Utopia Balcanica

Mânz, viezure, dâmb? Cele 12 zodii ale horoscopului dacic şi ce spun ele despre tine

Cu mult înaintea celor 12 zodii inventate de Pro TV în 1995, legenda spune că preoţii marelui Zamolxe foloseau un horoscop propriu, bazat pe cele mai cunoscute simboluri ale mitologiei dacice. Uitat timp de aproape 2000 de ani, zodiacul dacic a ieşit din nou la iveală şi e la fel de actual ca întotdeauna!

Luând în calcul mişcarea firească a constelaţiilor pe boltă, cele 12 semne astrologice ale strămoşilor noştri sunt următoarele:

Viezure

21 martie – 20 aprilie

Viezurii sunt curajoşi, energici şi le place să se arunce cu capul înainte în viaţă, ca într-o vizuină. Din păcate, pot fi uneori prea impulsivi şi lipsiţi de disciplină, abandonând rapid proiecte deja începute.

În loc să insiste până îşi atinge ţelul, vicleanul Viezure va tinde mereu să caute alt coteţ de unde să fure ouă dacă stăpânul găinilor instalează peste noapte un gard din sârmă de Buzău.

Cu puţin autocontrol, Viezurii pot excela în meserii care necesită aptitudini de mic mamifer, de exemplu săpător de vizuini sau hoţ de ouă. Curajul şi impulsivitatea Viezurelui îl pot împinge să-şi încerce norocul la bursă, unde adesea are succes, devenind bursuc.

Dâmb

21 aprilie – 21 mai

Nativii din Dâmb sunt familişti şi loiali, atitudinea lor în faţa problemelor fiind exact cea a unei forme de relief: vor rămâne pe poziţii chiar dacă asta îi erodează în timp. Detestă mutările, călătoriile şi alunecările de teren.

Dâmburile adoră banii şi muncesc din greu să îi strângă toată viaţa, dar oare se pot bucura de ei pe lumea cealaltă? Numeroasele morminte tumulare (în formă de dâmb) pline de comori din necropolele tracice par să ne transmită că da.

Zgârcitul Dâmb îşi poate găsi fericirea alături de Brânză, dacă n-o zgârie cu firea lui aspră. Se spune despre el că este avar, deşi e tot dac sau cel mult gepid.

Profesia favorită a nativilor din Dâmb e cea de producător de umbră. E un angajat valoros – puţin probabil să-şi părăsească patronul chiar dacă altundeva ar putea primi un deal mai bun.

Mazăre

22 mai – 21 iunie

Nativii din Mazăre sunt intelectuali, pricepuţi la conversaţie şi fermecători, dar adesea superficiali: mulţi pur şi simplu adoră să îşi dea aere, unii ajungând să le dea aere chiar şi partenerilor. În plus, trec prin schimbări dese de temperament şi iau foarte greu decizii, de parcă ar locui mai multe personalităţi în aceeaşi teacă.

Cu toate astea, dacă învaţă să-şi înăbuşe impulsivitatea şi să-şi conserve calităţile, Mazărea are toate şansele să găsească reţeta succesului fără să fiarbă prea mult în suc propriu sau să-şi facă creierul terci.

Meserii potrivite pentru Mazăre: lucrător la gaze, nutriţionist, căpetenie a dacilor de lângă Tomis.

Barză

22 iunie – 22 iulie

Berzele sunt sensibile, romantice şi pasionale. Iubesc copiii – ai lor sau ai altora – şi încearcă din răsputeri să le asigure un cămin ferit de prădători, la cât mai mare înălţime, de exemplu în vârful unui stâlp de electricitate. Când nu e vorba de copiii lor, acest obicei poate genera situaţii conflictuale cu părinţii naturali.

Dotate cu un cioc ager şi pricepute la călcat prin bălţile vieţii, Berzele riscă totuşi să se relaţioneze prea mult la trecut şi să compare orice cu crapul ăla uriaş pe care era cât pe-aci să-l prindă odată. Ca toţi pescarii!

Profesional vorbind, picioarele lungi şi firea sentimentală fac din Barză un bun practicant al dansului ploii, dar nici tainele pisciculturii nu-i sunt străine dacă nu se teme să-şi ude capul.

