Utopia Balcanica

 • scuze, dar citeva dintre ele sint cretinatati.
  de exemplu “imunitate parlamentara limitata la declaratii politice” – un parlamentar face o declaratie politica sau face o dezvaluire care nu convine anumitor cercuri, care ii insceneaza un fapt penal.
  alt exemplu “votul in parlament la vedere” – asta e cea mai mare cretinatate, pentru ca teoretic un parlamentar ar trebui sa voteze conform propriei constiinte, iar daca conform propriei constiinte voteaza altfel decit ii cere propriul partid, el e intr-o situatie incomoda fata de conducerea propriului partid, care il va sanctiona. practic il livrezi pe bunul om hienelor.

  stiu, stiu, e satira, chestia e ca mi-am luat ceva timp sa ma uit pe digi24 la interviuri luate demonstrantilor si atitea cretinitati enuntate nonstop timp de jumatate de ora rar am auzit in viata mea.

  romanii printre altele mai au si doua fixe de prostie maxima “jurnalisti echidistanti” si “guvern technocrat”. jurnalist echidistant nu exista pentru ca jurnalistu e om – deci subiectiv, cu simpatiile lui. corect e ca jurnalistu sa-si faca publice simpatiile ca sa stie cititoru din ce perspectiva e scris un articol, nu-i cere sa fie echidistant ca n.are cum – e om!
  diciziile guvernamentale la modul ideal se iau intr-un context, intr-o paradigma. decidentul nu ar trebui sa decida punctual ci intr-o perspectiva, intr-o filozofie. la modul ideal decidentul nu e un “answer machine” ci se misca intr-un context. ei, contextul ala e o filozofie de actiune . deci vrei nu vrei o ideologie – si hopa, fara sa fie inscris intr-un partid deciziile lui sint politice, pentru ca n-are cum altfel, el devine politic fara sa fie activ politic intr-un partid. oamenii astia cum isi imagineaza technocratii? ca pe un robot competent? pai el ar trebui sa vrea sa miste lucrurile intr-o anumita directie, care va fi inevitabil de fie mai la dreapta, fie mai la stinga, fie un mismas adica cica de centru. indiferent de faptul daca e constient sau nu el trebuie sa aiba o viziune si atunci ori vrea, ori nu vrea e intr-o directie politica.

  • De fapt votul secret e cea mai mare cretinatate, nu invers. Pe mine nu ma intereseaza doar ca parlamentarul sa voteze “conform propriei constiinte”, poate el e corupt conform propriei constiinte, ma intereseaza sa voteze intr-un mod in care ma reprezinta, altfel nu il mai votez eu la urmatoarele alegeri. Legile trebuie dezbatute si votate deschis, sa se stie exact cine ce a votat si cine ce valori reprezinta. Mai mult ar fi de interes ca fiecare sa scrie o pagina A4 prin care sa justifice de ce a votat cum a votat. Daca unui parlamentar ii e frica de partid nu are mare valoare in parlament, ca in afara de 3 voturi secrete pe ici pe colo nu o sa faca nimic.

   Ideea cu omul bun care voteaza impotrivca hienelor, pe langa faptul ca e o iluzie, nu duce la nici un rezultat, pentru ca astia ar fi mereu in minoritate la vot, voteaza 3 din 500 conform prorpiei constiinte… asa si ? Mai degraba daca se vede cum voteaza toti o sa fie presiune mai mare sa nu voteze in mod mizerabil (nu ca ar avea mare efect, suntem totusi in Romania, dar oricum mai bine decat votul secret). Votul secret acopera spatele mult mai multor parlamentari “rai” decat “buni”.

   De fapt eu as vrea eliminarea secretului din stat. As elimina si notiunea de contract secretizat de exemplu. Se pot face eventual unele exceptii in cazuti de securitate nationala.

  • Chiar aşa, parlamentarul răspunde în faţa partidului din care face parte sau în faţa alegătorilor din circumscripţia lui?

   Cît despre înscenarea faptului penal, atunci vreau şi io imunitate, că o dată m-am certat cu un vecin şi ar putea înscena că i-am otrăvit ficusul

  • Corect. Si sa-i lasam totusi 600 ca sa nu se alieneze, singuratatea e boala grea, sigur ii va determina sa comita ceva penal si tot unde zici tu se ajunge. Mhm.

