Utopia Balcanica

Porcina cea de taină

Paranoia imbecilă pe care ne-a trezit-o gripa porcină (după alte surse, “gripa porcoasă”) nu poate decât să arate ce masă fricoasă, manipulabilă şi zerodoctă este românimea de rând. Pulimea din care tu, cititorule, poate că nu faci parte pentru că mă citeşti pe mine, iar eu te luminez pentru că sunt înţelept.

Amintesc că eu nu sunt medic, sunt doar un Vasile sceptic care citeşte, de felul lui, mai multă literatură ştiinţifică decât ficţiune. Cu siguranţă sunt mai prost informat decât studenţii eminenţi la medicină, dar ştiu mai multe decât loazele din aceeaşi facultate.

Să facem un fachiu (“frequently asked questions”). Pornim de la premisa că epidemiile nu mai sunt ca când era bunica fată şi holera umbla din casă în casă (ca să-l parafrazez pe Puţea, pardon, Ţuţea).


Ce pizda mă-sii este AH1N1?
Rudă cu R2D2 şi C3PO, AH1N1 este un subtip al temutului virus gripal de tip A. AH1N1 este cea mai frecventă pricină de gripă la oameni, de când s-a inventat această minunată boală. AH1N1 se mai întâlneşte la guiţ-guiţ şi la cotcodac. Virusul, de felul lui, este alcătuit din areneu (un fel de stră-adeneu), or acesta mai pierde/adaugă uneori câte-un pixel la replicare, ducând pe cale darwino-mendeliană la apariţia unei noi tulpini de virus. Când apare o tulpină nouă, trebuie să o iei, în principiu, de la cap cu născocirea unui vaccin.

Cheie: Super-mega-hiper-über-gripa porcină nu este nici mai mult, nici mai puţin decât O GRIPĂ.

Este, într-adevăr, o gripă mai tare fiindcă a ciupit material genetic de la vreo patru tulpini: ăsta e un fenomen foarte interesant care se întâmplă când aceeaşi celulă e simultan bolnavă de mai multe gripe. Jacobs 3 în 1 pentru geneticişti.

Aoleu! E un mutant! Acest lucru s-a mai întâmplat?
Acest lucru tinde să se întâmple în fiecare iarnă, e ca o tradiţie de Crăciun a celor trei familii de gripă, inspirat botezate A, B şi C.

Prietenul nostru AH1N1 s-a făcut vinovat de “gripa spaniolă” din iarna 1918-1919, a mai avut câteva ieşiri mărunte în lume, a colaborat deseori la banalele gripe sezoniere sau a dormit liniştit în găina, respectiv porcul de domiciliu.

Cheie: Sfârşitul lumii nu vine în fiecare an deci nu va veni nici acum.

Dacă au murit spaniolii, pot să mor şi eu?
Bineînţeles! Nu te împiedică nimic să mori de gripă porcină. De la orice gripă se moare, mai ales dacă faci ca mine (nu te duci la doctor, te tratezi după ureche et co.) fără să fii deştept ca mine. Probabil fumezi, mănânci numai şaorma şi n-ai pic de imunitate.

Rata mortalităţii în cazul super-gripei noastre e mai mare decât a gripei de anul trecut sau a gripei dinaintea ei, dar nu e tragică. De la faptul că avem de-a face cu o gripă mai ţeapănă decât în alţi ani până la panică generală şi stare de asediu e cale tare lungă, dragile mele Minţi Inflamate.

Cea mai tâmpită gripă cu care s-a confruntat vreodată omenirea a fost antemenţionata gripă spaniolă de după primul război mondial, când peste 2,5% din cei care s-au îmbolnăvit au belit carasul. Un “case-fatality ratio” de 2,5 la sută înseamnă că, dintr-o sută de oameni care capătă boala, doi crapă şi unul era cât pe-aci.

Acum să introducem în ecuaţie un factor decisiv: în 1918, mult mai mulţi oameni locuiau în bordeie şi se ştergeau la cur cu coceni. Mizeria era de o mie de ori mai mizerabilă decât acum, Europa era în ruine şi oamenii făceau tifos şi dizenterie mai des decât îşi fac azi leasing să-şi ia maşină.

Hai să aflăm rata mortalităţii pentru gripa porcină “pe stil nou”. Vom studia SUA pentru că voi, cititorii mei, aveţi un calculator acasă deci nu sunteţi nişte mexicani nespălaţi. Astă-vară, circa 40.000 de americani se îmbolnăviseră şi 263 dăduseră ortul popii. O socoteală simplă ne dă o rată a mortalităţii (în condiţii de ţară civilizată) de 0,6 la sută.

Trebuie să avem în vedere şi că foarte, foarte mulţi oameni au stat frumos în casă, şi-au făcut ceai fierbinte şi au lăsat gripa porcină să treacă de la sine fără să ştie că-i porcină.

Cheie: Gripa porcină (ghinionişti: 0,6%) e mult mai nasoală decât o gripă obişnuită (sub 0,1%) dar mult mai lejeră decât o gripă nasoală (2-3%) şi infinit mai suportabilă decât o boală adevărată, de pildă ciuma bubonică (40-60% în epocile de tristă amintire când nu exista tratament).

Deci pot să stau liniştit?
Da. Când iese vaccinul pe piaţă, cumpără-l şi înţeapă-te, că nu-i dat de Satana, cum delirează acei oligofreni care se opun şi unui anume paşaport. De asemenea, nu sta la coadă după vaccin chiar din prima zi, o să fie aglomeraţie şi poţi lua alte gripe.

Cheie: vezi-ţi de viaţa ta în mod normal, iar dacă tuşeşti, îţi curg mucii şi ai febră, du-te la medicul de familie şi evită să scuipi în cafeaua persoanei iubite.

Nu-i mai bine, totuşi, pentru sănătatea publică să ne panicăm?
Nu. Tot tămbălăul ne face să uităm adevăratele miracole ale vieţii în România, de pildă faptul că suntem ţara europeană cu cei mai mulţi tuberculoşi. Tuberculoza se transmite cam la fel de uşor ca gripa porcoasă, omoară peste o mie de români anual şi chiar ar trebui eradicată.

Cheie: Aia a fost bună la vremea ei, pentru poeţi.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net