Utopia Balcanica

Mic ghid băuturistic: E… varză

Cârciuma care urmează e deosebită. E speşăl. Pute a pasiune. În mod normal, Utopia nu prezintă decât bodegi pe-ale căror mese coatele lui Vasile au hârşâit intens de-a lungul anilor. Ei bine, asta-i proaspătă. Am vizitat-o de două ori, adicătelea azi şi ieri, şi am deja încredere deplină într-însa.

De ce?

Ei bine, pentru că se cheamă “E… varză” şi n-are firmă la poartă. Aşa, ca dubiosul ăla de Upload de pe Armenească. Trebuie să ştii că locanta există, să crezi asta cu tărie şi să te orientezi după semnul păcii.

Discreţia e menită să-i ţină departe pe tuciuriii din cartier, care astfel trebuie să rămână cu impresia că pe Episcopul Radu nr. 28 e doar încă o reprezentanţă Mercedes. În caz că vă întrebaţi pe unde-i acest episcop, gândiţi-vă că-i în zona Moşilor-Eminescu şi verificaţi harta de pe evarză punct ro. E vis-à-vis de sediul Partidului Socialist şi de ciudata statuie aferentă (un conchistador c-un ciocan, ce pchizda mă-sii – pe acoperiş!).

Dincolo de poartă, avem de-a face cu o terasă amplă. Cu copac, viţă de vie (o domnişoară nostimă are să se strice la burtă în noaptea asta, am văzut-o eu atentând la aguride), cişmea, pietriş pe jos şi băncuţe. Un interior sobru, pleznit peste faţă cu o tejghea care ţipă c-a fost pictată de clienţi înainte să descopăr eu bodega. Am să mă răzbun, am ochit eu un loc rămas liber.

Budele miros frumos.

Muzica oscilează doar între ascultabil şi superb, ceea ce-i superb. În cele două “seri de probă”, i-am prins pe Hendrix şi pe Bowie, pe Floyd şi pe Purple, pe Doors… Ocazional şi pe puţifriciul ăla de Chirilă, da’ narghileaua gratis a compensat. Cică miercurea se cântă la chitări – Luluţa şi kazoo-ul meu sunt deja la pândă, mai ales că numele artiştilor mi-s familiare din alte stabilimente cu seară de folk.

Scorurile de băuturici sunt şi ele în regulă, pornind de la patru lei (Timişoreana et co.), cu patru lei jumate cinzeaca de Wyborowa şi şapte lei păhăruţul de uischi VAT şai’şnouă. Coniac peste pupăză, sâmbăta se face tombolă cu premii în trăscău. Ah, şi oricând îţi arde să bei patru Tuborgi, pe-al cincilea îl primeşti din partea casei.

Înăuntru beneficiezi şi de binefacerile internetului în reţea fără fir, monşer. La toate v-aţi gândit, bă?

Din cele de mai sus deducem că drojdierimea utopic-balcanică s-a procopsit cu un nou pol. Mulţi înainte!

Peseu: dacă te cheamă Geanÿ, dacă-ţi plac pantofii cu cioc, dacă eşti convins că suntem ipocriţi şi că “la petreceri ne dăm arama pă faţă şi dansăm pă manele”, dacă ştii cum îl cheamă pe flăcăul din BUG Mafia dar nu şi cum îl cheamă pe tataie ăla din Jethro Tull, evită bodega asta. E… varză.

Genul localului: de roacări, hipişti, boemi, drojdieri culţi

Pluşi:
– oamenii, care par a fi cam toţi de bine şi cilivizaţi mâhânca-ţ-aş.
– muzica faină (chiar şi metalele supărate de noapte!).
– spaţiul generos, ne-îmbâcsit.
– scorurile, promoţiile, gratuităţile et caetera.

Plusminuşi:
– pietrişul de pe jos face ca băncuţele să se hâţâie, dar există podeţe de lemn pentru când echilibristul vine cu şase beri în două mâini.

Minuşi:
– varietatea cam restrânsă a berilor, pe când o nefiltrată?
– că nu m-a anunţat nimeni când s-a deschis cârciuma şi a trebuit s-o găsesc singur.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net