Utopia Balcanica

Cum am descoperit muzica inconfundabilului Djergaz Chazam

Săptămâna trecută m-am simţit ca la Stockholm sau Berlin în plin Pantelimon, în timp ce ubeream spre casă noaptea cu Omar, care nu prea ştia româneşte.

Din difuzoarele Peugeot-ului lui Omar răsunau nişte ritmuri care mă fermecau, şi nici măcar nu băusem cine ştie ce.

– Ce ascultăm, Omar?

– Muzică arăbească. Dacă vreţi, zchimb, zice el un pic ruşinat, ca şi cum faptul că nu arăt foarte bogat m-ar făcea să par super-intelectual.

– Nunu bosulică, mă alarmez eu, stai chill că-mi place. Voiam să ştiu cine e, să-l caut şi eu acasă.

– Nu ştiu explic, răspunde Omar, stânjenit că nu-şi găseşte cuvintele. P-ormă se luminează la faţă: Djergaz Chazam!

– Ok, şi cum se scrie?, presez şi încep să bag în google “djergaz”.

În-cer-caţi Sha-zam. Pe telefon.

Am încercat Shazam pe telefon şi l-am descoperit pe Fares Karam, aparent nu doar un nume de ceai medicinal, ci un ins super-celebru în Liban şi împrejurimi, care cântă o variantă pop de dabke, un fel de horă locală pentru nunţi, cumetrii şi dat din buric.

Şi care automat îţi devine familiar, fiindcă muzica lui are o grămadă de mijwiz, strămoşul cimpoiului nostru, al tsampounei greceşti şi al gaidei bulgăreşti, cu diferenţa că n-are burduf, ci tre’ să-i dai tu un suflu vârtos, continuu. (Mergea şi nişte oud, adică cobza noastră.)

Şi care are o soră pe care o cheamă Madonna. Creştini din Levant? Şi mai exotic.

Şi nişte linii extra fredonabile, şi videoclipuri cu gagici.

Înainte să-i mulţumesc pentru injecţia de manele din ţara lui, să-i las cinci stele şi ciubuc şi să-mi văd de viaţa mea, Omar a mai dat un shuffle, ocazie cu care am învăţat şi de unde vine Alin. Cum care Alin? Ăla din ’99-2000. (Pe la 1:25 e refrenul.)

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net