Utopia Balcanica

Teleenciclopedies irae

Cu toţii estem conştienţi, fiindcă-i de o colosală popularitate pe interneţi, de melodia din genericul Teleenciclopediei (tineret: un fel de National Geographic cu buget redus care avea o audienţă copleşitoare fiindcă alternativa era emisiunea lui Paul Everac).

E vorba de un “Moment muzical” al compozitorului Nicolae Kirculescu, cunoscut mai ales pentru munca dumisale în muzica uşoară şi de film. O piesă reprezentativă pentru ce se scria în ţară şi pe-afară în anii ’50-’60. Bună de ascultat dimineaţa cu geamurile larg deschise.

Ce voiam eu însă să vă aduc la urechi e ceva şi mai drăguţ. Pornind de la tema lui Kirculescu, teribilul lăutar Mieluţă Bibescu şi clarinetul lui fermecat pun de un jazz ţîgănesc de mare clasă. “Teleenciclopedia”.

Şi acum misterul!

Credibila wikipedie românească zice:

Costel Ciofu, interpret rom de muzică de manele, a lansat o adaptare cu versuri a fragmentului mai cunoscut din piesă, tot sub numele de Teleenciclopedia. Astfel, linia melodică a pianului (din orchestrația originară) este încredințată vocii, iar versuri sunt scrise după tiparul prosodic impus de frazele melodiei (procedeul este foarte răspândit în cazul standardelor de jazz – genul vocalese –, dar experimentat anterior și în cazul manelelor).

Ştiu, sună a ceva ce aş fi scris eu vrând să îmi bat joc de amărâţi. Problema este că pe interneţi se găsesc versurile melodiei cu pricina, ba chiar şi alte semne cum că ea ar exista de-adevăratelea. De unde, oh, de unde şi cum pun mâna pe ea?

Ştiu că publicul meu e unul educat şi că ar trebui probabil să întreb cititorii altor bloguri da’ mă gândesc că poate totuşi cineva mai e pe-aici atât de ataşat de Teleenciclopedia încât să-l macine curiozitatea acum.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

camaramotului.ro

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net