Utopia Balcanica

Fiat lux 500

Pornind de la ultima mîţă a lui musiu Bazile, am două lucruri de spus:

1. E periculos să intri pe linkuri de wiki, azi am intrat pe linkul dintr-un comentariu la mai sus menţionatul articol şi m-am trezit că trecuseră vreo patru ore şi eu ajunsesem la pendulul lui Foucault prin somnambulism.

Ţi se ramifică taburi cu sutele între care mai poţi umbla doar cu Ctrl+Tab pentru că nu mai are nici cusorul precizie sa clicăie. Şi nu se poate fără toate taburile, nu se poate fără explicaţie la fiecare în parte. “X is a form of Y” clic pe Y “Y is closely related to Z” clic pe Z… fără toate astea n-ar mai fi ziua aşa de plină şi nu m-aş mai împiedica de borduri pe stradă sau lovi cu umărul de stîlpi gîndindu-mă de exemplu la individa care a scris în somn e-mailuri semi-incoerente prietenilor invitîndu-i la o sarma şi-un şpriţ.

Simţeam efectiv nevoia să declar wikipedia un nou viciu…

2. Apropo de ştiinţificitate. Vin de la o prelegere publică a unuia dintre cei mai tari în pix cercerători în ale neurofiziologiei şi neuropsihologiei muzicanţilor, care a explicat foarte simpatic cum el şi echipa lui au cercetat ani în şir, da… efectul “pieii de găină” (ca semnal al unei stări emotive). Şi printre altele a prezentat rezultate în cifre şi grafice – cum au reacţionat diferite persoane, grupuri etc. la anumite piese pe care le-au ascultat – tomografii, EKG, nivelul perspiraţiei toate corelate cu momentul în care cobaiul clicăie un buton cînd consideră el că i s-a făcut pielea de găină.

În fine, voiam să ajung la ideea că, oricît de interesant şi de captivant ar fi ceva, eu nu pot fără să nu corelez totul cu ceea ce m-a preocupat în ultima vreme sau toată ziua respectivă, depinde – imaginaţi-vă acum acelaşi experiment cu un eşantion de români cărora li se pun la cască vag cronologic aşa, cuvinte, termeni cheie precum: mineriadă, iliescu, caritas, cataramă, iliescu, vadim, lis, băsescu, cancan, udrea, învăţămînt, becali, alegeri, autostradă, boc, cocoş, dan negru, land of choice, paulică de la roman. Pe mine unul m-ar lua simptomele de aviară. Dar serios, cred că ar fi nişte rezultate interesante.

Pînă va avea statul bani pentru cercetări de-astea “degeaba” mai avem însă de aşteptat. Cred că dacă vindem Audiul B 01 PSD şi Fiatul 500 cu care se dă Geoană Jr. de la 16 ani putem finanţa ceva… Ce zice mediciniştii respectiv -istele? Merge?

Propagă această propagandă!

Pupila diletantă

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net