţi-ai păzi angajaţii să nu mai fure motorină şi ai căuta nişte fonduri europene, chestia asta n-ar fi SF. Cred. Nu mă pricep la cifre.

autobuze_cu_microunde2
Foto: Autobuz cu microunde, TNR.

Sau uite altă idee: impozitează-mă în plus, cât socoteşti tu că trebuie ca să faci un serviciu ca lumea, şi nu-mi mai cere deloc să cumpăr bilet. Oricum RATB-ului nu-i ajunge nici de seminţe cât dau eu acum ca să-mi încarc cartela (dacă n-ar fi subvenţiile de la Primărie, spune fostul director, călătoria ar costa 12 lei). Bineînţeles, o să te bombăn şi o să protestez, că m-ai taxat şi eu consider asta o formă de jaf, dar o să merg cu autobuzul, că tot l-am plătit. Mulţi oameni ar face asta şi s-ar mai desfunda bulevardul.

Ah, şi lasă-i şi pe privaţi să facă transport în comun în Bucureşti, ce naiba.

Când eram mic, puteam să dau zece mii de lei să iau un maxi-taxi spre şcoală când ningea şi era zloată şi troleul (pe care făceam blatul, fiindcă eram un copil neastâmpărat şi dădeam banii de abonament pe ţigări Papastratos) întârzia cu orele.

Azi, când tre’ să ajung la birou la fel de zgribulit, nu m-ar deranja să plătesc cinci lei pentru acelaşi moft, iar transportatorii mici s-ar putea plia imediat pe nevoia mea fiindcă-s flexibili şi chiar au nevoie de banul meu, spre deosebire de mamutul RATB.

(Am o senzaţie lăuntrică cum că pricina interzicerii autobuzelor şi microbuzelor private ar putea fi căutată acasă la senatorii despre care se spune că mafioţesc de ani buni în taximetria bucureşteană. Ca şi pricina pentru limitarea numărului de licenţe de taxi, care mă nedumerea când mi-am dat cu părerea despre Uber.)

Dacă toate cele de mai sus dau greş, cineva foarte credibil ar trebui să promoveze locuitul în Paşcani ca alternativă la Bucureşti. Problem solved.

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

  • Asta era şi teza lui Prigoană în campanie, şi nu ştiam dacă să cred sau nu, fiindcă părea common sense, dar venea de la Prigoană :(

  • Habar n-aveam! De ce nu e un afiş cu chestia asta în/pe autobuz? Data viitoare cînd o să am nevoie de RATB, chiar o să încerc.

  • Heh.

   “De ce reincarcarea dureaza 48h din momentul efectuarii platii?
   Cele 48h reprezinta valoarea maxima (de siguranta) in care RATB se obliga sa va transfere pe card, la prima validare, titlul reincarcat. In marea majoritate a cazurilor insa, sunt suficiente 24h, intrucat in fiecare seara la ora 24:00 se trimit informatiile la validatoare pentru a doua zi.”

 • Teoria suna cam asa: un salariat sau șomer cu venituri mai mici decât minimul pe economie, mai au o șanse prin forțe proprii să își îmbunătățească situația și să câștige mai mult. Un pensionar nu mai are cum. Pensionarii aia cu pensii peste 1.000 lei sunt foarte putini..
  Dar intr-adevar, la pensii peste 1.500 de lei de ex s-ar putea scoate gratuitatea, așa cum plătesc și impozit pentru sănătate de ex.

  • Păi şi pînă-şi îmbunătăţeşte gagiul situaţia e musai să aibă printre forţele proprii şi forţă-n picioare? (iar 1060 lei a fost pensia medie în Bucureşti anul trecut. Ce-i drept, 1060 lei e o sumă din care mă întreb cum se poate trăi, dar nu-s atît de puţini pensionarii cu venituri mai mari de atât. Oricum momentan RATB-ul e atît de ieftin încît plata biletului mi se pare un gest simbolic)