Mânz

23 iulie – 22 august

Cea mai exuberantă dintre zodii, Mânzul pur şi simplu nu poate sta locului. Îi place să fie pe propriile picioare încă de la vârste fragede, să zburde şi să fornăie din nări. Se spune că, la câtă energie are, Mânzului nici nu-i trebuie cafea – se descurcă cu nechezol. Face pereche bună cu Dâmbul, deşi acesta din urmă tinde să se lase prea des călcat în picioare.

Mânjii sunt teatrali şi fac mult zgomot ca să atragă privirile. Din păcate, nechezatul fără încetare tinde să capteze atenţia muştelor, care vor da mereu târcoale în jurul părţilor dindărăt ale Mânzului. Cu aşa un roi bâzâindu-i mereu pe la spate, nu e incorect să afirmăm că Mânzul e un lider înnăscut.

Meseriile care atrag majoritatea Mânjilor, pe bună dreptate, sunt transportul de persoane şi atletismul.

Brânză

23 august – 21 septembrie

Nativii din Brânză emană înţelepciune şi mister oriunde s-ar afla – nu e greu să-ţi dai seama când în preajma ta se află o Brânză. Deşi, paradoxal, e topită după expunerea la soare, Brânza nu e o fire foarte activă şi petrece mult timp în spaţii închise. Asta o face mai matură decât nativii altor zodii, dar riscă să devină extrem de puturoasă.

Diplomaţia şi simţul critic al Brânzei pot degenera, însă, în şiretenie şi înşelătorie atunci când e ceva caşcaval la mijloc. Mulţi nativi sfârşesc ca brânză bună în burduf de câine.

O Brânză e de regulă un bun somelier, dar poate ajunge o mare Brânză cam în orice domeniu dacă îşi face curaj să iasă din scoarţa ei.

Cimpoi

22 septembrie – 22 octombrie

Un adept al echilibrului şi armoniei, Cimpoiul încearcă să împace mereu pe toată lumea, umflându-se şi dezumflându-se după cum suflă vântul. Adesea, din păcate, o face într-un mod strident, care atrage atenţia şi stârneşte antipatie, aşa că e bine să nu-şi exerseze felul de a fi tocmai în orele de linişte. Dacă nimeni nu mai vrea să fie vecin cu el, Cimpoiul se retrage în munţi şi îşi îneacă amarul în whisky.

Deloc surprinzător, Cimpoiului îi place să experimenteze şi e mereu deschis spre stilurile de viaţă alternative: îmbrăţişarea unui bărbat cu fustă îl face să fluiere de bucurie. Are un simţ estetic dezvoltat şi iubeşte carourile.

Profesional, locul Cimpoiului e în orchestră, dar poate juca şi în filme câtă vreme acestea sunt despre independenţă.

Caltaboş

23 octombrie – 21 noiembrie

Caltaboşul e o zodie masculină prin excelenţă: nativii sunt îndrăzneţi, uşor agresivi şi plesnesc de sănătate, sub pieliţa lor străvezie găsindu-se un adevărat mix de organe puternice. De obicei se scoală dimineaţa cu multă poftă de viaţă, dar uneori pot fi nervoşi, capricioşi şi răzbunători.

Nativii din Caltaboş au un farmec aparte, atrăgând ca un magnet majoritatea zodiilor, însă tocmai contactul cu alţi Caltaboşi îi poate face geloşi şi nesiguri. De departe cel mai bun partener al Caltaboşului e Căciula, care îl poate proteja atunci când, din imprudenţă, se înfige unde nu trebuie.

Caltaboşul preferă carierele bazate pe activitate fizică: paznic de gâşte pe Mobră, ajutor la coborât moşi în beci, fochist de sobă cu lemne, ghid turistic pentru pionieri la ecluză.

Tulnic

22 noiembrie – 21 decembrie

Nativii din Tulnic îmbină calităţile Caltaboşului cu ale Cimpoiului: sunt curajoşi şi greu de supus, verticali şi corecţi, dar în acelaşi timp meditativi şi înclinaţi spre spiritualitate. Încă din copilărie, în timp ce alţi pui de daci îşi julesc genunchii la oină, pe micul Tulnic îl găseşti în pădure, flirtând cu ielele sau invocând un vârcolac din străfunduri.

