Utopia Balcanica

Patrafir and loathing in Las Vegas

Să moară Gigel, credeam că mi s-a urât de mult să lupt cu morile de vânt ale teocraţiei. Da’ fac eu ce fac şi citesc în Capital (via /nasol, ce chestie!!!) că guvernul dăruieşte bisericii treijdouă de clădiri. E musai, deci, să revin la onor. mea îndeletnicire de strigător în deşert.

Păi într-un stat de drept, domnilor, într-un stat de drept care-i separat de biserică, ce e biserica? Separată de stat. Un ONG. Nici măcar “de utilitate publică”, pentru că îşi serveşte doar adepţii. Democraţia zice: cât timp într-un stat cu o sută de cetăţeni ortodocşi trăieşte şi un cetăţean zoroastrian sau ateu sau Discipol al Marelui Melc, biserica ortodoxă nu e biserică de stat şi nici un ban din buzunarul zoroastrianului nostru nu trebuie să ajungă acolo din oficiu.


Ah, bun! Statul împarte ONG-urilor terenuri şi alte acareturi? Să împartă tuturor ONG-urilor. Şi ungurilor iredentişti şi demonici (aş zice “:P” dacă aş avea un blog de căcat cu emoticonşi) din ASUR, ba chiar şi verzilor lu’ Bucurenci sau asociaţiei de prietenie a vidanjorilor cu fabricanţii de bice. De ce au cultele religioase un statut cu moţ?

OK, să admitem că ar avea dreptul la acest statut din ştiu-eu-ce considerente lacrimogene, de compasiune faţă de angoasele simpliotului avid de cârje imateriale. Şi că ar avea deci dreptul la aceste pomeni doar acele onegeuri care lucrează cu spiritualitatea.

Da’ legea 489/2006 zice clar că statul nu tratează în mod preferenţial nici o religie “sau ideologie atee” (pentru că chelia e o coafură). Mai zice şi că nimeni nu poate fi “pus într-o situaţie de inferioritate” pentru apartenenţa sau neapartenenţa la un asemenea grup.

Eu nu-s pus într-o situaţie de inferioritate atunci când din proprietatea statului (deci şi a mea, ca cetăţean plătitor de impozit) un bun material trece în proprietatea unui ONG religios?

Şi după ce şubreda lege de mai sus o ţine pe-a ei cu nediscriminarea, îţi înşiră cele op’şpe “culte recunoscute”. În traducere: Toţi copiii mei sunt egali, da’ numai Gogu, Luluţa şi Mişu sunt copii; restul sunt odrasle, progenituri şi plozi şi nu se pun la socoteală. De ce biserica ortodoxă ar fi cult recunoscut şi biserica zoroastriană cu douăj’ de membri a nenicului de mai sus nu? Pentru că una are mai mulţi membri? Păi asta se cheamă discriminaţie, monşer.

Legea (ar trebui să fi-)e lege, că-i vorba de un butic sau de un hipermarchet. Dacă-i musai să se împartă ciolanul, nu e corect şi democratic să se distribuie altfel decât în mod nepărtinitor.

Ar însemna că pot să declar că sunt adeptul religiei fast-foodianiste şi să obţin scutire de impozit pentru şaormeria mea.

Singura soluţie prin care statul să îşi autentifice eticheta democrată în domeniul relaţiei cu cultele şi cultuleţele ar fi să îşi asume adevărata neutralitate: să le lase să se gospodărească singure. Să le lase să-şi cumpere singure turnuleţele, nu să le primească de-a-mpulea, şi să şi le cumpere cu bani munciţi doar de enoriaşii lor.

Ah, dar stai, eu, micul intelectual neafiliat religios, sunt membrul ghinionist al unei minorităţi. Şi toată lumea ştie că democraţia e dictatura majorităţii, nu?

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net