 • Cu regret ..Mai Nea Vasile..ai intrat in categoria celor far de mine..Pe parol..Dupa cum spune si nikul meu sunt Bunic..si pensionar in acelas timp [specific asta pentru vca nu este obligatoriu sa fi ambelemereu] am o pensie putin mai mare decat cea media pe economie..si cu greu reusesc sa fac fata eu si sotia din sumele astea de mizeria..Majoritatea pensionarilor traim la fel de greu..medicatia…si restul ne cam scapa de toti banii ..putini mai raman si pentru mancare..Si vine unu ca “”Vasile” sa “ceara” scoaterea acestui mic beneficiu ce il avem? Cere pentru tine ce vrei tu..lasa amaratii de pensionari in pace..ca toata voata au muncit din greu ..au platit darii..taxe ..au crescut “asemena VASILE..ii” .si acum suntem loviti tot noi? PTIU ma vasile [v mic cu intentie] Aia de au pensii babane sunt putini..or fi 1000..poate peste ..restul traim cu 1400-1600..Crezi tu ca ala cu peste 30k pensie merge cu autobuzu ? mai vasilica mai/ atat te duce pe tine tartacuta? aia mergu cu masinile personale..ca isi permit bani de benzina…Mai gandeste mai vasilica mai inainte de a scoate asemenea porcarii din tastatura ta..Parintii tai stiu cat este de “intelighent”..si daca stiu..te lkasa pe afara? Pfui

  • Bunicule, ştiu că sună urît, dar dările alea de cînd era bunica fată nu mai valorează nici 2 lei. Pensia ta, salariile bugetarilor, asigurările medicale, tot ce se mai mănîncă în ţara asta – acolo sunt dările celor 3 milioane de angajaţi în mediul privat, ăia care produc ceva. E OK că încă ne permitem chestiile astea dar avînd în vedere că oricum e un preţ ridicol, ai putea avea bunul simţ să plăteşti cînd iei tramvaiul.

  • bunicule, din pacate nu ai dreptate. e greu, stiu. nici eu nu mai sunt tocmai tanar. cred ca nu o sa mai apuc pensia. nu e vina nimanui ca destinul e asa cum e. ati platit dari, corect. dar ti-ai pus problema ca rahatu asta de societate vi se datoreaza si voua? prin inactiune pe vremea cand erati tineri si ati inghitit comunismu pe nemestecate? paranteza: imigrantii care fug de razboi au partea lor de vina. ca s-au complacut de generatii cu gangsteri si fanatici la conducere. inchis paranteza. vasile are dreptate. prin gratuitate se gatuie transportul public. ca batranii se duc din drumul taberei in obor pentru ca: plictiseala si be) ca au auzit ca e patrunjelu cu 10 bani mai ieftin. am la bloc o gasca de batranei care toata vara stau in fata blocului (intre calatorii). oare or fi citit in viata lor o carte? se plictisesc. nota bene: numai prostii se plictisesc. bunicule, e greu. imi pare rau. o tara care nu are grija de batranii ei e condamnata. da’ vasile are dreptate. multi pensionari bucuresteni au venit de tineri la oras pentru ca ceausescu industrializare. dar in esenta sunt niste dezmosteniti spiritual. la a cata generatie in pantofi esti, bunicule? nu e o ofensa. intelege omeneste ca si batranii gresesc. parul alb nu inseamna ca esti mai destept. eu la pensie, dac-omai apuc, o sa plec la tara sa cresc porumbei.

 • Eu as fi de acord cu privatii daca masinile lor n-ar fi niste bombe la mana a cincispea iar soferii n-ar fi niste maxi-taximetristi: opresc oriunde-i taie nevoia calatorului, vorbesc la telefon in timp ce conduc in timp ce numara banii luati pe bilete, conduc smechereste. Vino in constanta de vrei sa-i vezi.

 • Bre, în droaștele ălora cu microbuze nu mă mai sui nici dacă îmi plătesc ei călătoria. Sunt ăia niște șoferi profesioniști pricepuți la fel cum sunt eu priceput la arat ogorul cu acul de cusut.

Abonează-te

Lasă-mi o adresă de mail ca să te înştiinţez când mai pun o drăcie pe blog. Merci!

Ultimele articole

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri