Utopia Balcanica

Dumnezeu şi lemnul? Baba şi mitraliera

“Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici”. Ai auzit-o şi ţi-a stârnit cu siguranţă una din două emoţii posibile. Şi-a făcut treaba. Dintr-un one hit wonder al anilor ‘90 târzii, domnul acela cu vocea lui Microsoft Sam de la Taxi a devenit în sfârşit un two hit wonder legitim.

Problema e că ziguratul ăla macabru din spatele Casei Poporului e deja pe jumate gata, fiindcă nimeni nu s-a gândit să invoce împotriva lui un cor de vedete îndrăgite acum câţiva ani, când abia îi puneau piatra de temelie.

O altă problemă ar fi că dumnezeu pur şi simplu nu preferă colibele din lemn.

Dumnezeu are milioane de preferinţe distincte fiindcă dumnezeu şi prietenii săi sunt în capul oamenilor care cred în dumnezeu şi prietenii săi.

Ca să ajungi undeva aproape de preferinţa adevărată a lui dumnezeu, trebuie să faci o medie între opţiunile tuturor dumnezeilor. Sau să calculezi mediana. Să ne explice statisticienii.

Pun pariu că asta ne-ar arăta cum pe dumnezeul majorităţii românilor îl doare în cur de bisericuţele voastre maramureşene. El vrea grinzi trainice, de beton armat, turnuleţe şi ţurţuri de aur la streşini şi un Mercedes, că înainte să dea lovitura era un pârlit şi i-a rămas un complex de inferioritate cât casa pe care trebuie să-l îngroape.

La ce leafă are acum, Dumnezeu n-o să stea la garsonieră doar fiindcă aşa au decretat 30 de mironosiţe cu oareşce influenţă peste facebook.

Ei, şi visul de măreţie al dumnezeului din blocurile comuniste e furajat cu spectacole grandioase şi construcţii faraonice de dumnezeul bisericii ortodoxe, care preferă puterea şi o obţine cultivându-şi relaţia perversă, bizantină cu dumnezeul clasei politice. Ăsta din urmă preferă voturile şi să-şi păstreze locul călduţ de unde poate sifona jumate din aşa-zisul “ban public” către nebănuitele conturi din Cipru, astfel încât dumnezeii mai mici ai urmaşilor să nu se caute, jenaţi, de mărunţiş în buzunar când preferă să-şi parcheze iahtul la Monte Carlo.

Lemnul şi spaţiile mici sunt preferinţe cel puţin excentrice în colcăiala asta de dumnezei cu coloană oficială.

Dacă pe dumnezeu chiar îl deranja că-i facem mausoleu cu bani smulşi de la gura săracilor şi a bolnavilor din 41 de judeţe, dădea el un semn. Trăsnea pe cineva responsabil sau comanda vizavi de Marriott o ploaie cu broaşte. N-a făcut-o. In your face, trupa Taxi!

Până la urmă, şi eu pot să înregistrez un clip în care să cânt că dumnezeu preferă să demolăm Casa Poporului cărămidă cu cărămidă, într-un ultim gest de reparaţie istorică, în loc să mai facem una pe acelaşi deal.

Dumnezeul meu chiar ar prefera asta, dacă aş avea vreunul, dar aceiaşi teologi pricepuţi care aşteaptă cu înfrigurare să fie gata piramida lui Ciobotea i-ar sări în apărare şi piramidei lui Ceauşescu.

voronet_fanica

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

 • nici dumnezeul lor din biblie nu vrea nimic ca cica-i fara atribute, si nu are dorinte, cica mai e omniscient, deci n-are cum baiatu de la taxi sa stie ce vrea si ce-i place lu dumnezeul lui din biblie. ca nu gindeste cu mintea lu baiatu de la taxi. au astia crestinopatii o singura carte, una singura, si nci pe aia nu par s-o citeasca, iar cind o citesc n-o prea pricep. nici macar popii lor n-o fac.

  • “Testările PISA indică, în mod constant, un analfabetism funcţional de 40-50% la elevii români cu vârsta de 15 ani”

 • “iar cand o citesc n-o prea pricep nici macar popii lor n-o fac”…bine ca ateii cand o citesc le vine instant porumbelu la cap..si scriu pi neturi texte din astea copiate din manualul micului marxist

  • ba eo crez ca prefera sa ne bage noo lemnu prin spatiile mici si intunecoase. alfel n-am avea parte de atatia cretini pe deasupra noastra.

 • Ba mai e si faza ca D-zeu isi vede de treaba lui si mai si rade cand vede cu ce tampenii se mai preocupa inadaptatii astia de oameni.
  de asta nu mai poate el, biserica de lemn sau beton. tot un mare kkt amandoua

 • Dl. Vasile
  Opinia vorbit melodioasă a celor de la Taxi este sustenabil de plăcută. Călduță.
  Valurile făcute în jur împrejurul acestei melodii mi se par, la fel ca în anii 1990, că România a re-devenit o societate dihotomică.
  Așa cum îi spuneam și lui Efu în urmă cu vreo 17-18 ani, eu sunt creștin, nu cretin.
  Pe scurt, supărări și opinii radicalizate pentru o melodioară decentă!
  Nimic mai mult.
  Așa cum există ( există!?) politicieni și sigur politruci, există preoți și popi majoritari, cum biserica a devenit o instituție de profit și nu de reculegere, cum există oameni ce cred în ceva, cei ce nu cred nici în ei și mistici agresivi, există cu certitudine subiecte adevărate tratate fals.

  Ca și creștin mă interesează într-un stat laic – și așa trebuie să fie statul – subiectele despre cum se fură banul public, despre echilibrul dintre cei ce nu au șanse și cei ce ,,rad,, toate șanșele, etc.

  Catedrala mastodont mă dezamăgește că nu are grație. Estetică!

  De aceea dl. Vasile, vă spun ateismul este un adevărat exercițiu moral al clipei, independent de orice reper. ,,Eșecele e,, multiple, de-a lungul timpului.
  Apropo, citind alți domni ce au scris aici am vazut că sunteți deranjaț de anumite aluzii.
  Dl. Vasile dacă l-ați fi citit pe Marx, Engels, sau Lenin,vă spusn că băieții anterior amintiți nu scriu rău de nici un fel. Sunt logici, coerenți, au argumente.
  O spun ca un cetățean care dorea să îi combată.
  Concluzionând: virulența dumneavoastră este amuzantă, intelectuală, dar cu țintă.
  Păcat.

  • (Dar vai, mă simt jignit că presupui că nu i-aş fi citit pe Marx şi pe Lenin. Şi că lipsa religiei = Marx şi Lenin. Din contră, Marx şi Lenin sunt ei înşişi o religie în toată regula. Wishful thinking, ca toate religiile.)

  • Si taica Adolf era logic, coerent si avea argumente in a sa one hit wonder book – Mein Krampf. La fel si taicii sfinti. Numai publicul tinta difera.

 • vai dar cum puteti spune ca Marx sau Lenin sunt ei insisi o “religie” ! din contra comunismul a fost ateism in toata regula dar organizat si structurat politic. De fapt ca fapt divers cautati pe neturi cuvintele cheie “League of militant atheist” si Yemelian Yaroslavsky” sa va cunoasteti stramosii “ideologici”.

 • @pedro
  domnu pedro, alo, ati citit biblia?
  greu de imaginat un baiat mai de stinga decit baiatu isus. gasesti toate ideile de stinga la el: dreptate sociala, dispretul pentru negustori, pacifism, combaterea ordinii sociale conservatoare, combaterea institutiilor statului care nu deservesc in adevaratul fel poporul, si ce e mai important si super de stinga – redistribuirea bogatiei de la cei avuti catre cei nevoiasi. si apoi mai e si trairea in comuniune si comunitate spre folosul tuturor membrilor comunitatii, toleranta maxima fata de toti membrii comunitatii.
  domnu pedro, baiatu isus n-a avut nici macar o singura idee de dreapta, a fost in schimb cel mai practicant socialist din toate timpurile.

 • Sunt de acord cu ideea că Iisus a inventat “comunismul”, păcat că ne vor mai trebui câteva mii de ani să ne dăm seama cum să-l punem în aplicare!

Abonează-te

Lasă-mi o adresă de mail ca să te înştiinţez când mai pun o drăcie pe blog. Merci!

Ultimele articole

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri