Utopia Balcanica

Dozatorul de joi: din colecţia secretă de discuri a lui Gingis Han

Cândva, Gingis şi călăreţii lui răspândeau ADN de mongoli prin toată Eurasia, din Siberia şi Manciuria până în Levant şi până-n Croaţia şi Boemia (unii spun că i-a ajutat vremea). Pe urmă cine ştie ce s-a întâmplat (unii spun că s-a stricat vremea), dar moştenirea lui s-a erodat şi s-a scurs undeva în pământ, cam cum făcuseră mai devreme a lui Cirus şi a lui Alexandru.

Azi avem Mongolia, care-i o ţară mare şi goală, unde nu creşte mare lucru şi unde a mai fost şi comunism. Până şi mongoli găseşti mai mulţi în China decât în Mongolia. Constatând amarul situaţiei, tocmai nişte mongoli din China au făcut trupa Hanggai.

 
Olecuţă mai la vest, în Hakasia şi Altai, încă nu se cântă la instrumente moderne, ci doar la topşur, morin-hur şi corzile vocale. Altai Kai, probabil cel mai cunoscut ansamblu care a reuşit să iasă din capătul ăla de lume, scot şi azi din gât sunetele alea complet neomeneşti, vechi de o mie de ani.

Mai practici, europenii au inventat viela ca să obţină aceeaşi atmosferă fără să-i doară amigdalele a doua zi.

 
Iar atunci când îl asculţi pe mongolul pur-sânge Batzorig Vaanchig din Bayanhongor (şi formaţia lui, Khusugtun) parcă vezi norii de praf stârniţi de khalasarul – pardon, hoarda – vreunui han războinic, aşa că pune naibii mâna, otrăveşte fântâna aia şi hai să căutăm o crevasă în care să ne pitim.

 
Cui nu-i place şi basta (sau cui îi trezesc amintiri neplăcute toate poveştile astea cu năvălitori din stepă) îi recomand o oră jumate de tribut Pink Floyd direct din Ulan Bator. Smooth, Shar Airag!

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

 • foarte misto cintatul asta din git mongolez. am auzit de foarte multe ori live. prima data am auzit prin ’90 un cintaret stradal mongol imbracat traditional, care nici nu era cintaret stradal pe bune, a dat in aceasi seara un concert la heidelberg. de atunci fan.
  la fel didgeridoo, tot pe strada in ’90 am auzit prima data live. de atunci fan.
  tot ptin ’90 se sparsese si conducta cu absolventi de conservator din rusia care cintau pe strada. superb. bach si mozart cintat perfect la akordeon. tocata si fuga in d minor cintat ireprosabil la colt la kauhhof :-)
  mongolii au si un restaurant traditional pe bune misto rau de tot la mannheim. cine n-a incercat sa incerce neaparat. mincarea in sine, explicatiile de bune maniere de tip mongol la masa din partea gazdelor, atmosfera, totul, muzica traditionala din git, inchizi intrerupatoru de la lumea asta si intri in alta pentru citeva ore.

  • Am avut (sau avem, nici nu mai ştiu) şi noi în Bucureşti un restaurant mongol dar am cumva senzaţia că n-avea treabă cu Mongolia şi nici nu te transporta în altă lume :(

  • apropos restaurante traditionale. am fost nu demult la un restaurant eritrean in heidelberg, kilimajaro ii zice. pe o lipie mare de tot se pun diverse mincaruri tarditionale si maninci cu mina.
   finit coronat opus e ceremonia cafelei. cheama de acasa o matusica eritreanca. prajeste boabele de cafea intr-o tipsie la un gratarel cu mangan, piseaza boabele prajite in mojar, si intr-un vas traditional din lut fierbe cafeaua. se fac doua-trei fierberi pe acelasi zatz. in tot timpul asta spune legende eritrene cu antilope si leoparzi, spune proverbe eritrene si le explica si ride mult de tot. are un dar al povestirii ca vezi antilopa fugarita de leopard.
   foarte misto.

  • la faza asta m´ai dat cu baschetii in sus de ris, deci cind termini de kill y mangiare iti organizeaza un camping adhoc si bei zeama postapocaliptic style. matusica aia vine cu taxiul sau calare pe un magarus? cati dinti are lipsa? si ce dialect vorbeste? ca daca le zice pe somalodoiceza iti inteleg veselia.

  • draga garcea, citeodata imi e asa mila de tine…
   ceva imi spune mie ca matusica aia, care a terminat o facultate de medicina in franta si e demult pensionara, vorbeste numai multe limbi internationale mai bine ca tine, dar sint oarecum convins ca si germana ei e mai buna decit a ta. bani de dentist are mai multi decit ai tu, si chiar si masina cu care vine cred ca e una la care tu visezi zadarnic.

  • mersi da´nu mersi. adicacompasiunea ta e un fel de aroganta pe care nu ai taria de caracter ca sa ti´o asumi. frindly t rex daca tot vb de bucataria epocii de piatra. si deunde dreacu´aimai scos´o si pe aia ca nu s multumit de masina mea? sau ca as fi un materialist incorigibil? pfff trollu´este viata miaaa

 • waterboarding, elektroshockuri, muzica mongoloida.. cam asa, ordinea nu´i neaparat necesara. Tuva ma gandesc serios sa´i transform in ringtone pt cind ma suna sefu. Asta desi mi´a placut marcopolo sezonu´2 chit ca´i mictiune.

Abonează-te

Lasă-mi o adresă de mail ca să te înştiinţez când mai pun o drăcie pe blog. Merci!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri