Utopia Balcanica

Ţambal mascat

“Bună seara bă, săru’mâna fă […] Bagă, Şantele!!!”

Şantelu’ la care se face referire este Stefan Hantel, producător şi DJ neamţ care a surprins de minune spiritul dezlânat al Balcanilor neîmblânziţi pe care atât de mult îi iubim.

Nemţii au o pasiune pentru muzica est-europeană, toate căminele lor duduie de “Balkan-parties” deci scena e plină de viaţă şi produsul de calitate n-are cum să nu răsară dintr-însa. Vi-l recomand pe Shantel fiindcă mai mult ca sigur nu vă place Omfo, deşi e păcat.


Şi vi-l mai recomand fiindcă săptămâna asta am dezgropat (şi m-a obsedat) albumul Disko Partizani, vechi de vreo trei ani şi absolut delicios. Mai jos vă pun filmuleţe dintr-însul şi nu numai. Nu strică să aruncaţi un ochi şi după experimentele lui timpurii sau după Planet Paprika (ăsta-i proaspăt).

Shantel chiar e un cetăţean al planetei-ciuşcă iar aventura lui muzicală scoate în evidenţă acest fapt minunat. Rezultatul final: un fel de ska lăutăresc cu frânturi din tradiţia turcilor, a grecilor, a sârbilor şi a românilor. E ce se întâmplă când amesteci înregistrările fanfarei Ciocârlia, copil minune al mehterului turcesc, cu expertiza unui muzician “de oraş” crescut în muzică techno. Peste toate astea pui ocazionale versuri în englezeşte, ca să subliniezi că viitorul e cosmopolit.

Mai presari o brumă de Taraf TV (dar nu în mod ironic, cum fac hipstării) şi câteva accente care ar putea fi aluzii la Zappa şi la Billy Idol dar nu-s, fiindcă sunt coincidenţe. La final, adaugi niţel farmec personal cum au puţini muzicanţi (îmi vin în minte Manu Chao, Serghei Şnurov, mustăciosul ăla de la Gogol Bordello etc.).

E fix ca-n bucătărie. Telemeaua, sarmaua, ciorba de burtă, mititelul, ţuica se găsesc toate şi-n ţările române şi-n Iugoslavia şi-n Grecia şi-n Turcia. Fiecare naţie se laudă că-s ale ei, de fapt sunt ale tuturor şi ies cel mai bine când le prepară un bucătar adevărat undeva în Occident, unde le mănâncă snobii şi le ridică în slăvi.

Cheia în care trebuie interpretat tot ce scrie mai sus: pana mea, ne-o iau nemţii înainte la singura meserie pe care o ştim şi care-i cu adevărat a noastră.

Da bre, asta le place nemţilor. Şi noi îl dăm pe post numai pe slinosul ăia de Smiley.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net