Utopia Balcanica

Naturişti şi câştigi

Toată lumea se pare că ia mai nou echinacea, buruiana fermecată care-ţi transformă sistemul imunitar într-un fel de Hulk Hogan pus pe caftit toţi bacilii din mahala. Orice doctor în Alaska, ucenic al reptilienilor sau promotor al “designului inteligent” ne recomandă să luăm echinacea dimineaţa şi seara, la culcare, în somn şi între cafele.

Hipnotizat de cât de bine e să iei echinacea, publicul pare să fi uitat un mijloc la fel de bun de profilaxie a gripelor şi răcelilor: să nu iei echinacea.

Efectele sunt identice, diferenţa constând în preţul mai scăzut pe care îl implică a doua variantă. Evident, situaţia se răstoarnă total dacă vă plăteşte cineva să luaţi echinacea. Voi considera că astfel de cazuri sunt rare sau nu există (aviz: dacă există, vreau şi eu).


Departe de a fi vrejul magic din chiloţii vracilor transsiberieni, echinacea este o rubedenie nordamericană a unor asteracee binecunoscute: ochiul-boului şi tufănica. Dumneaei a fost folosită, de-a lungul secolelor, ca leac băbesc de către pieile roşii. Pentru tot felul de chestii, mai puţin pentru prevenirea răcelii, dar să presupunem că, primitivi fiind, nu observaseră potenţa ei miraculoasă.

Ce se întâmplă însă când, pe pământul care aparţinuse cândva indienilor, nişte medici serioşi caută virtuţile echinaceei ca platoşă a imunităţii şi găsesc fix pula?

Studiile cu pricina au fost, care va să zică, înfăptuite de către universitatea din Virginia şi publicate în NEJM (Turner et al., 2005). “Fix pula” pe limba lor înseamnă “no clinically significant effects on rates of infection, duration or intensity of symptoms”. Pe moldoveneşte, aceeaşi expresie falică se traduce prin “ti fură di banii tăi munşîţi, nărodule”.

Ce-i NEJM ăsta? New England Journal of Medicine este ceea ce obţii dacă iei Formula AS şi înlocuieşti totul cu informaţii pertinente. E cea mai bătrână şi mai “versată” publicaţie medicală din lume, printre puţinele surse de non-bulşit la nivel planetar. În mod normal, trebuie să fii abonat ca să răsfoieşti gazeta, dar saitul lor detectează IP-urile de ţară săracă (ştire bombă – trăim într-o ţară săracă) şi ne lasă să citim gratis. Aparent, nimănui nu îi pasă pentru că titlul de pe prima pagină a Libertăţii, “Mă lovea cu penisul peste gură”, este la fel de ştiinţific. Să revenim la echinacea.

Ceea ce ar putea semăna, în miezul fraged al superbei flori de echinacea, cu nişte substanţe active – polizaharide şi fenoli, mai exact – puteţi obţine cu spor molfăind muşcata din pervaz. Şi, aţi ghicit, posibilele aspecte negative ale înghiţirii de echinacea pe termen lung au fost studiate cu tot atâta consecvenţă ca şi repercusiunile rumegării unei muşcate. Adică deloc sau, ca să fixez o noţiune care va deveni trademark-ul acestui articol, fix pula.

E drept, planta are uşoare efecte analgezice. Elanul, cerbul de aur şi alte cornute din pădurile Munţilor Stâncoşi o caută când sunt îndurerate. Noi avem metamizol (Algocalmin ®) şi ibuprofen pentru asta. Poate pentru că nu mai trăim în codru.

Dincolo de asta, echinacea previne răceala cu aceeaşi eficienţă cu care combate veninul de ornitorinc. Dacă reuşiţi să vă luaţi banii înapoi de la Hofigal (sau oricare alt producător de “suplimente” dubioase), hai să bem o ţuică fiartă şi să plângem. Că pe noi, ăştia sceptici, nu ne fereşte efectul placebo de molime, în timp ce proştii şi exploatatorii lor prosperă sub orice regim. Norocul prostului.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net