Utopia Balcanica

Ce e valah ca valahul trece

Îl ştiţi pe Anton?

În 1718, la Veneţia se tipăreşte Istoria delle moderne rivoluzioni della Valachia de Anton Maria del Chiaro, un gagiu care trebăluia pe la curtea lui Brâncoveanu, cam cum trebăluia messer Ottaviano în ograda Principelui în romanul omonim al lui Eugen Barbu, care e un roman mişto.

Nu ştim dacă del Chiaro a murit şi el (spoiler alert!) cu un peşte în cur da’ ştim că volumul (Revoluţiile Valahiei) iese în româneşte, 211 ani mai târziu, cu menţiunea “blabla reeditat de Nicolae Iorga”. Pentru că ediţia italienească – cea mai recentă adică, cea din 1914 – nu-i de găsit pe interneţi, rămâne un mister pentru noi cât de invazivă a fost operaţia lui Iorga şi cât de fidelă traducerea, da’ textul rămâne savuros şi interesant. Partea întâi cel puţin.


Printre altele, Anton scrie despre limba dulce şi mieroasă a valahilor…

De multe ori am remarcat curiosul spectacol, cum băieţi între 7-8 ani, călări, conduceau grupe de cai la adăpat, iar dacă vre-un cal se abătea din grup, băiatul îl striga rechemîndu-l cu înjurături triviale, iar dacă nu izbutea, începea să plângă continuând totuşi pomelnicul de înjurături obscene, fără însă să cunoască înţelesul lor. În popor părinţii însă-şi deprind copiii cu înjurături, şi se delectează când aceştia descurcă primele silabe din expresii triviale, măgulindu-se chiar când combină noi înjurături.

Despre corectitudinea lor politică şi respectul faţă de etniile conlocuitoare…

Ultima sară de carnaval, la ortodoxi, Duminecă, boierul oferă familiei şi comesenilor o distracţie la sfârşitul mesei. Aduc 3-4 ţigani, rândaşi de bucătărie, unşi cu funingine pe obraz, şi stăpânul pune înaintea lor o farfurie cu făină, în care sunt băgate câteva monete; ţiganii cu mâinile la spate sunt puşi să scoată cu dinţii monetele, şi stârnesc mare veselie, privind feţele lor cu funingine şi făină. […] Se mai punea o lumânare aprinsă în mijlocul unei grămezi de făină, în care erau ascunşi bani, şi pe cari ţiganul trebuia să-i scoată cu dinţii, stingând lumânarea cu nările. Flacăra suflată aprindea făina şi aprindea şi părul ţiganului.

Despre lăcaşele de cultură

În Valahia nu se află ospătării ca în celelalte ţări din Europa, mai ales ca în Italia, astfel că dacă cineva vrea să capete vin, trebuie să-l cumpere de la nişte cantine subterane, numite crâşme.

Despre mâncărurile tradiţionale…

Mesele lor sunt foarte îmbelşugate, dar mâncărurile nu sunt bine gătite şi ceea ce e mai rău, e că sunt servite destul de reci, căci în Valahia bucătăriile sunt în fundul curţilor şi deci departe de casă. Valahii au oroare de mâncare de broaşte, broaşte ţestoase sau melci; s-au introdus însă în ultimul timp melcii, cari se mănâncă cu multă poftă, mai ales în postul Paştelui, şi se trimit chiar soldaţi la Târgovişte, în locurile unde se află mănăstirea franciscanilor, ca să caute melci pentru masa Domnitorului.

Despre înaltele culmi atinse în domeniul medical

Valahii, mai ales femeile, pretind a cunoaşte mai simple şi mai practice leacuri medicale pentru vindecarea bolnavilor, cari mor, cred ei, numai în urma intervenţiei medicilor.

Despre buda din fundul curţii…

Valahii detestă obiceiul de a ţine în casă vase pentru necesităţi de noapte, şi în toiul iernii se duc la locul comun, situat departe, la extremitatea clădirii.

Şi despre cum it’s all just a little bit of history repeating.

S-ar cădea […] să fie şi o Istorie a domnitorilor valahi, dar nu e de mirare lipsa ei, căci cu toată uşurinţa tiparului, o astfel de Istorie, obiectivă, e greu de închipuit, căci fiecare boier posedă câte-o cronică făcută după placul său, în care laudă sau ponegreşte voevozii trecutului, după binele sau răul ce avusese familia boierului de la aceştia.

Alte minunăţii bune şi rele despre valahi puteţi să mai răsfoiţi pe scribd sau, mai uşor da’ mai kitschy, pe acest sait.

Prea lung cârnatul de mai sus? Rezumat: un italian scria despre valahi pe vremea când italienii trebuiau să vină în Valahia ca să vadă valahi.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!
14 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
iulia
iulia
11 years ago

Multumesc pentru carte, e chiar savuroasa. :) Daca mai gasesti asemenea opere, mai arunca-le inspre noi.

Béranger
Béranger
11 years ago

«În Valahia nu se află ospătarii ca în celelalte ţări din Europa» trebuia scris «ospătării».

al_animaloo
al_animaloo
11 years ago

bre vasile, aici esti fix cancan
“Iaute ce scrie italianu despre valahi, ca-s barbari”.

Orcum, carte (la o scurta aruncare de ochiu) este f faina. Si italianu nu este chiar scarbit de valahi. ba as zice ca din contra

ameţitul
ameţitul
11 years ago

referitor la mâncarea servită rece el se referă la mâncarea de la Mogoşoaia, unde cuhnia e la distanţă de palat. valahii de rând n-aveau nşpe pogoane de curte, să aibă timp să se răcească mâncarea :)

Béranger
Béranger
11 years ago
ggl
ggl
11 years ago

Iorga traducea trunchiat. Vezi citatul din Herodot despre traci.

Oly
Oly
11 years ago

Vasile strikes again! Am ras de m-am tampit, am mers pe linku` de la matale si citesc si savurez in continuare cartea. N-am mai citit ceva similar de cand ne-au pus la romana prin liceu sa citim ceva jurnal de calatorie a nu stiu caruia de-a trecut prin tarile romane tot in perioada aia.

zanzil
zanzil
11 years ago

“Cucoanele sunt superstiţioase, şi nu mă pot opri
de a nu nota curiosul obicei, când se iveşte o boală contagioasă. Se
adună un număr de femei şi timp de 24 ore ţesă, torc şi coasă o cămaşă
de cânepă, cărei îi dau foc în mijlocul curţii, şi-n felul acesta cred
că, împreună cu cămaşa, a ars şi epidemia.”
belea cartea.

trackback
Tweets that mention Utopia Balcanica » Blog Archive » Ce e valah ca valahul trece -- Topsy.com
11 years ago

[…] This post was mentioned on Twitter by Razvan Antonescu, S(f). Vasile and others. S(f). Vasile said: Un pic de istorie #peblog despre cum ne vedeau italienii în 1718 http://utopiabalcanica.net/2011/01/13/ce-e-valah-ca-valahul-trece/ […]

therant
therant
11 years ago

Am citit postarea când îmi apăru pe feisbuc. Acum că am revăzut-o în feed reader, am observat o întrebare la care vreau să răspund – cu o întrebare: Care Anton?

murdoc
murdoc
11 years ago

> Valahii detestă obiceiul de a ţine în casă vase pentru necesităţi de noapte, şi în toiul iernii se duc la locul comun, situat departe, la extremitatea clădirii.

actually, that was a positive thing.

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net