N-ai să vezi prea des un Tulnic cu mulţi prieteni, dar raritatea oamenilor care vibrează pe aceeaşi frecvenţă cu el n-o să-l facă mai puţin optimist. Şuierul lui tânguios nu trebuie să inducă pe nimeni în eroare – Tulnicul n-are nevoie de nimeni să-i sufle în fund.

Cu înclinarea lui naturală spre artele oculte, Tulnicul e un foarte bun oracol al lui Zamolxe, cititor în stele sau economist.

Căciulă

22 decembrie – 19 ianuarie

Mereu dispuse să-şi ajute semenii la greu, Căciulile sunt răbdătoare, ambiţioase şi cerebrale. Nativii se bucură de multă apreciere chiar dacă uneori se culcă pe o ureche sau, din contră, ajung să-şi sufoce prietenii stându-le prea mult pe cap.

Suflet bătrân, Căciula poate avea uneori un aer pleoştit, melancolic, dar faptul că e croită altfel n-o face o parteneră mai puţin statornică. Fie ploaie, fie vânt, Căciula rezistă. Nu degeaba nativii celorlalte zodii sunt sfătuiţi mereu de mamele lor să-şi ia o Căciulă.

Căciula are mult de câştigat dacă încearcă să fie mai politicoasă, mai ales când superiorul ierarhic n-are gură. Printre atuurile sale numărându-se ţinerea de minte, o carieră administrativă îi vine ca o mănuşă.

Mămăligă

20 ianuarie – 18 februarie

Zodie idealistă şi visătoare, Mămăliga pur şi simplu explodează atunci când simte că îi sunt încălcate drepturile. Din păcate, demersurile revoluţionare ale Mămăligii sfârşesc adesea în dezordine şi anarhie, şi nu întotdeauna se găseşte o Căciulă care să şteargă după utopiile ei eşuate.

Cel mai bine se înţelege cu Brânza, însă îşi poate găsi foarte uşor locul şi într-un cerc de Caltaboşi. Despre Mămăligă se spune că e bună ca pâinea caldă şi are o inimă aurie – important e să nu-i interpretezi greşit intenţiile fiindcă s-ar putea să te frigi. Fiind moale şi sensibilă la început, chiar şi un fir de aţă mai tensionat îi poate tăia avântul.

Cel mai bun traseu profesional pentru Mămăligă e în domeniul ceaunelor de fontă sau al fundurilor de lemn, dar şi sculptura i-ar putea face cu ochiul.

Sfârc

19 februarie – 20 martie

Sfârcul e o zodie de apă, predominant emoţională. Nativii pot părea sensibili, dar devin tari ca piatra atunci când constată că sunt trataţi cu răceală. Printre zodiile cu cea mai bogată imaginaţie, multe Sfârcuri au preocupări artistice, dar adoră să servească şi drept muze. Nu trebuie să te uimească dacă într-o galerie de artă vezi Sfârcuri pictate de alte Sfârcuri!

Din păcate, nativii din Sfârc pot fi naivi şi nehotărâţi, pendulând pur şi simplu de colo-colo dacă nu au parte de puţină susţinere.

Chiar dacă sunt lipsite de simţ practic, Sfârcurile sunt deosebit de receptive şi adoră atenţia. Într-o mulţime oricât de mare, îţi dai imediat seama unde se ascunde Sfârcul! Multe Sfârcuri au ajuns celebre activând în domenii precum modelingul, muzica pop sau pur şi simplu dând bine pe Instagram.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

5 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Bogdan
Bogdan
4 years ago

Cele 12 zodii inventate de ProTv? Sunteti cracanati la minte rau de tot.

constanta
constanta
4 years ago

Am intrat intamplator ,ma amuza.Hai sa ne destindem,Dacii Zamolxe sunt pentru mine idoli.La Roma,m-am simtit mandra,sa-i regasesc in demnitatea lor tragica.Merg pe linia EMINESCU,BLAGA,ELIADE,s.aAs rescrie istoria din perspectiva dacica EXEMPLARA

trackback
mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 159)
4 years ago

[…] Mânz, viezure, dâmb? Cele 12 zodii ale horoscopului dacic şi ce spun ele despre tine; […]

trackback
mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 181)
4 years ago

[…] Mânz, viezure, dâmb? Cele 12 zodii ale horoscopului dacic şi ce spun ele despre tine; […]

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net