Utopia Balcanica

Acest muzeu imposibil de vizitat e şi el de vină pentru situaţia culturii în Teleorman

A pâlpâit recent pe interneţ o dezbatere privind existenţa cărţilor în Teleorman. Ei bine, şi dacă ele nu există, într-un judeţ de unde te ia rata din 30 în 30 de minute şi te duce la Bucureşti, asta-i o non-problemă. La Bucureşti e doldora de cărţi, chiar şi Eftimie a scris una pe care v-o recomand. (Iar pensionarii care caută Danielle Steel şi Sanda Marin le vor găsi fără probleme în Alexandria, de asta sunt convins.)

Buba e alta – cum îi convingi pe bucureşteni să vină să decarteze ceva la Alexandria? Că ei au bani, boss.

Orice oraş deştept aflat la 80 de kilometri de motorul economic al ţării ştie asta, şi va încerca din răsputeri să atragă doi bucureşteni plictisiţi care să consume, preţ de un weekend, bunuri şi servicii în cârciumile lui. Pentru asta are nevoie să-şi facă un obiectiv turistic.

De-a lungul timpului, cineva s-a gândit la asta, iar fiecare municipiu reşedinţă de judeţ care n-avea un obiectiv turistic a fost dotat cu un Muzeu Judeţean. Arheologii care săpau în judeţul respectiv au dus acolo toate piesele care erau prea naşpa să fie duse la Capitală, dar prea valoroase ca să fie abandonate în câmp.

Au rezultat nişte colecţii haioase de toporişti din epoca de piatră, agrafe romane, bănuţi medievali, şireturi fanariote etc., de pe urma cărora poţi să înveţi ceva dacă eşti pasionat de istorie.

Fireşte, şi în Alexandria există Muzeul Judeţean Teleorman, care găzduieşte o grămadă de exponate, majoritatea având legătură cu neoliticul sau colectivizarea.

muzeuteleorman

Din păcate, nici măcar eu (ajung foarte des la Alexandria) nu l-am vizitat niciodată. Tu, cititorule, nici atât. Pentru că e închis în weekend.

Şi am o bănuială solidă că-i singurul muzeu judeţean din ţară care-i închis în weekend.

Mi-a fost lene să verific toate muzeele judeţene ca să-mi confirm suspiciunea, dar m-am uitat la alea din apropiere. Da, poţi să te duci sâmbăta sau duminica să vizitezi muzeele din Ialomiţa, Giurgiu sau Călăraşi – nu şi pe ăla din Teleorman fiindcă-i închis în weekend, în mumă-sa.

Sunt convins că curatorii îşi dau toată silinţa să ţină un muzeu frumos iar copiii de la şcolile din zonă sunt foarte bucuroşi să-l frecventeze, dar Muzeul Judeţean Teleorman funcţionează doar de luni până vineri, între 9 şi 5, asemenea nici unui alt muzeu de pe planetă.

Intrarea e doar 4 lei (1 leu dacă eşti student), dar îl poţi vedea pe dinăuntru doar dacă eşti un şaman capabil să fie în acelaşi timp şi acolo, şi la muncă.

Am menţionat că e închis în weekend?

topor_teleorman

(prima poză e de la Institutul Naţional al Patrimoniului, a doua de pe Facebookul muzeului)

Pentru celelalte trei obiective turistice din Alexandria nu prea merită să te dai jos din pat.

Ele sunt statuia lui Liviu Vasilică, un pod vechi de 110 ani şi o pizzerie destul de bună lângă sediul PSD.

(Dacă eşti pasionat de teatru, să zicem că poţi să te duci şi la Ideo Ideis, dar ăla-i o dată pe an, şi-i făcut mai degrabă în ciuda autorităţilor locale decât mulţumită lor.)

În schimb, poţi să mergi oricând peste gârlă, la Ruse, unde ajungi cam tot atât de repede din Bucureşti şi unde sunt vreo şapte muzee, operă, festival de muzică clasică, din când în când Kottarashky, casa unuia care a luat Nobelul, mâncare bună şi o faleză frumoasă la Dunăre.

(Fun fact: Teleormanul e pe ultimul loc şi la turişti străini – potrivit INS, doar 750 de suflete în perioada ianuarie-august 2016.)

