Utopia Balcanica

Bate mamiferul cât e cald

Dacă-şi mai aduce cineva aminte desenele cu Taz (tare deştepte, acum că le revăd la o vârstă când nu-i suficient să reproduci un pârţ ca să mă amuzi – hehe, am scris pârţ), era într-însele şi un personaj pe nume Wendell T. Wolf care era ultimul lup tasmanian şi-şi căuta o specie nouă. Uite, are şi un episod al lui.

Ce mă fascinează pe mine în seara asta iaste animalul care l-a inspirat pe Wendell, Thylacinus cynocephalus adică ăla cu marsupiu şi cap de câine, lupul tasmanian sau tigrul tasmanian (pentru că avea dungi pe cur), care a dispărut de tot pe la începutul secolului douăzeci, lăsându-ne cu câteva înregistrări alb-negru şi câteva blănuri împăiate.

Era o jivină tare faină, ca mai toate jivinele din preajma Australiei. Ambele sexe aveau marsupiu, femela pentru pui şi masculul pentru ouă. Cât de marfă, zău. Chiloţi integraţi.

Nu vi-l arăt pe Thylacinus fiindcă mi-ar fi căşunat mie aiurea pe un şacal cu sac pentru coaie, ci pentru că la dracu, ce interesantă e evoluţia asta!

De ce? Păi uite, următoarele două căpăţâni, cea de Thylacinus

…şi cea de lup get-beget din pădure (Canis lupus)…

…seamănă atât de bine dar aparţin unor specii complet neînrudite, specii care nu s-au întâlnit în viaţa lor! Pe bune, căţelul tău e mai rudă cu capra vecinului decât ăştia doi unul cu celălalt, filogenetic vorbind!

Un caz exemplar de evoluţie convergentă, mai ceva ca când oposumii şi-au făcut deget opozabil la fel ca primatele. Sau ca când au apărut separat, în patru sisteme fluviale independente, patru soiuri de delfin de apă dulce.

Ştiu că am alungat de mult ultimul cre(ş)tin creaţionist de pe saitul de faţă, da’ în caz că nu-i aşa cum ştiu eu şi eşti unul din ei, explică-mi şi mie de ce un doamne-doamne superfantastic ar face un câine-cangur şi un câine-câine doar ca să ne deruteze pe noi când ne uităm la ciolane?

Multe, multe alte exemple fascinante pe wiki.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net