Utopia Balcanica

Pink Floyd de la Marea Caspică, Katy Perry din Galiţia, wtf?

Într-un gest remarcabil de fair play geopolitic, colegul meu armean mi-a trimis deunăzi un link şi mi-a zis băi Vasile, uite ce mişto sună ăştia.

“Ăştia” erau nişte azeri, Bizimkilər, proiectul jucăuş al ANS (un fel de Pro TV al lor) din perioada când Azerbaijanul găzduia Euroviziunea. Un taraf de instrumente tradiţionale caspice care cântă bucăţi clasice din toate colţurile muzicii.

De la un Pink Floyd ceva mai călduros decât originalul…

…la o Nelly Furtado care l-a înlocuit în sfârşit pe Timbaland cu un muezin…

…la un Sting rătăcit în Nagorno Karabah la scurt timp după promenada prin New York.

I-am mai ascultat turcind iremediabil nişte cântece de la Sade, Lady Gaga, Selena Gomez şi chiar şi imnul maritim al anului 2012. Asta, pe lângă nişte goldies ruseşti: TATU, Kino, Nautilus Pompilius. Că deh.

După ce i-am mulţumit colegului meu, mi-am adus din senin aminte că şi mai încoace, la Ternopil, erau nişte băieţi care cântau (şi) coveruri haioase.

Los Colorados.

(Poate vi-i aduceţi aminte sau poate n-aţi avut ocazia până acum.)

Dacă n-aţi avut ocazia, vă spun eu: au fost revelaţia anului 2008 în materie de amestecat popul cu polca iar prin 2012 accentul lor sfeclos a avut oareşce succes în Germania.

Physically fit. Physically fit. Physically, physically, physically fit.

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

6 comentarii

  • mie imi plac si los colorados.
    accentul lor sfeclos :-)))))
    eu stiu ca enorm de multi romani traiesc cu iluzia comica ca ei vorbesc o engleza misto si fara accent comic. adevarul e altul. toti romanii au accent comic in engleza. eu pot sa-i deosebesc pe toti esticii dupa accentul in engleza si germana, pot sa spun exact din ce tara vin, polonia, serbia, romania, ungaria, rusia. in afara de nativi toti au accent distict si recognoscibil cind vorbesc alte limbi decit cea nativa.
    accentul romanilor in engleza si germana e ceva intre accent polonez, italian si unguresc, dar e foarte distinct si usor de recunoscut.

  • mie mi plac mai mult los colorados pe motiv ca ska. Si io ´i ginesc imediat pe unguri si romani dar doar pt ca vorbesc si io ca ei. Accient n´am poate doar atunci cind maninc mamaliga si mi ramine printre dinti. Bine asta il las pe kongo sa ne explice efectele antifonice ale mamaligii. Cre ca cei mai dezavantajati sunt rusii, astia nici dupa 30 de ani nu scapa de accent. Pina si copiii lor “falseaza” desi vorbesc perfect germana. Am vorbit odata cu o rusoaica care zici ca invatase engleza la mama ei la oxford, avea totusi un accent de puteai sa pirjolesti crimeea cu el. I´am bagat si eu niste slang de taxidriver din nuiork da´nu ne am inteles la pret.V´as mai povesti da´a venit za tracks si trebe sa bag za dacks in el.

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri