Utopia Balcanica

Azur pe ce-am mai sfânt

Maneaua se jazzifică, mînca-v-aş ochii, v-am spus eu? Şi procesul începe cu începutul firesc: proto-maneaua anilor 80-90. Odată cu resuscitarea via OTV (mulţumim domnu’ Dan!) a interesului pentru acest gen, nişte artişti mai descuiaţi au început, timid, ce-i drept, să-l modernizeze cum ştiu şi ei mai bine.

Au început timid pen’ că dacă răsare un trol să aducă aminte publicului că “e manea! e de la ţigani!”, publicul se hotărăşte brusc că piesa cu pricina nu-i mai place, ba chiar îi repugnă. La dracu, am auzit reproşându-li-se balaoacheşilor de la MRB că “au băgat o manea”! Un fel de “jupâne, mie-mi plac pimfloid ăştia da’ uneori bagă progresiv şi atunci mă enervează”.


Serios domn’le, sper să ne lepădăm o dată şi o dată de fixa asta că tot ce-i manele e rău. Şi să exploatăm mai bine capitolul super consistent şi super autentic al istoriei muzicii autohtone semnat de alde Nelu Vlad & Azur, Dan Ciotoi & Generic şi restu’ găştii (Albatros, Odeon ş.a.m.d.). Translaţia în urban a muzicii lăutăreşti, începutul a ceea ce numim noi, larg şi cu o doză oarecare de necunoaştere, manele.

Piesa care a dus la tot ce-am zis io mai sus este Când te-am cunoscut, Cristina, un super şlagăr Azur pe care-l ţin minte de când eram copil şi care din păcate nu se mai găseşte în original pe iutube (de ce?!). M-a surprins plăcut s-o aud în interpretarea teribilei vocaliste teribile Maria Răducanu, care e teribilă.

…după care am aflat de la Sîrb că o cântă şi o oareşcare formaţie tânără care se cheamă Robin and the backstabbers şi care-o abordează cam la fel, da’ mai pe bărbăteşte şi pe hipstereşte.

Băieţi şi fete, nu vreau să cântaţi chestiile astea aşa, în glumă, ca curiozităţi răzleţe şi lejere. Ar fi meschin şi urât din partea voastră. Merită mai mult. Merită albume întregi. Cu cântece mai grele pe ele. Cu Portofele, portofele

… cu Pe mine mă cheamă Dan şi-am jucat în Sandokan

… sau cu doinele de cătănie ale Albatroşilor, deşi altă Naste n-au să dea Bercenii pe gratis.

Bonus: câteva comentarii şucare de pe iutube.

Imi place melodia, dar nu foarte tare. imi da a manea asa. 5% din ea. In rest e ok.

“Îmi place Huckleberry Finn, e o carte super, atâta tot că băiatul ăla ajuta un nigăr să evadeze, ceea ce mi se pare revoltător.”

Muzica lautareasca si maneaua nu sunt tot una, desi au radacini comune. Ele exista ca specii muzicale bine definite, fiecare dintre ele adresandu-se unor categorii de ascultatori diametral opuse.

“Nuzica lăutărească se savurează în fotoliu cu un Courvoisier la pahar încălzit, fiind proiectată într-un amplu brainstorming de către Iosif Sava, Celibidache şi probabil Pleşu.”

Numai cine asculta manele poate face o asemenea ignoranta confuzie.

“Numai un heroinoman infect poate să-mi zică mie că cafeaua-i droguri.”

Bonus la bonus: ăsta e un sait bun.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net