Utopia Balcanica

5 albume sudamericane care te ajută să uiţi că a venit iarna

Nu de alta, dar pe continentul lor abia începe vara.

(În capătul ăla unde nu e vară tot timpul.)

Chicha Libre – Sonido Amazonico (2008)

Nişte băieţi din Brooklyn au fost în Peru şi le-a plăcut suficient cât să scoată acum zece ani unul dintre albumele mele preferate. Delicios sintetizatorul; delicioase tema de Vivaldi de sub Primavera en la selva, jocul cu cuvintele din The hungry song şi fantoma lui Joe Dassin oftând după L’été indien pe emisfera de vizavi.

E şi pe bandcamp.

Juaneco y su Combo – El Brujo (1975)

Am ales complet la întâmplare un album al lui Juaneco să vă arăt de unde se trage neo-cumbia de mai devreme. Tot ce a cântat vreodată taraful ăsta e cea mai curată chicha de la izvoarele Amazonului (chicha se cheamă şi cumbia peruană, şi braga de porumb care se bea pe acolo). Ce-i pot reproşa acestui disc din ’75 e că nu e Ya se ha muerto mi abuelo pe el.

La Delio Valdez – La Rueda Del Cumbión (2014)

Tot cumbia? Da, dar cumbia argentiniană din villas miseria, cu Gladys “La Negra” Sarabia şi clarinetistul Santiago Moldovan, despre care putem bănui de unde se trage.

E şi pe bandcamp.

Los Espiritus – Agua Ardiente (2018)

Gaucho blues cu accente psihedelico-şamanice. Esa luz e nostalgic şi odihnitor ca un generic de film din copilărie. La rueda que mueve al mundo e cu un picior în country, şi muzical, şi filosofic.

E şi pe bandcamp.

Barrio Calavera – Kumbiamerikan Rockers (2015)

Încă o trupă care se revendică de la cumbia peruană – ai zice că aveam un laitmotiv când am compilat lista asta. Album cu tentă ska-punk, frenetic, à la Manu Chao când s-a sucit cu Radiolina după Sibérie, dar care nu uită să-ţi amintească de unde vine (Revólver, Escápate de mí).

E şi pe facebook.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net