Utopia Balcanica

Ce uşor e să te dai drept Camera Deputaţilor pe facebook!

Aseară, o doamnă de pe internet era foarte supărată că pagina de facebook a Camerei Deputaţilor a insultat-o. Dacă-i adevărat, aşa ceva nu e deloc diplomatic din partea unei Camere a Deputaţilor serioase.

Bine intenţionaţi, chiar şi nişte specialişti super-serioşi au confirmat că pagina de Facebook “Parlamentul României Camera Deputaţilor” e the real deal.

Măi să fie. O fi pe bune?, m-am întrebat repejor. Dacă e pe bune, cîcatul ăsta e grav. O Cameră a Deputaţilor nu ar trebui să-i spurce pe cetăţeni, oricât de ne-PSD-işti.

Dar hmm, Şerban Nicolae e senator. Poate-i o pagină fake.

Să cercetăm!

Dacă cauţi “Camera Deputaţilor” pe facebook, facebook îţi afişează două rezultate. Al doilea e într-adevăr pagina care vorbeşte urât. Primul se cheamă “Parlamentul României Camera Deputaţilor Pagina Oficială” şi-i o pagină care sună fake, dar probabil e aia reală.

A doua pagină are vreo 3 mii de like-uri, prima vreo 30 de mii, dar ambele au multe check-in-uri şi review-uri nasoale (vorbim, totuşi, de Camera Deputaţilor). Pot înţelege de ce ar crede cineva că a doua e de fapt aia reală.

Ce naiba, Camera Deputaţilor! Nu e deloc greu să obţii de la facebook bulina aia albastră care garantează autenticitatea. Până şi Smiley o are. O să-mi pun şi eu când voi fi suficient de celebru.

Înapoi la pagina care vorbeşte urât…

Ea nu doar că vorbeşte urât cu musafirii, dar share-uieşte doar tâmpenii: saituri dubioase gen “Incredibilia”, “Ştiri pe surse” sau vendeta personală a unui domn Dan Iliescu cu o firmă de curierat.

Poate că faptul că pagina “Camerei Deputaţilor” se comportă pe facebook ca un spambot rusesc cu schizofrenie ar trebui să ne fi tras un semnal de alarmă. Oare Urgent Cargus ştie că puterea legislativă a statului român e bubă pe el? (Aici n-o condamn. Şi mie mi-au mâncat o ciocolată dintr-un colet o dată.)

Dacă nu-i încă suficient de clar ce fel de pagină e asta, hei, uite ceva ce n-a observat nimeni: acelaşi domn Dan Iliescu figurează drept administrator. Facebook te lasă să te afişezi ca şef al paginii. Sigur, când ai o pagină rău intenţionată, nu faci asta decât dacă eşti bou.

Cine-o fi acest domn Dan Iliescu? Că sigur nu e Dan Iliescu de la Timpuri Noi.

Acea aluniţă pe frunte… Este chiar Dan Iliescu din articolul “Atenţie la ESCROCUL cu 7 identităţi să nu vă lase fără case aşa cum a înşelat-o pe fiica lui Marga! Vezi DOVEZILE!“. (Nu ştiu nimic despre acel site de ştiri, habar n-am dacă-i calomnios sau nu, dar figura gentilomului prost photoshopat în lanul de maraciucă nu îmi inspiră un angajat la departamentul de PR & Social Media al Parlamentului.)


Admiţând că-i Parlamentul României şi asemenea chipuri ar putea sălăşlui totuşi într-însul, faptul că locuieşte la Cluj îl dă de gol, zic eu, că nu lucrează în Casa Poporului.

Case closed, presupun.

Problema adevărată nu e, deci, că Facebookul deputaţilor vorbeşte urât. E că statul se pricepe la social media cam cum se pricepe şi la sănătate, şcoli, poştă, căi ferate, avioane etc.

La naiba, şi responsabilul de internet al unei covrigării se pricepe să verifice din când în când dacă i-a clonat cineva pagina, ca să se plângă la Zuckerberg. Ştie şi să-şi facă pagina suficient de frumoasă încât să fie clar că-i aia oficială.

Lăsând astea la o parte, nu-i ceva infracţiune să păcăleşti oameni nevinovaţi că reprezinţi o instituţie?

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

1 Comment
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
M.S.R.M.
M.S.R.M.
6 years ago

Sau camera deputaților chear ia.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net