Utopia Balcanica

Nicuşor Dan, sub asediul hoardelor de etnie atent precizată

Bucureştenii progresişti de pe facebook s-au supărat nevoie mare când Nicuşor Dan, cândva cavalerul pe cal alb (no pun intended) al tinerimii urbane, le-a scris că taraba lui din Obor a fost atacată de câţiva cetăţeni de etnie romă la comanda tov. g-ral dr. Onţanu.

De ce ai simţit nevoia să specifici că acei cetăţeni erau de etnie romă? Eşti un rasist şi mi-ai pierdut votul!, au murmurat câţiva. În fond, având în vedere că ei l-au lansat mai demult pe Nicuşor în politică, Nicuşor ar trebui să fie un băiat simţit şi să ţină cont de sensibilităţile lor perfect rezonabile, nu?

Chiar e de cîcat ce-a făcut Nicuşor acolo fiindcă-i complet irelevant ce naţie au cetăţenii care-ţi zguduie cortul instalat legal (presupun) pe trotuar.

Dar mi-e destul de limpede că pe Nicuşor Dan îl interesează mai mult să ajungă primar decât cum să ajungă primar. Se pupă cu declaraţii mai vechi, în linia “dacă mă susţine PSD-ul, bogdaproste“.

Pot înţelege şi chestia asta. Ca să nu rămâi un personaj fringe ca Remus Cernea, ca să ai cea mai mică şansă la tronul de fier pe care a stat un animal politic ca Băsescu, tre’ să te murdăreşti pe mâini de emoţiile primitive ale omului simplu.

Pe omul simplu încă îl doare în cur de tezele ONG-iştilor de pe facebook, el nu vrea ţigani, musulmani, lesbiene, punkişti la el pe stradă, şi dacă se poate un festival al berii cu nişte mici, merci boss.

Omul ăsta plătitor de oareşce impozit, dar care nu citeşte Salon şi căruia îi pasă mai mult de asfaltul de pe Sălăjan decât de Roşia Montană, e o forţă considerabilă şi pe facebook, şi la urne, că e mai mulţi.

Şi el e anti-sistem, că “toţi primarii au furat ca-n codru”, dar pe el îl impresionează mai mult să audă că “Onţanu a pus ţiganii pe Nicuşor” decât că “Onţanu a pus nişte cetăţeni pe Nicuşor”.

Poţi să-l condamni, având în vedere că n-a avut parte în viaţa lui de singurul leac pentru xenofobie, belşugul în portofel? Şi că şi-a primit educaţia de la părinţi, bunici şi străbunici şi ăia îi spuneau toţi că “dacă nu eşti cuminte vine ţiganul cu sacul şi te ia”? Zău că nu poţi să-l condamni, e un retrograd, dumnezeu să-l ierte!, dar poţi să-i iei votul.

(foto: Călin Hera)
(foto: Călin Hera)

Nu l-am urmărit cu prea mare interes pe salvatorul Bucureştilor până acum, dar ştiu că-i matematician şi am mai văzut matematicieni în sălbăticie.

Fără să vreau să alunec în teorii conspiraţioniste, îmi permit să cred că nu-i doar un flăcău ingenuu cu un vis măreţ, ci un gagiu meticulos care calculează până la a treia zecimală într-un caiet cu pătrăţele:

Se ia mulţimea fanilor mei de alaltăieri, se scad câţiva băieţi supăraţi că nu-s un luptător al dreptăţii sociale, se adaugă băieţii cu mai puţină şcoală pe care-i mobilizează dispreţul faţă de ţigani când le scriu că Onţanu a pus garoii pă mine să mă taie cu sabia…

(Eu nu-s nici matematician, nici măcar un scriitor foarte înzestrat şi tot fac socoteli similare când îmi aleg cuvintele.)

Ah, şi pe urmă îmi cer scuze şi-i aduc înapoi pe o parte din băieţii necăjiţi că am fost rasist. La sfârşitul zilei, am câştigat nişte fani pe facebook, poate chiar gospodine din alea care dau 30 de share-uri pe zi!

Ieei, un pas înainte spre reconstruirea Halei Matache şi alte chestii esenţiale fără care traficul din Pipera ar fi în continuare iad.

Acum, să dezgropăm ce scria Nicuşor la Dilemă în 2000 despre cât de naşpa sunt homosexualii e un pic excesiv – de atunci au trecut şaişpe ani, iar în şaişpe ani părerile unui om pot migra foarte departe.

Până la urmă, poate am nimerit eu complet pe alături cu presupunerile şi chiar n-a fost o declaraţie politică atent calculată. Sau un act ratat freudian al unui rasist reprimat. Poate că Nicuşor nu doarme bine de 2 nopţi fiindcă şi-a dat seama că a scris pe facebook ceva urât.

