Utopia Balcanica

Doar rugăciunea şi memele cu bărbaţi frumoşi ne vor mântui de sexo-marxismul degenerat

Nu ştiu dacă aţi băgat şi voi de seamă: în ultima vreme ne tot răsar prin newsfeed nişte meme în care e folosită imaginea unui actor celebru, arhetip al eleganţei şi masculinităţii (gen Clark Gable, Marlon Brando, Humphrey Bogart), pusă în contrapartidă cu imaginea unui hipster dubios şi efeminizat pentru a ilustra ceea unora le place să numescă “pizdificarea” bărbatului, dovadă a declinului masculinităţii în lumea occidentală.

Pe de o parte, e amuzant că astea-s doar variaţii noi ale unei meme mai vechi în care e folosită imaginea lui Cary Grant, unul din cei mai zgârciţi oameni din istoria Hollywood-ului. Time povestea despre el cum obişnuia să marcheze cutiile de lapte din frigider ca să nu cumva să ia servitorii o gură, cum îşi taxa musafirii pentru aşternuturi sau cum cerea 25 de cenţi pentru un autograf, sub pretextul că îi va dona unor cauze caritabile, dar cauzele caritabile erau propriul buzunar. Nu chiar un gentleman-model, deşi pe ecran juca bine rolul.

Până şi un Intelectual rafinat™ ca Mihail Neamţu s-a prins în circulaba asta efervescentă.

Din câte îmi dau eu seama, gigelul ăl’ mai din stânga e Gregory Peck, un actor mişto, dar care a cam dat la buci în afara căsniciei în timpul vieţii. E ok, uite ce arătos e şi ce elegant se îmbracă, ciocanul lui doamne-doamne nu va pogorî asupra-i.

Ridicolul devine de-a dreptul sublim când vezi că Neamţu a avut şi un follow-up la postarea respectivă, în care laudă eleganţa vestimentară a prinţului Charles. Da, fix prinţul Charles, altul care a băgat ursul la vizuina nonconjugală. Ţinând cont că Neamţu e şi un fan al clovnului portocaliu de la Casa Albă, încep să cred că omul are o afinitate pentru preacurvitori. Misterioase îs căile moralei creştine!

Revenind la memele cu bărbaţii bine de odinioară: mi se pare cam cretină comparaţia între un mascul trecut de nişte primăveri, care se îmbracă într-o manieră potrivită vârstei sale şi modei vremii, şi un pulifrici adolescent care vrea să epateze prin felul în care arată, provocând normele şi convenţiile sociale.

Ceva îmi spune că oamenii ăştia, dacă ar fi trăit acu’ 60 de ani, ar fi fost scandalizaţi de cum se îmbrăca, să zicem, James Dean. (Nu că tipul ăla cu părul colorat din imaginea nr. 4 ar avea prea multe în comun cu James Dean, dar parcă bărbosul din poza nr. 2 e mai apropiat de definiţia virilităţii decât Mihail Neamţu).

Mrrrau. (sursa)

Unele ţinute sunt explicabile prin teribilismul specific vârstei, altele sunt trenduri care apar şi dispar iar unii sunt într-adevăr nişte ciudaţi, că mai există şi din ăştia pe lume. Deocamdată, modelul în materie de look masculin printre hipsteri încă pare a fi cel de lumberjack-viking, blestemat fie numele lui Gavin McInnes! Iar ăsta e net mai masculin decât moda anterioară. Unde au dispărut metrosexualii?!

La fel, după look-ul glam din anii ’80 a venit moda grunge, după hipioţi au venit punkiştii şi înaintea hipioţilor au fost beatnicii. Acuma, eu nu-s antropolog ca să explic procesele astea, dar niţel de istorie ştiu, şi dacă mai mergi niţel în trecut o să dai peste moda dandy. Şi mai în urmă, ce să vezi? Tocmai perioada când s-au născut marile idei ale civilizaţiei occidentale era una dubioasă vestimentar, în care era fashionable pentru bărbaţi să se pudreze, să poarte peruci şi ştrampi mulaţi pe picior, care azi ar fi consideraţi übergay. Poate că trendul cu “pizdificarea” e în sens invers. Poate omenirea se pulifică.

Portret al lui John Locke din perioada lui glam (sursa)

Nu zic că memele astea n-ar putea avea, undeva adânc, şi un sâmbure de adevăr, de exemplu că pe unii îi influenţează toate rătăcirile alea cu “masculinitatea toxică” propovăduite în cercuri dinspre stânga.

Dar, în mult mai mare măsură, ele contribuie la mitologia “Occidentului decadent şi depravat”, în criză de identitate şi valori pozitive, în care “degenerarea” a devenit norma – şi de care ne pot salva atleţii civilizaţiei iudeo-creştine, amin! Aceleaşi poveşti cu Vestul decadent pe care ni le serveau şi comuniştii, arătând la mişcarea hippie, de exemplu, ca la o dovadă a falimentului moral al lumii occidentale. Ironic cum o parte semnificativă a creştinilor “conservatori” mioritici au preluat acelaşi mesaj deşi ei nu ratează nici un prilej să ne spună că urăsc comunismul fff tare.

Iar în fruntea cetei zgomotoase de detractori ai Occidentului pervers sunt alde Capsali sau Dan Puric, convinşi că locul nostru e alături de Rusia şi fraţii noştri creştin-ortodocşi, nu cu “sexo-marxiştii”.

În loc de concluzii las nişte eye-candy pentru fete şi băieţi deopotrivă, un tânăr Marlon Brando în “Wild Thing”.

Seba

Centrist radical libertarian, fascist în ochii stângiştilor şi progresist pentru dreptaci. Îi plac istoria, desenele animate de la Adult Swim şi berea blondă.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

2 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
boemul
boemul
5 years ago

păi dacă tot l-ai pus şi pe masculul feroce de Bogart… puteai să aminteşti că la beţie se mai bătea cu nevasta, care l-a şi înjunghiat odată :)

trackback
Ce se mai întâmplă în România 18 – 15 – Economie 101
5 years ago

[…] De ce meme-urile cu ”bărbații atunci vs. bărbații de acum” sunt cretine […]

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net