Utopia Balcanica

Mic ghid băuturistic: Fără şpagă

Reinaugurăm Micul ghid băuturistic! Pentru că-i vară şi ştim că vă ard măruntaiele de dorul unei beri reci. Pentru că noi nu gustăm mofturi cu şapte lei berea şi cocteiluri cu umbreluţă. Pentru că fideii noştri cititori sunt nişte drojdieri. Pentru că tu eşti un drojdier.

În cadrul acestui mic ghid lichid, am să încerc personal să vă prezint alternativele la “Motoare”, “cafeneaua actorilor” şi alte văgăuni pentru gazoşi, în încercarea de a vă mântui sufletele. Prima speluncă disecată va fi chiar cea în care aveţi cele mai mari şanse să daţi de redacţia Utopiei Balcanice în sezonul cald.


Connaisseurii connaisează că “Fără şpagă” nu este numai o lozincă de rahat, ci şi o cârciumă sănătoasă, bărbătească, pe Icoanei nr. 41-43, la doi paşi de colţul cu Dacia. Un loc superb pe timp de vară, când terasa de pe acoperiş mişună de lume pestriţă, iar berea e grozav de variată (vreo douăzeci de feluri?) şi tare ieftină. Prietenul Bergenbier, de pildă, e trei lei, sau doi jumate la halbă.

Patronul, care zâmbeşte mereu şi poate fi văzut des bându-şi produsele cot la cot cu românimea însetată, este Aidan Joyce, de meserie irlandez, care ne invită pe toţi în reţeaua socială a Şpăgii aici.

Sub terasa de pe acoperiş, în cârciuma propriu-zisă, atmosfera e marinărească de-a dreptul, iar clienţii, de la “poetul Şpăgii” la tatuaţii care joacă table, sunt unul şi unul. Pentru neutralitate, ambianţa muzicală se face prin radio, care poate fi mizerabil, dar tinde să fie Gold, Smart sau Romantic la ceas de seară.

Genul localului: bodegă muncitorească cu un vârf de cuţit de civilizaţie irlandeză.

Pluşi:
– amplasamentul e grozav, la doi paşi de orice dar departe de “centrul istoric” şi alte fiţe.
– berea e foarte multă şi foarte ieftină, uneori te şi premiază cu promoţii şi alte alea.
– ocazional, Gold, Smart FM sau linişte.

Plusminuşi:
– beţivii localului interacţionează cu omul, ceea ce poate fi extraordinar de haios sau pur şi simplu agasant. Măi,… copii… voi sunteţi nişte copii extraordinari ! De fapt sunteţi nişte jigodii.

Minuşi:
– pe timp de iarnă sau când dă cu ploaie trebuie să te rezumi la interiorul stahanovist al bodegii.
– locatarii din blocul de alături şi-au parolat mai toţi reţelele wireless (thank you, Chelu’s Network, whoever you are!).
– ocazional, Kiss FM şi alte căcaturi abjecte.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net