Dar asta nu înseamnă că nu putem să învăţăm democraţie de la Cluj. Adică serios, mo, în oraşul cel mai îndrăgit de tinerii hip, singurul care l-a bătut pe Funar a fost un domn care tocmai a terminat de spus că Levente M. e clujean de-al nostru, chiar dacă e ungur.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

19 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Florin Salam
Florin Salam
8 years ago

Eu zic ca, desi e mare matematician, domnu Dan are problemem oricarei pensionare din Vatra Luminoasa: sa se dea cate una sa ajunga si la aia de la coada, shoferii RATB conduce de parca ar cara saci de cartofi, tineretul din ziua de azi nu e respectos si nu da locul in tramvai. Astea se leaga cu ceva frica de orice nu exista pe fatza in anii 80 (homosexuali, straini). Se leaga si cu dispretul fatza de categorii inferioare nascut tot in anii “comunismului”, cand tzaranul cu pielea alba si angajat pe pile la fabrica facea misto de tzaranul cu pielea neagra lucrand in agricultura. (BD in actiune?) Oamenii incremeniti in trecut iubesc foarte mult ruinele nascute in anii micii ciupeli, gen Hala Traian.
Eu as prefera sa se conserve sau reconstruiasca monumentele de peste 500 de ani, si restul sa fie inlocuit cu cladiri pentru urmatorii 500 de ani. Eu nu cumpar nimic de la piata.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  Florin Salam

Nuuuu, anti-Nicuşor, nu înlocui Hala Traian, e Mega Image-ul meu preferat înăuntru!

În rest, da.

Vasile
Vasile
8 years ago

Ei, pana la urma ungurii nu is tot urmasii dacilor?

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  Vasile

Şi toţi suntem urmaşii lui Romică Ţociu.

Vasile
Vasile
8 years ago

Romica si Romusulica Tociu, gemenii daci fondatori ai Romei, zici?

kongo
kongo
8 years ago

mie mi-a fost antipatic de la inceput nicusor dan asta, de pe cind era tutaru elenei udrea :-)
cel putin 80% din populatia romaniei e rasista si aproape nimeni nu face nimic impotriva. nasol.
matematicienii sint cah, informaticienii in schimb sint gigea, stiu eu sigur :-)

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  kongo

Eu rămîn în cumpănă v-a-v de Nicuşor. Şi aştept să-şi anunţe Băsescu candidatura, evident :)…

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

evident :-)

teodor
teodor
8 years ago

Din fericire Nicusor Dan nu este un politician de susa si nu isi calculeaza toate declaratiile pentru a castiga 1,3 voturi. A fost o declaratie spontana, o greseala pe care si-o asuma si o regreta. Chiar daca realitatea este ca acei indivizi erau de etnie rroma, o etnie din pacate discriminata de a carui slabiciune (sau forta, depinde cum o vedem) profita Ontanu miseleste (APROAPE te tipul Iliescu cu minerii – se pare ca inca se mai face politica de acest gen la noi, dar asta ne socheaza mai putin decat de o declaratie cu aer interpretabil de xenofobie), Nicusor Dan si-a recunoscut greseala. Ce politician din ziua de azi isi mai recunoaste greselile?

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  teodor

Dar dacă nu-i un politician de şuşă, cum exact se aşteaptă să cîştige alegeri?

Serpent
Serpent
8 years ago

Domnule Vasile (autorul articolului)
Dvs. înțelegeți care e diferența între discriminare și libertatea de expresie?
Sau îi dați dreptate lui Dragnea cu legea lui ”anti-defăimare”?

Cum adică domnule să nu mai poți spune adevărul în țara asta? Păi ce, dacă ăia care l-au atacat erau țigani, trebuia să ascundă asta și să zică că l-au atacat românii? Ce bătaie de joc mai e asta ?

Discriminare pe motive etnice ar fi dacă le-ar fi interzise niște drepturi fundamentale ( care nu le sunt, ci din contră au mai multe decât românii, de ex. locurile fără taxă la facultate ) , dar dacă cineva zice adevărul despre faptele lor, gata, spunem că îi discriminează ?!?

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  Serpent

Heihei, n-am zis că ar trebui să-l pedepsească statul pe Nicuşor că a spus ceva. Asta ar fi o tîmpenie. Oricine ar trebui să fie liber să urască “ţiganii” sau “kîrgîzii” sau “oamenii cu pistrui” dacă aşa i se năzare, iar o societate educată poate să-l sancţioneze singură nemaibăgîndu-l în seamă.

