Utopia Balcanica

7 picturi celebre în care artistul l-a ascuns pe Viorel Lis

Campion la păcănele şi la pariuri. Cel mai puţin obscen primar al Capitalei din toate timpurile. Probabil singurul tapir care a deţinut această funcţie. E firesc să-l iubeşti, poate chiar mai ceva decât pe Gigi Gheorghiu sau Serghei Mizil.

Asta îşi spuneau, la ceas de seară, şi marii creatori de artă ai veacurilor trecute, zâmbind conspirativ către şevalet în timp ce îşi păcăleau mecenaţii că nu l-au pictat pe Viorel Lis.

Din păcate pentru ei, noi am văzut şi ştim!

1. “Facerea lui Adam” – Michelangelo Buonarotti.

Pentru grandioasa frescă de pe tavanul Capelei Sixtine, Michelangelo l-ar fi folosit drept primul om pe Viorel Lis, care încă de pe atunci arăta destul de străvechi. Putem remarca pe şlapi chiar şi urmele ţărânei din care a fost făurit.

2. “Sărutul” – Gustav Klimt.

Expresia misterioasă a tinerei fete – timiditate sau dezgust? Probabil ambele, pentru că tocmai o sărută Viorel Lis.

3. “Naufragiul” – Ivan Aivazovski.

Marele pictor rus avea o predilecţie pentru epave, iar în plan secund apare uneori şi o corabie aflată în dificultate.

4. “Băiat pe stânci” – Henri Rousseau “Vameşul”.

Deşi criticii l-au luat în derâdere, bătrânul le Douanier a lăsat o amprentă puternică asupra generaţiilor care i-au urmat. Printre alţii, Picasso ar fi exclamat: “Ăla zici că e Viorel Lis!”.

5. “Lăutul” – Ştefan Luchian.

Cu maioul prăvălit neglijent peste un umăr, blândul Viorel Lis ţine de cap un copil care a lăut prea multă lăutură aseară. E o scenă celebră, dar complet inadecvată din foarte multe puncte de vedere.

6. “Naşterea Venerei” – Sandro Botticelli.

Cam năsoasă Venus cea ivită din spuma mării, nu-i aşa? Poate fiindcă e Viorel Lis! Legenda spune că, la dezvelirea tabloului, privitorii mai sensibili ar fi simţit mâncărimi: aşa-numita “boală venerică”.

7. “Follow your dreams” – Banksy.

Nimănui nu-i place Banksy. E un puţoi cocoloşit de presă care mâzgăleşte pe pereţi nişte poante de profunzimea cupletelor lui Arşinel. Asta nu înseamnă că, în felul lui, n-a încercat să-i aducă un omagiu lui Viorel Lis.

ecouri

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

 • hahaha, descrierea lui banksy e la nivelul la care pricepe broasca testoasa un rembrandt.
  street art si gherila comunicativa ca aktivism iti spun ceva? ideea nu e deloc sa fie poante cit mai inteligente, ba chiar dimpotriva.

  • asa, asa vasile, go vasile go :-)))
   la dracu cu toate muzeele importante din lume care l-au gazduit, la dracu cu toti criticii celebri de arta care l-au ridicat in slavi, toti niste idioti patentati.
   cred ca viitorul apartine guru-silor bucuresteni, care iata ne reseteaza valorile nu numai in arta cinematografica ci si in cea plastica.

  • smiorc smiorc, dar dacă e într-un mare muzeu al lumii şi îl laudă trepanaţii mai e aktivism şi rebeliune sau a fost bankski învins de sistemul împotriva căruia se prefăcea că aktivează?

  • n-am vazut in viata mea laba mai trista decat picturile lui Banski. Trebuie sa fii de stanga pioniera suferinda romantica limbrica ca sa angoasezi impreuna cu eterna nefericire a artistului care sufera.

   In Africa sunt copii care n-au ce manca. Lumea e rea. Aia de la ISIS sunt haituiti de CIA pentru ca isi exercita liberatatea religioasa.

   Sniff.

   Da-mi un desen de strada care reprezinta exact contrariul unuia din ele si m-ai multumit. :)

  • dap, de aia vin eu pe site-urile romanesti, pentru ca ei le stiu pe toate mai bine decit restu lumii. ca orice fac le iese prost desi stiu mai bine, nici macar nu conteaza. asta e precis un paradox ca aici traiesc trepanati carora le iasa foarte bine ce vor sa faca, iar acolo traiesc foarte multi tipi destepti, geniali chiar, carora le iasa totul dea-n-doaselea.
   desigur ca am si contraargumente la chestiile destepte pe care mi le spuneti, dar cred ca ele nu sint valabile, influentate fiind de trepanati.

  • Sunt convins că occidentul a ajuns acolo unde e mulţumită aktivismului voit neinteligent al lui Malone muistu versiunea british

   nicidecum datorită exploatatorului capitalist căruia Malone muistu versiunea british îi bate obrazul prin piktura sa revoluţionară

  • vasile, cu tot respectul, dar nu intelegi nimic din occident, il vezi prin ochelarii romanesti si il vezi gresit. nu vrei sa accepti ca de aici aceleasi lucruri se simt diferit si ignori si contextele.

  • Eu cred că dumneata cam votezi stînga acolo, ceea ce înseamnă că între noi e o falie adîncă şi nu comentezi pe blogul potrivit.

   Şi nici la articolul potrivit pentru că CE LEGĂTURĂ AU TOATE ASTEA CU VIOREL LIS.

  • o da, votez stinga, e adevarat. cind am venit in germania eram foarte foarte de dreapta. apoi am trecut pe stinga pentru ca nu sint masochist. la mine stinga e social-democratie.
   sa inteleg ca accepti pe blogul tau numai pe cei care simpatizeaza cu ideologia pe care pe moment o imbratisezi? de dialog civilizat nu e loc?
   comentariile mele nu au legatura cu viorel lis ci cu alte afirmatii pe care le-ai facut in text, am ramas deci pe textul tau.

  • iar eu m-am plictisit.

   Scrie undeva “loc de dialog civilizat”? Nu. Banksy e de căcat, cine nu e de acord poate continua discuţia fără mine altundeva.

   Recunosc că stînga face muzică mai bună.

 • Doamne cat am ras, chiar isi facusera la un moment dat o sedinta foto sau nu stiu filmare ceva in mai multe personaje printre care Shrek si Dracula.

Abonează-te

Lasă-mi o adresă de mail ca să te înştiinţez când mai pun o drăcie pe blog. Merci!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net
ecouri