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

12 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
kongo
kongo
7 years ago

da de ce ai vrea sa transformi un judet de cimpie subsubsubsubsubdezvoltat intr-un judet turistic?
crezi ca daca nu ar merge romanii la ruse, atunci ruse ar avea vreun turist strain? crezi ca exista vreun om de pe planeta asta care viseaza sa viziteze ruse?
daca vrei sa ai alt teleorman atunci baga buldozerele in el, fa praf toate asezarile “omenesti” si da-l liber la colonizare, da sub forma ca oferi un milion de euro cui vrea sa se mute acolo. si chiar si asa…

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  kongo

vasile, numa asa pentru comparatie si de amuzamentul discutiei. am un coleg care locuieste intr-un sat la 30 km de heidelberg, de care n-a auzit nimeni niciodata. satul ala are trei minihoteluri si un hotel mai marisor. tine-te bine, in satul ala au inoptat anul trecut 29000 de turisti straini. nu exista nimic turistic in satul ala. colegu ala era foarte mindru. degeaba ii explici ca poate e din cauza ca e mai ieftin decit in heidelberg si destul de aproape, sau poate ca totul in heidelberg era ocupat in ce priveste cazarea. nimic, el isi vede satul ca pe un mare sat turistic.
2000 in braila? 29000 in neckargemünd, unde nu se plimba vacile agale pe strada da nici foarte departe nu e. :-)

Mihaela
Mihaela
7 years ago

@kongo: Cel puţin muzeul de istorie din Ruse (nu ştiu celelalte) are un număr foarte mare de turişti germani (pe cuvânt de arheolog, care le-a luat pe toate la rând şi a şi trebuit să lucreze cam vreo săptămână prin fiecare). Sunt şi mulţi români, dar lumea care merge acolo e mult mai pestriţă.
@ Vasile: Sunt subiectivă, dar merită mers la Alexandria. Partea cu sâmbăta şi duminica m-a necăjit şi pe mine, dar pe de altă parte la muzeul ăla poţi să găseşti oameni lucrând şi pe la 9 seara şi sunt din ăia cu inima largă, dornici de turişti. Clădirea n-arată atractiv că n-a fost gândită de muzeu, dar înăuntru au investit nişte neni, de-au pus de-o expoziţie faină de arheologie, care se dezvoltă încă şi nu e doar pentru pasionaţii de istorie, aş zice. Şi mai au şi o expoziţie etnografică foarte drăguţă.Nu mai vorbesc de faptul că e printre puţinele muzee care au activitate constantă, ce se poate urmări şi pe pagina lor. Cât despre Giurgiu, deşi dispune de clădire faină, nimic nu-i exploatat cum trebuie, iar expoziţia e pe model 1970. Şi zic şi eu la fel, că dacă ai bătut drumul până la Giurgiu, mai bine treci şi Dunărea să vezi ce are Ruse.

kongo
kongo
7 years ago
Reply to  Mihaela

da. si aia din ddr sint nemti. aia mai stiu de bulgaria de pe vremea de dinainte. tot pe aia ii gasesti si pe litoralu bulgaresc. da, si aia sint oameni, cel putin arata de parca ar fi. incultii astia de pe linga mine nu pot numi capitala bulgariei, si cred ca mai degraba ar merge in mongolia decit in bulgaria, si o sa moara fara sa stie ca exista un oras numit russe.

Vasile
Vasile
7 years ago
Reply to  Mihaela

@Mihaela, merci!

Am presupus şi eu că au colecţii frumoase la MJTeleorman (şi oricum îmi place să vizitez muzee locale), dar eu nu ajung niciodată la Alexandria în timpul săptămînii :).

De-aia şi supărăciunea de mai sus, poate schimbă cineva ceva!

Mihaela
Mihaela
7 years ago
Reply to  Mihaela

@ Vasile: Deocamdată ştiu doar oameni care la cerere pot deschide porţile vizitatorilor pe timp de weekend. Din păcate buba e mai mare acolo în ce priveşte resursele şi nu ştiu cât de simplu se pot schimba lucrurile. Dar îţi înţeleg supărarea, fiindcă am resimţit-o şi eu. Aceeaşi situaţie e şi la Olteniţa (dacă aveai impresia că doar în Alexandria e închis la final de săptămână), dar şi acolo lucrurile încep să se mişte treptat într-o direcţie mai bună. Eu am speranţa că promovarea pe care o duc ambele muzee de ceva vreme o să dea roade. Va dura, că la noi se digeră mai greu cultura, plus că parcă nici nu prea-ţi vine să vizitezi oraşele de prin sud doar pentru un muzeu.

Mihaela
Mihaela
7 years ago
Reply to  Mihaela

Olteniţa s-a mai scuturat cu totul ca orăşel. Recomand, totuşi, un microbuz de la piaţa sudului, dar cum preferi. Alexandria parcă e uitată în alte timpuri. Mie aşa mi-a dat impresia.

kongo
kongo
7 years ago

deci fata de oltenita unde anu asta s-au sinucis trei pisici depresive de plictiseala, alexandria cunoaste un ritm trepidant al vietii. cica in alexandria acum un an pe vremea asta a circulat o masina dupa ora 10 seara. cu farurile aprinse. farurile din alexandria.

eo
eo
7 years ago

s-a dat glume la televiziunea kongo si noi nu ne-am ris la timp. intre timp america s-a facut mai mare decat erea.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net