Utopia Balcanica

Game of Thrones cu cuvinte şi creveţi

Limba se mişcă.

La un moment dat în istoria recentă, creveta (plural: crevetele) şi-a făcut schimbare de sex şi a devenit crevetele (plural: creveţii). La fel a păţit şi carida (pl. caridele), care a devenit garidul sau garidele (pl. garizii), dar nu despre ea e vorba fiindcă-i un cuvânt mai rar în restaurante.

Neoficial, presupun că metamorfoza crevetei în crevete s-a întâmplat în comunism, când omul de rând a căpătat acces la creveţii vietnamezi.

Atunci, probabil că pluralul crevete i-a dus pe noii consumatori – mulţi dintre ei nişte oameni nedeprinşi cu delicatesele, ba chiar în plin proces de urbanizare forţată – cu gândul la alte nume de animale, toate la singular (eretele, sticletele, obletele, orbetele). Sau la produse alimentare străvechi (de exemplu castravetele sau pufuletele, deşi aţi fi surprinşi să aflaţi că şi ăluia încă îi spune în dicţionare pufuleţ).

N-aveau de unde să ştie că vine dintr-un feminin, franţuzescul crevette, care la rândul lui se trage din chevrette, căpriţă, pentru că are antenele alea ca nişte coarne.

Oficial, crevete/creveţi s-a statuat în DOOM 2, în 2005 (adică zeci de ani mai târziu).

Credeaţi că războiul s-a terminat, crevetele a biruit şi acum e linişte? Draci.

Azi suntem martorii unui nou ciclu în viaţa lexicologică a deliciosului crustaceu: există snobi cărora le sună prost crevete/creveţi, şi care intuiesc că un artropod atât de nobil şi exotic n-are cum să împartă e-ul final cu jivine rustice precum vrăbetele sau grangurele. Sau cu puletele. Doar grobienii folosesc cuvinte ca pulete când vorbesc despre un agarici.

Ştiut fiind că grangurele se cheamă în orăşeneşte grangur, socotesc ei, înseamnă că şi crevetelui i se spune corect crevet, nu? Ca pachet, buchet, antet, sterilet şi alte cuvinte folosite de intelighenţie.

crevetul

Oare cât va dura până când crevetul o să-l detroneze pe crevete şi în dicţionare? Sper să apuc ziua, ca să le pot povesti nepoţilor că am trăit sub 3 nume ale răcuşorului.

I, for one, welcome our new crevet overlords.

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

18 comentarii

  • Am fost închis într-o cabană în munţi cîteva zile. Afară turna cu găleata. Promit că o să fac nişte desene haioase cînd îmi revin

 • exista mai multe feluri de creveti (caridea): garnelen, riesengarnelen (prawns), scampi, shrimps, etc etc etc… au gust diferit si preturi diferite, unii sint delicatese, altii banalitati. e o timpenie sa scri intr-o reteta sau meniu la restaurant creveti (crevet, crevete) daca nu spui de care.
  ce sint aia creveti vietnamezi?
  vasile, crezi ca pe nepotii tai o sa-i intereseze cum le spunea pe vremea ta la caridae? tot atita cit ma interesa pe mine ce vroia sa spuna strabunica-mea cu parapleu sau parizol, palang, razbel, caralaba, carfiola, pogan, scarfa, si alte o mie de cuvinte din astea.

 • mno vasile, esplica si tu la soboru blogosferic cum ai putut supravietui in cabana aia din shutter island fara informatiile exhaustive venite tocma din republique kongo?

  • ba, la tine e mai evident decit la altii cit de uluitor de prost poti sa fi. omu destept ia o informatie si invata ceva. omu uluitor de prost se oftica ca i s-a dat o informatie ca el se crede destept si fara ea. nu te incinta ca ti-am raspuns, in cazul cretinilor o fac numa cind imi da voma pe dinafara

 • Totuși, vorbim de un produs care n-are ce căuta în viața reală la singular. În afară de unele restaurante foarte zgârcite, nimeni nu a simțit nevoia precizării existenței unui singur astfel de scorobete marin (excepția fiind probabil suficient de deosebită ca să îi fie imperios necesară articularea – Crevetele de doișpe kile, conducătorul nimurucilor subacvatici).

  E ca la mazăre, sau cum ar trebui să fie la blugi, alt cuvând surprinzător de problematic, pe care unii semidocți încearcă să-l bage la singular deși fiind produs de tras pe craci intră la aceleași reguli ca și ștrimfii (ștrampi?) – adică n-are singular. Mi-a rămas în minte o fază dintr-un ocico (a se citi piață de vechituri) acum câțiva ani prin Timișoara între o minoritară care încerca să-l îmbie pe un student cu “un blug” și răspunsul lui, că dacă-i vorba doar de un singur blug și nu de o pereche n-are ce face decât să și-l tragă pe ciucur, că de frig tot nu-i ține.

  • OK, dar şi pluralul era nişte crevete şi acu-i nişte creveţi.

   Şi oricum cred că singularul are şi el un sens, de pildă în acvaristică sau când faci documentare despre crevetele ţipător din marele recif de corali.

 • Vasile, faci o confuzie. Crevetele nu e racusor. Racul e un fel de plosnita, pe cand crevetele e un fel de purice (varianta marina, evident).
  Yummy.

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri