Utopia Balcanica

Verdeaţă-n faţă (guest post)

Şi uite cum a venit o scrisoare grea da’ faină de la o cititoare, tot în legătură cu Olivia, Pericol public. Comentariile mele vor fi în roşu aprins. Dacă n-aveţi chiar acum chef de lecturi prelungi, săriţi direct la punctul şapte că acolo-i miezul. Ne scrie Miau:


Dragă Utopia Balcanica,

Nu ştiu ce mi-a venit să intervin fix la articolul ăsta (V: adică ăsta), caci grozăvii cu impact medical am tot citit pană acum pe acolo. Dar m-am gândit că postulează nişte idei foarte uşor demontabile prin explicaţii ştiinţifice şi că, cine ştie, domnişoarele cititoare vor reconsidera, poate, gradul de avizare a autoarei lor preferate.

Din păcate, nu am obţinut nimic, în afara ştergerii unor comentarii şi banarea IP-ului. :)

Mă voi numi în continuare Miau, de teama repercusiunilor bioenergetice naturopate şi ca să pot fi identificată de fanele doamnei Steer. Totuşi, sunt o cititoare veche a blogului utopic.

În ciuda faptului ca am fost catalogată drept student cu prea mult timp liber, eu rămân la ideea că răspândirea sfaturilor vrăjitoreşti de-a dreptul nu face altceva decât să ameninţe Sănătatea Publică, după cum zicea si domnul Vasile. Mi se par extrem de periculoase predicile naturopate şi consider că intervenţia mea a fost o tentativă (naivă, dar bine-intenţionată) de profilaxie primară & secundară.

Vreau să vă prezint numai câteva dintre grozăviile de care publicul are parte, sfaturi preţioase care nu numai ca îţi vor consolida sanatatea, ba chiar te vor întoarce la speranţa de viaţă din epoca bronzului (si cred ca cu toţii ne dorim sa ne întoarcem în timpurile acelea imemoriale, paradisiace). V: speranţa de viaţă în epoca când se scria biblia? 25-30 de ani. La 30 de ani, o mare parte dintre strămoşii noştri erau deja morţi şi îngropaţi mâncaţi.

1. Chestiunea Pottenger’s Cats. Nu, nu a fost suficient ca i-am arătat că taurina, esenţială în cazul pisicilor, şi vitamina C, esenţială pentru porcuşorii de Guineea, stau la baza descoperirilor lui Pottenger, presupunând cu bună-credinţă că studiul respectiv are vreo validitate ştiinţifică (nu a fost publicat în vreo revistă medicală serioasă). Nici măcar ideea că suprapunea concluziile unui studiu pe pisici/carne crudă peste oameni/alimente vegetale nu a strămutat convingerea dumneaei. Ei bine, nu.

Văd aceeași suferință fizică teribilă, descrisă cu lux de amănunte de Pottenger, la altă scară. Aceleași oase deformate, prea lungi și prea subțiri, șubrezite de pierderi masive de calciu și chiar de osteoporoză înainte de vreme. Văd femei cu probleme de tiroidă care nu pot rămîne însărcinate și multe altele care recurg la fertilizări in vitro ca să poată concepe un copil, pe care natura li-l refuză. Văd violență exacerbată și deviații sexuale și de comportament.

2. Intervine „selecţia naturală”, că vorba aia, are cu ce. Îl citează pe un anume Weston Price ca să-şi susţină argumentaţia. Când Vasile îi spune că acelaşi W. Price recomandă consumul de carne, deja nu mai vorbim de acelaşi om. Pentru ca da, când omul de „ştiinţă” face un studiu cu rezultate care ne convin nouă e o sursa demnă de încredere orbească; dacă cumva a descoperit şi ceva care contravine închipuirilor noastre, na… că doar avem cu ce. V: Mai jos îl invocă pe doctorul Robert Morse, care, stai să vezi, nici nu-i medic de fapt.

Dacă stau bine să mă gândesc, şi eu comit acelaşi păcat, şi doamne, cum o judecam eu: închipuiţi-vă, îl cred pe Paulescu când îmi vorbeşte de insulină, dar nu îi iau în seamă opiniile despre ”jidanii păduchioşi”. Ups, m-am cam înfundat singură aici. :)

…deci Weston Price e bun cînd face studii dubioase ca să-şi confirme fantezia ‘sălbaticului sănătos’ (omiţînd de pildă că oamenii ăia nu făceau carii fiindcă nu prea mîncau) dar nu e bun cînd îţi zice că e sănătos să mănînci carne.

Asa e! Iau de la domnul Price ce e bun si nu-i dau in cap pentru ce-mi zice rau.

In ce priveste carnea, m-au invatat tata Robert Morse si unchiul Walker de ce nu e buna carnea pentru om. Iau deci de la fiecare ce are mai bun sa-mi spuna. Sunt o tipa selectiva. Filtrez informatia, ca am cu ce, vorba aia…

3. Despre constituţia fetelor top-model şi anorexia lor care nu e anorexie, e doar vina strămoşilor lor ca au mâncat mâncare gătită. Nici nu are sens sa intru in amănunte. V: Bolile secolului 21, îţi zic io! Păi bunicii noştri nici nu auziseră de mâncare gătită.

