Utopia Balcanica

Rromul bun şi pomul copt

Vouă cum v-ar plăcea, românii lu’ peşte prăjit, ca primăria din Roma să hotărască să vă zică de-acum încolo mamaligari ca să nu vă mai confunde lumea cu romanii get-beget? Aţi fi tare fericiţi, mânca-mi-aţi curu’.

Noua legislaţie în domeniul a cum trebuie noi să le zicem prietenilor noştri de etnie diferită e cretină. Nu rezolvă nimic şi complică totul.

Da, şi eu le zic ţigani. Dar eu sunt un ins care face băşcălie pe net, nu o autoritate. Ştiu că-i un termen cu o căruţă de conotaţii negative, termen care nu are ce căuta într-un act oficial.


Sigur, nu e cuşer să fiu pedepsit că am fost umoros faţă de prietenul meu Barack şi i-am zis “hăhă nigăre, ce puţă lungă ai” da’ congresu’ SUA ar hotărî vreodată să se refere la negri ca nigări? Nu-s fanul cultului strămoşilor dar fiecare negru din State are tot dreptul să reacţioneze emoţional la faptul că străbunicii lui erau vânduţi ca gâştele şi fripţi cu biciul când nu-şi făceau raţia la bumbac.

Să nu uităm că ţiganii au fost sclavi pe meleagurile astea (da! oameni în proprietatea altor oameni!) vreme de peste 500 de ani, dinainte să ajungă suflet de alb sau de negru în America.

Să nu uităm că infracţionalitatea mai mare din sânul acestei etnii nu-i fiindcă “aşa sunt ei” sau fiindcă “au chestia asta în sânge”. Ţine strict de condiţionarea culturală. Educaţia e praştie şi de o parte şi de alta. Românilor le e frică de ţigani şi îi izolează. Ţiganii poartă încă povara sus-menţionatelor secole de sclavie. Ambele părţi au tradiţii pe care trebuie să le arunce la gunoi. Românii, un naţionalism de căcat; ţiganii, vechea lor lege nescrisă care-i desparte de “gagii”.

Amărâţii care cerşesc şi fură în Vest nu sunt ţigani, români, unguri, marţieni. Originea lor etnică e irelevantă. Sunt în primul rând oameni şi în al doilea rând cetăţeni români.

Prin ceea ce face acum, statul îşi arogă un drept care nu-i al lui. Instituţia statului nu are drepturi ci doar obligaţii faţă de fiecare dintre cetăţenii săi.

Inclusiv faţă de ăia pe care, dintr-un motiv sau altul, ar prefera să-i ascundă sub preş.

P. S.

Un nene Huculici de la Magic FM ne-a făcut să zâmbim pă twitter:
Eu din cate inteleg, ciocolata aia n-o sa se mai numeasca ROM ci ŢIGAN?

Dă-mi voie să-ţi răspund musiu.
Dap! În plus asta înseamnă că “ROM Cel mare” are să se cheme

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net