Utopia Balcanica

Şalom Victoria

Astăzi, cartierele locuite de evreii din Bucureşti (ca să dau exemplul cel mai la îndemână, doar cunosc ca-n palmă zona Dudeşti-Popa Nan-Matei Basarab) sunt bălării virane, mahalale-în-plin-centru sau au fost înlocuite în totalitate cu tragicele cutii de chibrituri. În România mai locuiesc vreo zece mii de evrei; cu şaizeci de ani în urmă erau patru sute de mii. În anii nouăzeci, cinci la sută din populaţia Israelului încă bunghea româneşte.

Să răsfoieşti presa de limbă română din Israel e ca o călătorie delicioasă în timp. Asta se explică lesne – bătrânii din spatele ei aveau în geamantan limba română a anilor ’70 când au ajuns acolo.

În Eretz mai scriu pe româneşte Jurnalul săptămânii al Doinei Meiseles, Viaţa noastră a lui Nando Mario Varga şi revistele Minimum şi Revista Familiei (toate la Tel Aviv). Nici una din ele nu e prezentă onlain, dar uşor prăfuitul portal al agenţiei Isro-Press încearcă să umple această gaură.

Dacă vă întrebaţi, culţi şi dragi cititori, cu ce se mai ocupă Adi de la Vâlcea…

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

camaramotului.ro

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net