Utopia Balcanica

Sfârşitul, inevitabilul sfârşit

Printre cele mai periculoase fiinţe din Australia e o meduză cât un degetar, Carukia barnesi, care dă temutul sindrom irukandji. Eşti la plajă, îţi lepezi chiloţii, te arunci în mare şi flup!, te-a pişcat. Dacă mai apuci să ieşi, ieşi cu dureri de cap, de muşchi, de burtă, greaţă, stări de vomă, transpiraţii reci, hipertensiune, tahicardie, edem pulmonar. Dacă nu mori, începe să-ţi treacă după o zi-două de agonie.

Cel mai terifiant simptom al pişcăturii de irukandji, şi unde vreau eu să ajung, e senzaţia morţii iminente. Eşti absolut convins că nu mai ai nici o scăpare şi rogi pe toată lumea să te omoare ca să se termine naibii o dată.

Dar nununu, nu-i o analogie ca lumea; de irukandji s-au mai şi vindecat oameni.

Mai bine uitaţi tot ce v-am povestit despre meduzele ucigaşe din Pacific.

Aţi văzut Melancholia?

melancholia1

Ştiu că-i complet imposibil, dar imaginaţi-vă asta.

O planetă dezaxată de pe orbita ei de cine ştie ce cataclism ancestral, ca-n mitologiile spaţiale ale lui Velikovski, a bântuit prin eter vreme de miliarde de ani şi nimeni n-a observat-o.

Acum, toate telescoapele din lume sunt aţintite spre planeta vagaboandă, iar ea se rostogoleşte neîmpiedicată prin vidul cosmic, direct spre Terra. Nu putem face nimic s-o oprim, s-o încetinim sau să ne dăm din calea ei. Curând, ultimul bărbat va respira ultima gură de aer, ultimul copil se va ghemui la pieptul ultimei mame, ultimul câine va lătra, ultima insectă va zvâcni din ultimul picioruş.

Miliarde de ochi se opresc din treaba lor ca să întâmpine sfârşitul. E o linişte mormântală. Scoarţa pământului se încovoaie spasmodic. Un vânt fierbinte începe să bată şi animalele se ascund în văgăuni, scheunând.

melancholia2

Pe măsură ce globul palid acoperă cerul senin, pe suprafaţa lui încep să se distingă forme de relief. Ca şi planeta noastră vie, constată ultimul om, îngerul rătăcitor al morţii are munţi şi văi, lacuri şi mări.

În zgomotul surd al clipelor de pe urmă, e aproape ca şi cum crevasele planetei nimicitoare – ce idee nebună! – ar alcătui o înşiruire aberantă de cuvinte omeneşti.

Înainte să i se întunece privirea, ultimul om reuşeşte să întindă în sus degetul arătător şi să silabisească epitaful civilizaţiei umane:

“GABI FIREA PRIMAR GENERAL ÎN 2016”.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

20 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
garcea
garcea
8 years ago

asa am zis si eu in 2009 cind a candida(!) EBA la ioropene..

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  garcea

Privind înapoi, aia era o distracţie nevinovată.

kongo
kongo
8 years ago

ia lista primarilor generali ai capitalei din ’90 pina acuma si vezi daca nu cumva madama doar se inscrie intr-o lunga traditie de mafioti si cretini.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  kongo

Nimeni nu l-a bănuit pe Lis de hiperinteligenţă sau pe Oprescu de hiperintegritate, dar Gabi F e concluzia apoteotică a listei, serios.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

la naiba, iar l-ai uitat pe bashescu :-)

garcea
garcea
8 years ago
Reply to  kongo

indeed. e ceva putred :oP

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

:-)
tachinam

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  kongo

Planul meu malefic de manipulare a opiniei publice, foiled again!

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

nu te da mai mare decit esti vasile, nu te-a acuzat nimeni de vreun plan malefic de manipulare, ci de apartenenta intelectuala la un grup mai vast de hardcore basescieni, de impartialitate neasumata complet, si altele din astea. eu de fapt doar te tachinam, reactia ta usor ofuscata arata ca nu ti-e indiferent. asuma-ti complet si fara echivoc, nu in coada de peste, iubirea imensa pentru basescu, sa stie tot omu in ce cheie citeste ce scri tu, si atunci esti corect cu aia de te citesc.
ai un superumor foarte misto, care pleaca din multa cultura generala, lucru daca nu unic, cel putin extrem de rar in romania, da si cu mula-n cur si cu sufletu-n rai e incredibil.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

de lipsa de impartialitate, scuze

garcea
garcea
8 years ago
Reply to  kongo

piei satana

tantilica
tantilica
8 years ago

sfâr-shit de-a dreptul! poate totusi va fi evitabil.

Ignatiu Ralea
Ignatiu Ralea
8 years ago

Superb, Vasile! Insa nu inteleg de ce te feresti de cuvinte precum apocalipsa.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  Ignatiu Ralea

Ups, eram convins că l-am folosit undeva.

StefanAlMare
StefanAlMare
8 years ago

Nu stiu unde naiba am fost si pe ce am dat click de am ajuns aici. Ceea ce ai scris e absolut indeclasificabil. Poate e arta pura iar eu sunt un incult si jumatate.

garcea
garcea
8 years ago
Reply to  StefanAlMare

pai ..deja l´ai indeclasificat.

eo
eo
8 years ago

bucuresciu merita tot ce-i bun ca doar nu degeaba e gaura de cur a planetei.

trackback
mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 9)
8 years ago

[…] Pur și simplu superb; […]

Cezar Firicel
Cezar Firicel
8 years ago

oh doamne si cu cat interes asteptam deznodamantul

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net