  • eu zic ca ne intelegem gresit unii pe altii :-)
   eu am scris cum ar fi la modul ideal, dupa ce romania isi va fi curatat clasa politica.
   sa stiti ca si in vest parlamentarii au imunitate nu numai pe declaratii politice, si parlamentale trebuie sa aprecieze daca motivele pentru care sint acuzati sint sustenhabila sau o posibila inscenare, si sa stiti ca si in parlamentele vestice voturile in parlament sint de regula secrete. motivatiile sint alea pe care le-am scris mai sus.
   astia au fost aia 2 centi ai mei. fiecare cu parerea lui.

  • Totusi, si in vest nu e un argument.Ce-i drept as fi curios sa stiu exact ce tari au vot secret in parlament in vest, ca nu sunt convins ca voturile sunt de regula secrete. In SUA, Canda, Anglia voturile nu sunt de regula secrete. Suedia, Elvetia, Danemaca nu au vot secret. Tari ca Germania, Franta, Olanda nu au vot secret pentru legi, dar au vot secret pentru nominalizari in functii in parlament sau pe chestii similare cu motiunile de cenzura. Ma rog …

  • @Radu
   tocmai in germania, franta, olanda voturile in parlamente sint secrete. la celelalte nu stiu. de multe ori parlamentarii decid ei personal sa faca public votul lor sau sa voteze la vedere, dar asta e optiunea lor. unii vor in mod explicit sa spuna alegatorilor lor cum au votat, altii vor sa faca dizidente in propriul partid in mod public, dar votul in principiu e secret. deci optiunea votului secret trebuie sa existe si are ratiuni bune.

  • @Radu
   cum are loc votul secret in bundestag, atunci cind e vot secret (citat din ordineaq interioara a functionarii bundestagului):
   Ist eine geheime Wahl gesetzlich vorgeschrieben, so findet nur für diesen Fall die Wahl mit verdeckten Stimmzetteln statt. Dabei erhält jeder Bundestagsabgeordnete gegen Vorlage seines Stimmausweises einen Stimmzettel, den er in einer Stimmkabine ausfüllen muss. Anschließend wirft er den verdeckten Stimmzettel in die Wahlurne.

  • da ma, da, am priceput din prima umoru, da nu m-am pututu abtine sa nu spun chestii “inteligente”, ca tocmai ma uitasem la interviurile luate in piata universitatii demonstrantilor, si m-am infuriat ca o gogoasa, ca aia chiar au revendicari ca in desenu lu vasile.

  • si eu sint pentru legalizare, numa ca demonstratiile publice de acum au alt substrat si alte motivatii care ar fi deturnate de o asemenea cerere (corecta si legitima si dupa parerea mea).
   mult6 mai importanta cred ar fi cererea ca bor sa nu mai primeasca bani de la buget, iar veniturile bor sa fie impozitate, si realizarea faptului ca biserica ortodoxa sa nu mai fie stat in stat, stat teocratic cu influenta imensa in statul laic. daca realizati asta ati inlaturat o mafie tare nasoala.

  • legalizarea ierbii nu are nici un efect negativ, numai efecte pozitive. s-ar inlatura dealerii, ar exista un control asupra calitatii, societatea ar fi dezincriminata pentru ca eu personal nu cunosc nici macar o singura persoana in germania care nu a consumat ocazional iarba.
   legalizarea in olanda, elvetia, partial in usa, nu a dus niciunde la cresterea consumului. in ce priveste olanda si elvetia exista statistici pe foarte multi ani care arata asta.
   deci o gramada de efecte pozitive si niciunul negativ.

  • ca efect pozitiv ar mai fi ca dezincriminata fiind nu mai consuma energia si personalul ministerelor de interne, energii care pot fi folosite mult mai bine in folosul nostru. personalul ar fi redistribuit in directii care ar fi in folosul nostru, la fel si fondurile consumate cu asta.
   in germania traim o situatie complet anacronica si de o ambiguitate totala. de la land la alnd am voie sa detin diverse cantitati (masurate in grame) pentru consum propriu dar nu am voie sa cumpar, dar nici nu am poate obliga nimeni in vfreun fel sa spun de unde am. deci cum e mai rau, am voie sa consum si sa detin legal, dar trebuie sa cumperi de la persoane dubioase fara sa ai control asupra calitatii, in conditiile in care ministerul de interne consuma resurse importante pentru practic nimic. e cum e mai rau.

 • “Iggy paragona Dio a un mediocre scrittore che lavora su commissione e Satana a un esperto critico letterario pronto a stroncare pubblicamente la sua opera.” *-milmpeSce*ente fantastico! Dopotutto c’era da aspettarsela una recensione di questo tipo ;)Sono fiera di te :) un bacio :*

Abonează-te

Lasă-mi o adresă de mail ca să te înştiinţez când mai pun o drăcie pe blog. Merci!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri