Utopia Balcanica

10 lucruri pe care le spune scrisul medicului tău despre el (şi despre tine)

Poate ţi-am mai zis: dintre toate ramurile medicinei (medicinii, pentru nostalgici), cel mai mult mă pasionează arta scrisului de reţete. Evident că n-a fost uşor, dar am reuşit să-i conving pe prietenii mei doctori să-mi împărtăşească câteva dintre tainele breslei. Acum am compilat toată înţelepciunea şi ţi-o arăt şi ţie, ca să înţelegi mai bine reţeta aia misterioasă pe care ţi-a dat-o medicul de familie ultima dată când ai mâncat la chinezi.

1. Recunoşti prima literă din numele medicamentului?

Felicitări! Ai un doctor bun care chiar ţi-a pus un diagnostic. Farmacistul va ţine cont de prima literă şi lungimea cuvântului ca să-ţi furnizeze exact pastilele care îţi trebuie. O să trăieşti mulţi, mulţi ani cu sprijinul acestei echipe fantastice.

2. Poţi distinge doar vocalele?

Ah, deci ai fost la dentist! Domnul dr. a fost suficient de drăguţ să-ţi scrie medicamentele exact aşa cum le vei citi tu când mergi la farmacie cu gingia de mărimea unui pomelo.

3. Alea CHIAR nu au cum să fie litere?

Bietul de el, probabil nu şi-a dat seama ce ai. E în regulă, farmacistul ştie ce să facă şi în acest caz. O să pară foarte concentrat, o să facă nişte socoteli imaginare şi o să-ţi dea Biseptol sau alt medicament periculos din anii ’60 care te vindecă de cam orice, cu riscul să-ţi mai crească o mână.

4. Pune o inimioară în vârful i-ului?

Ai o minte fenomenală. Cum dumnezeu ţi-ai dat seama că ăla e i? Asta dacă nu cumva aşa-zisa inimioară e de fapt i-ul, iar i-ul e un ţ.

5. Scrie caligrafic?

Nu vreau să intri în panică, dar e posibil ca acel om în halat alb să fi obţinut o diplomă falsă într-un gang de la nişte rakeţi ucraineni. Toată lumea crede că e prietenosul doctor Popescu, dar el vrea să-ţi dea sedative şi să te canibalizeze.

Dacă poţi distinge numele fiecărui medicament şi încă nu eşti într-o valiză în Lacul Morii, un pic de precauţie nu strică: anulează-ţi următoarea programare, dă un telefon la Colegiul Medicilor, FUGI, MUTĂ-TE ÎN ALT ORAŞ, SCHIMBĂ-ŢI NUMELE, NU MAI VORBI NICIODATĂ DESPRE ASTA.

6. Scrie citeţ, dar înşiruirea de litere nu are nici un sens?

Ce interesant! Medicul tău (care susţine că e argentinian) e printre puţinii care mai folosesc pentru reţete o maşină Enigma, dispozitiv electromecanic de criptare inventat în anii 30.

Cu participarea unei echipe de matematicieni de top, farmacistul tău ar putea descifra ce ţi-a prescris blondul dr. Gonzales pentru diareea aia fulgerătoare, dar o să dureze trei ani. Ia şi tu Smecta.

7. Ţi se pare că distingi un cuvânt, dar nu e numele unui medicament de care să fi auzit vreodată?

N-ai înnebunit, e doar creierul tău căutând confortul unor tipare cunoscute într-un amalgam de semnale aleatorii. Fenomenul se numeşte pareidolie şi se întâmplă în fiecare zi. Unii jură că au văzut chipul lui Arsenie Boca într-un butuc, tu ai ginit în scrisul unui medic ceea ce pare a fi un scris.

8. Scrie înceţoşat?

Tocmai ai fost la un oftalmolog pasionat de SF şi paradoxuri. E un scenariu clasic. Ideea e să iei toate medicamentele până îl găseşti pe ăla bun, pe urmă să-ţi foloseşti super-vederea ca să construieşti o maşină a timpului şi să te întorci în trecut să-ţi spui ce dracului scrie acolo.

9. Recunoşti câteva dintre litere de pe Discovery?

Foarte mulţi tineri din ţările arabe vin în România să studieze şi să practice medicina. Al tău pur şi simplu nu mai e atât de tânăr şi a plecat din Egipt înainte să fie ţară arabă.

Aş putea să glumesc că ţi-a prescris Piramidon, dar suntem mai maturi de atât.

Totuşi, evită să pleci cu obiecte din cabinet pentru că s-ar putea să fie blestemate.

10. Nu înţelegi reţeta, dar se termină cu o linie luuungă şi dreaptă?

Probabil nu e nimic, dar ca să n-ai surprize, nu mai sta să citeşti tâmpenii pe interneţ, fă-ţi ordine în afaceri şi împacă-te cu ăia pe care i-ai nedreptăţit.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net