Utopia Balcanica

Omul e un animat social

Nu mă mai uit la sitcomuri. E mai uşor să găseşti un text ne-penibil la Bucurenci decât e să găseşti un sitcom bun (ca Seinfeld sau înruditul Curb your enthusiasm) sau un sitcom atât de mizerabil că-i bun (cum au fost, nu ştiu, Bundy-ii dublaţi în nemţeşte pe Pro 7 sau Third rock from the sun). Înţeleg, e greu să mai mulgi ceva dintr-un uger atât de muls.

Genul mai are speranţă sub formă de desen animat. Afirm această chestiune chiar dacă Family Guy a obosit şi aruncă cu spin-offuri fade, chiar dacă Simpsonşii trag de coadă o pisică care-a murit acum un deceniu şi pute de câţiva ani buni.


(Ca un à propos mic, de partea cealaltă a televiziunii americane, South Park au început sezonul în forţă, dovadă că poţi rezista pulişpe ani de zile fără să te mumifici umoristic.)

Fiindcă nu-ţi impune premise rigide (corpul omenesc, legile fizicii, de-astea), într-un desen animat bun libertatea imaginaţiei drogaţilor care scriu scenarii e absolută. Ăsta e un lucru delicios şi atât de exploatabil. De-aia aştept cu entuziasm să răsară mai multe, mai obscene, mai demente. Şi-s curios ce seriale mi-aţi recomanda voi acum că ştiţi că am acest viciu, că sigur unii sunteţi mai versaţi decât mine.

Pentru azi, eu vă sugerez Bob’s Burgers care-i un serial super proaspăt, taman pe gustul meu. Am urmărit foarte amuzat primul sezon. Şablonul e molfăit bine – el, ea, trei copii, afacerea familiei, ştiţi povestea – dar când Washington Post scrie că rezultatul e “pointlessly vulgar and derivatively dull” şi că “it makes Family Guy seem like classic, intellectual television” ştii că ai de-a face cu o bijuterie.

Iaca şi un episod, aşa, la nimereală. Ilegal, de pe interneţi, că în abonamentul meu TV analog n-au venit americanii.

Poate într-o zi o să vedem şi un sitcom autohton (măcar cu actori aleşi altfel decât pe ţâţe, dacă nu animat) care să nu sugă cucul mai rău decât ceva care suge cucul foarte rău.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net