Utopia Balcanica

Cronici cinstite: RIBS, nişte coaste deloc costisitoare în coasta Titanului

Voiam să vă scriu în noaptea asta despre nişte spelunci cu mâncare chinezească, dar socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.

De câteva zile, în cartier s-a deschis o cârciumă nouă, iar foamea de peste zi şi dorinţa de a fi trendsetterul Titanului m-au împins s-o încerc cât mai repede.

Locul se cheamă RIBS şi e la etajul nou construit al mini-complexului comunist de la Potcoavă, deasupra BRD-ului şi a cofetăriei. Îl ştiţi, vizavi de no man’s landul din IOR, lângă biserica aia care a luat prin 2005 locul unui părculeţ frumos. Adresa exactă cred că-i Constantin Brâncuşi 11.

Urcăm.

Presupun că urmează să aibă o terasă drăguţă, că e suficient loc în faţa uşii, unde-s acum doar câteva scrumiere. Dacă-i şi bună mâncarea, clar o să concureze cu trattoria Monza, furnicarul ăla incontrolabil de lângă Gloria. Mişto vadul. Acum e încă gol, că n-a aflat lumea.

Înăuntru e super spaţios şi curat, deşi culorile (o schemă la modă: maro, galben, turcoaz) şi lumina slabă a becurilor vintage parcă încearcă să ascundă chestia asta. Canapele spate-n spate, meniu american, tapet cu chitară electrică, ştiţi voi, undeva între un Pizza Hut mai puţin ponosit, un Hard Rock mai ieftin şi un Ruby Tuesday în vremurile bune.

Pe facebook au nişte poze profi, cu fisheye, care scot mai bine în evidenţă decorul.

Două proiectoare imense difuzează ceva cu sport. Pe fundal e aceeaşi lounge music de Mamaia pe care o pun toate cârciumile “moderne” din cartier.

Ospătarii sunt amabili, barul e dichisit, păcat că bucătăria nu-i încă gata.

Să răsfoim meniul.

Aş fi crănţănit creveţii pane, dar “momentan n-avem decât burgeri, coaste şi salată”. Se vede că trebuie să-şi intre în mână, dar abia vine primăvara.

Scorurile-s OK. Burgerii (fără cartofi) costă 19 lei. Coastele sunt 29 de lei şi vin cu un buchet întreg de garnituri.

Băutura e şi ea la preţul zonei: 5 lei un Ursus la draft, 8 lei un Peroni, 12 lei Grolschul nefiltrat (care încă n-a venit). Cocteilurile, 15 lei. Ceaiuri, cafele, ciocolată, freshuri, limonade.

Frunzele costă 15 lei şi ţi le iei singur dintr-un salad bar (încă) proaspăt şi destul de bogat: verdeaţă, măsline, brânză, trei dressinguri (mango, iaurt, thousand island). Cine a gândit-o pe asta a prevăzut că o să aibă rulajul mare.

Comandăm salata, cheeseburgerul şi primul sortiment de coaste din meniu, St. Louis BBQ ribs. Momentul adevărului?

Mai întâi am disecat burgerul. Chifteaua e gustoasă, dar dacă aş fi Donald Trump şi nu mi-ar plăcea vita în sânge, probabil ar fi trebuit să precizez asta ospătarului. Pâinea şi topingurile – nimic deosebit, nimic supărător. Vine cu maioneză şi ketchup.

Salata am basculat-o din autoservitor, după o reţetă numai de noi ştiută. E doar o salată, dar sosul rosé a făcut-o decadentă. Poze mai jos.

Aş fi pus şi porumb dulce în salad bar.

Coastele au fost perfect comestibile. Ştiţi cât de uşor e să faci coaste de căcat când eşti un restaurant la început de drum? Ăştia le-au brodit: crocante pe dinafară, fragede şi duioase înăuntru, glazură din belşug. Alături: cartofi (semipreparaţi dar nu oribili), coleslaw (bun, dar aş fi pus o lingură de maioneză în plus ca să fie american get-beget), fasole roşie, câteva inele de ceapă, ketchup, sos barbecue. Meniul promitea şi un fel de mămăligă anglofonă dar n-am primit-o. Oricum, o gustare îmbelşugată. N-am lăsat nimic pe platou.

Nota pentru coaste, burger, salată, mojito, Efes – 86 de lei.

Mici stângăcii de restaurant proaspăt deschis? Sigur. Dar, una peste alta, RIBS e încă o mâncătorie cinstită în cartier, care merită o vizită înainte să devină foarte zgomotoasă.

Apropo, n-am putut plăti cu cardul şi a trebuit să cobor un etaj până la bancomat. Presupun că situaţia asta o să se remedieze.

Mâncare: 4/5. Casual, ca pentru o seară la o bere şi un meci.

Serviciu: 4/5. Nimic de reproşat, mai vedem când se umple.

Ambianţă: 4/5. Muzică banală, decor generic, dar locul e curat şi mult mai mare decât pare de afară.

Băutură: 4/5. Un mojito mic, dar atent, şi o varietate destul de mare de alte fluide.

Scoruri: 4/5. Nici prea, nici foarte.

Cinstitometru: 8/10. N-aş veni aici din provincie, dar locuitorilor din Balta Albă chiar nu le strică o opţiune în plus.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

2 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
v
v
7 years ago

Fost azi cu familionu’. 3 coaste, un burger cu cartofi, o portie de “cochete de pui”, 2 quesadilla (branza, pui), 2 beri fara alcool, 2 limonade, o apa minerala mare, 2 espresso – 218RON, am lasat 250 (ca ultima limonada, de 10ron, nu ne-o pusesera pe nota).

Coastele excelente, as zice (eu am mancat Jack Daniels, da’ nevasta si o fata au luat cele Mustard & Honey si respectiv St. Louis, ambele zic ca le-au placut). Quesadilla… potabila. Coleslaw-ul chiar mi-a placut, nevasta zice ca suporta mai putina maioneza chiar :) Burger nu am gustat, dar nu arata rau. Chifteaua era groasa si parea bine facuta (bine, adica “medium” – nu supra-gatita). Portiile sunt chiar mari; nu ar fi fost necesara quesadilla aia, de-abia am mai terminat coastele dup-aia.

Servirea un pic lenta, dar acceptabil. Am terminat intr-o ora juma’.

Overall, face banu’ as zice – e peste asteptari pt. un restaurant “de cartier”. In continuare au problemele pe care le-ai mentionat tu: nu accepta plata cu card-ul (n-a POS “inca”, cica). Nu au supa zilei, au doar ultimele 4 aperitive. Nu au pizza deloc – cica saptamana viitoare spera sa angajeeze “pizzer”, sunt in discutii avansate cu unul; sau cel putin, asa sustinea nenea chelnerul.

CInstitometru: 8/10, ai dreptate. Merita sa bati drumul din sectorul 4… daca e weekend si nu e aglomerat orasul :)

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net