Acu’, lui Nicuşor i-au atacat cortul nişte indivizi, are importanţă că erau valahi sau ţigani sau kîrgîzi? Chiar nu are, pentru că faptele se judecă, nu culoarea pielii sau limba. Bunele maniere i-ar fi cerut să nu intre în detalii ca să nu atragă şi mai multă ură faţă de o naţie cu care vecinii români sunt într-o relaţie atît de complicată. Manierele de politician, în schimb… OMG A PUS ONŢANU ŢIGANII PĂ BIETU’ OM. Martir instant!

Dumneata puteai să citeşti textul de mai sus ca să înţelegi de ce îl acuz pe Nicuşor doar de trădare faţă de nucleul lui dur de fani de pe facebook. Şi nici măcar nu-l condamn pentru asta, dacă intri în politică tre’ să cînţi ce vrea alegătorimea, nu ce vrei tu.

Serpent
Serpent
8 years ago

Acu’, lui Nicuşor i-au atacat cortul nişte indivizi, are importanţă că erau valahi sau ţigani sau kîrgîzi? Chiar nu are, pentru că faptele se judecă, nu culoarea pielii sau limba.

Exact, domnule Vasile. Până aici sunt de acord, trebuie judecate faptele, fără discriminare.

Bunele maniere i-ar fi cerut să nu intre în detalii ca să nu atragă şi mai multă ură faţă de o naţie cu care vecinii români sunt într-o relaţie atît de complicată.

Ei bine, vezi dumneata, cu afirmația asta nu mai sunt de acord.
Nu sunt de acord pentru că cineva trebuie să tragă un semnal de alarmă referitor la problemele pe care le întâmpină atât națiunea română cât și cei din etnia ”romă” . Nu ne putem preface la nesfârșit că totul e în regulă, că ei se pot adapta dacă nimeni nu face nimic.
Iar când ai pe teritoriul țării o etnie în care aprox. 90% sunt infractori, e clar că ai o problemă.

Iar faptul că a spus lucrurilor pe nume mi se pare de bun-simț. Adevărul e mai bun decât minciuna. Că s-au supărat niște indivizi pe el pt. afirmațiile făcute, asta e. În politică nu poți să-i mulțumești pe toți.
Dar cineva trebuie să zică o dată că avem o problemă cu țiganii și să facă ceva, fie asta, Iohannis sau cine-o fi.

Ce m-a deranjat e faza că toți îi sar în cap că e rasist, xenofob, etc că i-a ”vorbit de rău” pe țigani.
Dacă zicea de români că sunt infractori, hoți, bețivi ori că românii i-au distrus cortul NU era considerat rasist și nu se revolta nimeni că face discriminare pe criterii rasiale.

Florin Salam
Florin Salam
8 years ago
Reply to  Serpent

“cineva trebuie să tragă un semnal de alarmă” Esti dus cu trenul? Ce semnal, tembelule? Presupunand ca 90% din tigani fura din buzunare, crezi ca vrea cineva sa traiasca din furat de portofele? Crezi ca tot furtul tiganesc egaleaza cumva sumele luate de Valcov si Oprescu din banii nostri?

Florin Salam
Florin Salam
8 years ago

“o etnie în care aprox. 90% sunt infractori” De ce aprox? Vad ca esti destul de precis? Fumezi ceva ce iti inspira cifre, sau delirezi procente de cand s-au scumpit medicamentele?

Serpent
Serpent
8 years ago

Bă florine salam cu cocaină în loc de creier, așa ca idolul tău…
Nene ești sonat rău… Mă întrebi
Presupunand ca 90% din tigani fura din buzunare, crezi ca vrea cineva sa traiasca din furat de portofele?

Da mă cocalare, așa este, aia chiar vor să trăiască din așa ceva PENTRU CĂ AȘA AU FOST ÎNVĂȚATI DE CÂND ERAU MICI….
Dar ce să ne așteptăm de la un manelist…

Și dacă admin-ul îmi șterge mesajul, ar trebui să șteargă și mesajele tale, florin salam, că tu m-ai jignit primul.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  Serpent

Florin Salam e calea, adevărul şi viaţa (deşi Sandu Ciorba e mai autentic)

eo
eo
7 years ago

uof topic: don vasile cu mana ta de haur baga si mneata un topic despre uratenia pamantului sa zicem si eo o parere despre bucata aia de bordura si despre snobismu consumatorelui de arta de mare valoare. ‘mi-as pedala-n ei toti.

AdrianS
AdrianS
7 years ago

ca bine zici.
baietii si fetele astea care vor “dreptate” sociala trebuie sa inteleaga ca mai intai de toate trebuie sa fie reprezentati politic si in romania sunt in minoritate, deci vor trebui sa se alieze cu niste draci. trebuie alesi cu grija pentru ca scopul final este curatenia generala in politica si administratie – o treaba foarte foarte murdara.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net