Utopia Balcanica

Dragobetele sărută fetele. Eww!

Mă pricep la folclor cam cât se pricepe orice gagiu născut şi crescut în oraş, dar ştiu să recunosc bălăriile ca un bălărier profesionist. Şi treaba cu Dragobetele, Valentine’s day românesc autentic, îmi miroase a bălării de la o poştă.

Uite cam care înţeleg eu că-i originea acestei sărbători pe care cineva a decretat că orice patriot trebuie s-o cinstească.

Aşa cum pe baba Dochia o cheamă Dochia pentru că de 1 martie e sfânta Evdochia în calendarul ortodox şi toată chestia s-a suprapus peste nişte basme străvechi cu o babă care-şi leapădă cojocul (fiindcă primăvara babele chiar renunţă la palton!), o teorie foarte solidă e că pe Dragobete îl cheamă Dragobete pentru că pe 24 februarie creştinii prăznuiesc întâia şi a doua aflare a capului lui Ioan botezătorul.

capulsfioan

Adică ziua când legenda spune despre căpăţâna sfântului că a fost găsită într-un vas de lut (din ăla pentru sarmale, probabil) la Ierusalim şi, 400 de ani mai târziu, undeva în Siria. Există şi o a treia aflare a capului cu pricina, dar aia nu ne interesează.

Stai, ce are asta cu Dragobetele?

În slavonă praznicul ăsta de pe 24 februarie, “capul de primăvară”, se cheamă glavoobretenie (ştiu asta şi de pe wiki, dar şi fiindcă în rusă glava înseamnă cap şi obretenie e când obţii ceva).

Vreme de multe sute de ani, toate slujbele religioase de pe meleagurile astea s-au ţinut în slavonă, dar absolut nimeni nu ştia slavonă, nici măcar popa. A rezultat o partidă de “telefonul fără fir” lungă de veacuri, şi e chiar surprinzător că din glavoobretenie s-a ajuns doar la glavobrete, rogobete şi dragobete. N-aveţi pic de imaginaţie, românilor.

Acu’, e mega facil să prezumi că şi denumirea asta s-a lipit peste nişte ritualuri primitive ale fertilităţii (şi pe urmă i-au pus drept tichie năzbâtia cu “tânărul şturlubatic, fiu al babei Dochia”, izvorâtă din pofta de coerenţă a dăştepţilor de la 1800).

Probabil chiar asta s-a întâmplat. Dar lucrurile ar putea fi şi mai simple.

Flashback în adolescenţa străbunicilor noştri. N-ai murit în copilărie de malnutriţie sau ciumă şi acum ai, să zicem, paişpe ani, eşti tocmai bun de însurătoare.

Puff!, şi vine taica popa să te educe creştineşte şi îţi arată într-o icoană un, ăă, un rogoblete din ăsta: capul retezat al unui homeless lăţos de acum două mii de ani. Pentru un puşti care n-a crescut cu TV şi internet, tabloul ăla e probabil cea mai dezgustătoare chestie posibilă.

dragobetele_eww

Şi ce făceam noi, băieţi fiind, când descopeream un obiect scârbos – un broscoi călcat de maşină, un şerveţel cu muci sau poza unei devle amputate din Biblie?

Dacă voi aţi uitat, vă spun io: speriam fetele cu el.

Glavobretele / rogobetele / dragobetele sărută fetele, huehuehue!

Ştiut fiind (de pe facebook) cât de repede se poate propaga o glumă printre flăcăii necopţi, propun să nu excludem varianta ca drăcia asta nevinovată să fi degenerat, în unele sate, în adevărate festivaluri ale iubirii, când băieţii le furau săruturi fecioarelor despletite ca să le astupe chirăielile terifiate.

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

  • De cîte ori aud despre Gheorghe Asachi mă gîndesc la berea japoneză Asahi şi mă apucă nostalgia săptămînilor asiatice din lidl.

 • daca dacii liberi si frumosi au nevoie de povesti din astea cu baba dochia si dragobete ca sa poata spera s-o futa pe una, de ce nu-i lasi? asta ii defineste ca daci. asa a fost si acum 2000 de ani, cind au venit romanii, care chiar daca nu erau din italia de astazi ci adunaturi mai tuciurii de pe la marginea imperiului, s-au spalat, s-au dat cu spray, s-au intolit mai curat si ingrijit si le-au futut femeile.
  speriai fetele cu broscoi calcati de masina?

  • Eu nu, că am copilărit într-un cartier fără broaşte şi salamandre, dar am înţeles că aşa procedează un dennis the menace adevărat.

 • io le fugaream cu radasca ca probabil alti un milion de baieti dar e irelevant probabil nu s´a established ca ritual sexy pe motiv de regionalisme. Nu stiu cum ii zice´n kongoleza la radasca da´s ferm convins ca vorbea serios mai la deal.
  Ba, Sile, sa mi raspunzi si mie la comentariu!

  • Hehe, am prins şi eu fugăritul cu rădaşca cînd mergeam la ţară.

   Dacă te referi la comentariul de mai devreme re: fan club mîţa, prefer să păstrez suspansul.

  • Schröter ii spune la radasca pe kongoleza. invata bine kongoleza garcea, toata viata ta se va misca fulminant inspre bine in kongo.
   ba, eu nu le speriam cu radasca, auzi ce idee…
   eu le prindeam de cur cind se aplecau sa puna pieterele la geami (se juca asa ceva la voi?), le prindeam in brate cind jucam prinsa, le bulaneam la vati ascunselea, si altele din astea. aveam reactii normale, nu pe invers ca voi.

  • parlesc decent si pricep si mai decent iar la cultura generala stii mai bine ca abia de la abitur in sus pot sa tina pasul(nativii). defineste binele, paradoxal cind reusim sa rezolvam problema frigului, foamei si partial lipsa jetoanelor gasim noi resurse de nefericire. mai bine zis ne gasesc ele pe noi.

  • @garcea
   asa am crezut si eu, si am avut perioada mea de umflare in pene, cind credeam ca la astia numai elitele au cultura noastra generala. dupa aia am realizat ca nu e tocmai asa. un anumit pool de informatii si cunostinte ne-au fost vindute noua ca si cultura generala, iar lor le-a fost vindut un alt pool de cunostinte si informatii ca si cultura generala. pur si simplu educatii diferite, in blocuri diferite, greutatea a fost pusa pe alte chetii decit la noi. ai sa constati cu timpul ca exista o sumedenia de chestii pe care ei le stiu si le considera cultura generala de baza si de care tu habar n-ai.
   nu te supara pe mine, iti spun cu toata prietenia (in ciuda hiriielilor noastre pe aici), decent nu e suficient de bun. baga mare cu germana, mare, mare, si avantajele o sa vina. parol!

  • @kongo
   ai asa un stil naiv de a aborda lucrurile, si mai nasol, cind ti se atrage decent atentia, te prabusesti cu bita´n balta. deci: noi astia care n´am avut sansa sa ne confruntam cu luatu´de la zero intr´o limba straina la o virsta oarecum frageda, nu o sa depasim in veci pragul cu derdiedas. Ar trebui realmente sa inveti gramatica la nivel de facultate…ori io nu o stapinesc nici pe cea nativa +ca´i babilonie mare´n capul meu.
   Restul comnetariului tau nu pot decit sa´l ignor, cum as putea altfel dupa 16 ani printre fachidioten..

Abonează-te

Lasă-mi o adresă de mail ca să te înştiinţez când mai pun o drăcie pe blog. Merci!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri