Evenimente pentru după weekendul fără 1 Mai

În alte ţări, dacă o zi oficială de iarbă verde pică în weekend sau de Paşte sau de Crăciun, statul îşi cere scuze în numele calendarului gregorian, iar omul muncii capătă o zi liberă altcândva.

La noi nu, aşa că anul ăsta, în loc să stai voios la coadă pe DN1 sau să zăngăni fericit de frig la Vama Veche, o să-ţi petreci 1 Maiu’ mâncând oi tinere alături de rude pe care le vezi rar, cu sau fără gândul la învierea vreunui zeu din mitologia creştină.

Din fericire, Paştiu’ nu-i ultima duminică din lume (sper) şi oricum o să fie ploioasă, aşa că pot să-ţi recomand trei evenimente pentru weekendul de după – unele atât de obscure încât altfel le-ai rata sigur sigur.

(Chiar şi eu o să le ratez pe toate fiindcă am programare la un grătar urgent care nu suportă amânări.)

Poate ai chef să mergi la un bâlci balcanic în Herăstrău.

Etnorama e o chestie organizată de primărie între 6 şi 8 mai – cu aer de Green Sounds şi probabil în goana după vreun titlu de capitală culturală. “Festivalul etniilor” sună teribil de ceauşist, dar e primăvară, e gratis, e cu bere şi stat în cur pe gazon şi e rost de nişte muzică.

Pagina de facebook a întregii manifestaţii e aicişa: clic.

Headlineri la Etnorama sunt Shantel (care a venit deja cu acelaşi setlist la două ediţii de Balkanik!, dar dacă nu te-ai plictisit merită o zbânţuială), Fanfare Ciocârlia şi Mahala Rai Banda. Reţeta tipică pentru un balkan-fest de trei zile.

Dar vin şi nişte nume noi şi interesante: Oratniţa (un fusion-taraf cu aer medieval din Bulgaria), The Worldly Savages (clona canadiană de Gogol Bordello), Naked (ceva destul de jazzy din Belgrad), Slivo Electric Klub (i-aş primi să cânte la ziua mea), Domino (nişte băieţi din Sibiu, ţambalul lor şi o chitară electrică) şi mai ales sZempöl Offchestra din Sfântu Gheorghe, despre care am avut o paranteză foarte potrivită dar am pierdut-o când i-am ascultat prima oară.

Poate te interesează Kottarashky într-o hrubă la 70 de kilometri de Bucureşti

Nu-i nici un secret că mie-mi place să mă duc la Ruse fiindcă mâncarea e bună şi au o piaţă frumoasă şi faleză la Dunăre. Sâmbătă, pe 7 mai au şi un concert Kottarashky, într-un beci care pare strâmt, insalubru şi grunge. Atât de grunge încât se cheamă Down in a hole (nu fiindcă Alice in Chains era grunge, ci fiindcă e chiar într-o gaură).

Kottarashky & the Rain Dogs sunt şi ei veterani la Balkanik! şi îmi place maniera în care Nikola Gruev a electrificat bucăţi de folclor bulgăresc culese chiar de el de la mama lor, din teren. Recunosc că mi-ar fi plăcut să-l ascult în mediul lui natural, pivniţa transdunăreană. Poţi s-o faci tu şi să-mi povesteşti cum a fost.

Intrarea la concert e 6 leva adică 3 euro, scorurile par ridicol de mici şi, din câte scrie pe uşă, nimeni nu iese treaz.

Uite şi link către pagina de facebook a evenimentului.

Duminică, pe 8 mai, K. ar urma să cânte şi la Bucureşti, dar parcă asta nu mai are atâta farmec (şi la data la care scriu chestiile astea n-au anunţat nimic oficial).

Sau poate nu-ţi arde de ritmuri sud-est-europene tocmai acum.

Undeva mai departe decât Bulgaria, în Grozăveşti, Quantic Pub 2 pune la cale Ears Full of Fuzz, un mini-festival de heavy metal, stonereală şi rock psihedelic cu câteva formaţii locale. O să-i puteţi asculta pe Wooldozer, în care cântă un vechi prieten care n-a mai scris pă blogul lui de la 1907!

E vineri (6 mai) şi e gratis şi ăsta, roacăre! Ca şi cum Iisus şi-ar cere scuze că ne-a furat ziua de unu mai pe care am furat-o de la sindicalişti.

Feisbucul cântării, chiar aici.

Autor:

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au nici una.

Comentarii făţoase

8 comentarii pe stil vechi

 1. garcea

  Dom Bazil, care´s cauntriurile alea care´ti dau cu despagubire daca pica zioa natzonala´ntr´o dumineca? in germanika se aplica regula de ” ghinionu´vostru´trindavilor”

  • Ştiam că în UK if a bank holiday is on a weekend, a ‘substitute’ weekday becomes a bank holiday, normally the following Monday.

  • garcea

   mi se pare prea frumos ca sa fie adevarat. cred ca´i de domeniul trecutului, adica ma gindesc ca au avut grija capitalistii din uk sa bage legea asta in istorie. de fapt nici nu vreau sa stiu, as muri de ciuda.

  • Nunu, informaţia e cît se poate de actuală, numai că it’s up to your employer to decide whether or not you have to work on bank holidays. :)

  • Dar the majority of the working population is granted time off work or extra pay for working on these days.

 2. kongo

  sZempöl Offchestra – ethnotechno, ceva destul de rar. foarte fain.

Dă-ţi cu părerea

ecouri