Utopia Balcanica

Hrana lui Manole

Hai să vă zic despre ale gurii. Am văzut circulând pe plaiurile internetului o modă simpatică, la care mă voi alinia fiindcă dă prilejul unui articolaş lung, frumuşel, cu poze. Şi fiindcă m-am hotărât să mănânc mai puţin, aşadar trebuie să dau afară toţi demonii.

E vorba de zece mâncăruri preferate. Cum toate-mi plac grozav, n-am putut stabili un clasament bazat pe valoare, aşa că le-am aranjat şi eu după cum semănau una cu alta.

Multe sunt genul ăla de potoale pe care fie le adori, fie le deteşti. Când vine vorba de aşa ceva, eu intru automat în tabăra amatorilor.


Supe, ciorbe, zămoşenii şi ambiguităţi.

O ciorbă (sau o supă) de peşte foarte groasă şi bogată, cu scoici, crevete, sepie şi numeroase alte mişculante ale mării, adică un fel de brodetto adriatic sau, pentru francezii sudişti, o bouillabaisse. In absentia, e bun şi un borş de peşte neaoş, cu apă de Dunăre şi cu hălci felurite de peştoi şi peştişori într-însul, de la rechin la hamsie, deşi n-are să fie chiar ca zeama aia delicioasă a italienilor.

Ciorba de miel cu leuştean, mult-mult leuştean, leuşteanul este fantastic. Ciorba trebuie să conţină căpăţâna lătrătorului gingaşului mieluşel, pentru că limba şi “memoria” sunt grozave.

Ciorba de burtă, această minunăţie a bucătăriei balcanice, zisă işkembe ciorba la turci sau patsas (nu poutsos) la greci, neapărat cu o troacă de smântână, una de mujdei şi-un ardei iute. Eu prefer ardeii iuţi muraţi sau copţi oleacă pe grătar şi omit oţetul, ceea ce mi-ar atrage şuturi în cur.

Aperitive.

Lapţi pané, papa bun! Eventual cu oleacă de mujdei sau hrean. Exact, şmaraciucheală de peşte, mehlem de peşte, spârcâz de peşte sau ceea ce mănâncă doar puţini oameni pe lume. Unii pentru că nu vor să arunce nimic din captura zilei, alţii pentru că şi-au dat seamă că au o consistenţă şi o aromă superbe, asemănătoare cu ale creierului de mamifer, ceea ce te pune pe gânduri.

Slănină afumată, sărată bine, cu o ceapă din care să muşti à la manière du gourmand, adică ca din măr. Totul merge mână-n mână c-o pâine proaspăt scoasă din cuptor, sare grunjoasă şi o ţuică de-aia stroangă de zici că-i napalm.

Tradiţionalul cocteil de cozi de raci (adică crevete, chiar şi din cutie, că dracu’ îşi permite raci) într-un cuib de salată verde sau cu ţelină, morcov şi măr.

Feluri mai consistente.

Spaghetti alla carbonara, cu o grămadă de parmezan, cu un sos smântânos (nu uscăţii, cum le mănâncă broscarii!), cu ou crud şi cu pancetta. Şi pentru că mi se îndoaie de autenticitate când ceva e delicios, merg trântite între cărbunărese şi nişte şampinioane proaspete, ba chiar o tulpinuţă de broccoli. Pe deasupra, piper negru cât cuprinde.

siskebabSouvlaki, cunoscut ca şiş kebab sau frigăruie, din carne de oaie (ca la turci) sau de porc (ca la greci), asezonate bine cu cimbru şi alte ierburi. Se papă alături de câteva roşii şi cepe, de obicei cu cartofi prăjiţi, fiindcă rareori întâlneşti o lipie bună. Dacă întâlneşti această lipie, o consumi cu poftă lângă un tzatziki gros şi untos, din iaurt de capră, răcit un pic şi mustind a usturoi. Facultativ, acelaşi ardei iute ca şi la ciorba de burtă, doar e de aceeaşi etnie haleala!

Phaseolus vulgaris con femurus porci fumosus, sau orientala iahnie de fasole cu europeanul ciolan afumat de guiţător. Într-un sos gros, aromat cu dafin, cu garnitură de murături: castraveţi în saramură, gogoşari în oţet sau Acreala Sa Imperială, gogoneaua. Fanteziştii pot introduce în melanj şi-un cârnat, neapărat afumat şi el. Sau pot consuma toată compilaţia cu nişte ardei copţi, îmbăiaţi în oţet şi usturoi.

Desertul.

Fiindcă am rămas într-o singură poziţie (deşi aş mai fi avut cuvinte de spus despre multe alte ciorbe, antreuri şi feluri principale), mă voi rezuma la un singur preparat dulce, anume un sorbet îngheţat, din lămâie sau alt neam de fruct proaspăt şi acrişor, fără lapte, fiindcă îngheţata lactată e pentru luzări şi naşparlii.

Eclectic? Ştiu.

Preluaţi, vă rog. E un soi de leapşă, iar eu am preluat-o la rândul meu.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net