4. Despre menstruaţie, şi despre cum ar trebui, în mod fiziologic, să ne lipsească cu desăvârşire. V: Mai degrabă ar trebui să vă lipsească SPM-ul :P.

a) Acum, vorba se poate lungi despre menarhă, daca o fi de bine sau de rău ca vârsta primei menstruaţii a scăzut de-a lungul anilor. Probabil că începutul „declinului”, documentat de la jumătatea anilor 1800, după cum se vede în diagramă, e un semn al îmbunătăţirii dietei si al unor condiţii de viaţă semnificativ mai bune în secolul 21 faţă de secolul 19. Aici e reprezentat trendul foarte frumos. De asemenea, tot o diagramă ne arată şi diferenţele rural-urban care sprijină şi ele teza asta.

Totuşi, revenind în contemporaneitate, putem discuta de incidenţa cazurilor de pubertate precoce, care este o afecţiune medicală propriu-zisă, ce poate avea mai multe cauze serioase (tumori cerebrale, afecţiuni tiroidiene) sau poate fi idiopatică. Mărturisesc ca am abuzat de termenul precoce în comentariile mele, mă refeream la evoluţia istorică. Sigur că putem discuta acest idiopatic, s-au constatat asocieri cu o dietă bogată în grăsimi/obezitate/lipsa activităţii fizice etc. Dar asta e altă mâncare de peşte.

b) Că disconfortul fizic si pierderile energetice

…pe care le prespune menstruatia pot fi eliminate printr-o dieta curata, cruda. Ca in cazul celor care au adoptat această dieta stiu (printre ele aflindu-ma si eu) ca menstruatia s-a diminuat ca volum si durata, iar durerile care o insoteau au disparut. Ca mai mult, ea poate fi suspendata, facind astfel economii energetice semnificative, fara ca suspendarea sa afecteze fertilitatea si sanatatea.

Bănuiesc ca e destul de limpede pentru toată lumea că dacă ceva de precizia asta ţi se petrece lunar, faptul că nu se mai petrece trebuie să-ti ridice nişte probleme. Fără pretenţia că s-ar putea pune un diagnostic bazându-ne doar pe afirmaţiile de mai sus, putem ridica suspiciunea de amenoree hipotalamică (sau amenoreea sportivelor), o lipsă a menstrei fără leziuni organice, cauzată de stres, exerciţiu fizic intens, dietă restrictivă, anorexia nervoasă etc.

Clinic, ea s-ar însoţi şi de anovulaţie, cu alte cuvinte de infertilitate. Oricum, uterul se transformă (se îngroaşă, îi creşte gradul de vascularizare şamd) cu un scop, ca să poată permite implantarea ovulului fecundat, nu ca să elimine balast sau să detoxifieze femeia! Să faci din amenoree un deziderat şi să-l propovăduieşti drept normal, asigurând toate cititoarele că e un semn nemaipomenit de sănătate, mi se pare absolut incalificabil.

5. Streptococcul sensibil la propolis sau cum să ignorăm defectele septale ventriculare.

a) Aflăm despre o cititoare că se află într-o situaţie disperată. Fetiţei sale „i-a ieşit” la un exudat – făcut cu ocazia înscrierii la creşă – Streptococcul beta-hemolitic de grup A. Adică d-ăla nasol. Toată lumea (inclusiv medicul? nu ne spune) o sfătuieşte sa îi administreze penicilină, dar ea nu vrea pentru că copchilul n-a făcut febră, ci era doar un pic răcit. Între timp, consultă medicul homeopat care îi dă nişte remedii adecvate cum ar fi…

siropul de canepa iarba mare si muguri de pin extractul de lemn cainesc si streptococcinum

…fiind convinsă că “până la patru ani acest streptococ nu face nimic rău”.

Răspunsul Oliviei:

Draga mea, faci foarte bine ce faci. Propolisul tinctura ( de preferat in concentratie de 80%, pentru ca are mai putin alcool) este excelent pentru toti streptococii, parazitii si bacteriile. Antibioticele sintetice sunt dezastruoase. Intoxica organismul, ii slabeste imunitatea, lasaindu-l prada usoara tuturor virusilor si bacteriilor. NU cred ca un medic ce are constiinta poate sa recomande asa ceva, cu inima impacata.

Nu e de competenţa mea să spun dacă se impunea tratamentul medicamentos sau nu. În primul rând trebuia să se adreseze unui medic specialist, şi nu cred ca a făcut asta. Nu ştiu care e consensul în ghidurile terapeutice despre tratamentul unui posibil purtător asimptomatic, la vârsta aceea, probabil mai mică de 3 ani (poate era vorba de o coincidenţă cu instalarea unei viroze, poate exudatul trebuia repetat, poate trebuia sa facă şi un titru ASLO). Cert e că faringoamigdalita streptococică e foarte rară la copii sub 3 ani, într-adevăr, dar asta nu înseamnă în nici un caz că nu face nimic rău până atunci.

Totuşi, dincolo de cazul acesta particular, trebuie să precizam că Olivia recomandă remediile naturiste pentru orice faringoamigdalită diagnosticată ca atare, deci inclusiv pentru cea cu Streptococ beta-hemolitic de grup A. Ceea ce nu vrea ea să înţeleagă e că sfaturile ei sunt un pericol de o deosebită gravitate! Aici e un site avizat care prezintă cardita reumatismală, parte din tabloul reumatismului articular acut (RAA), complicaţie posibilă şi absolut redutabilă a infecţiei cu acest steptococ! După cum ne arată şi Medscape, 0,3% din cazurile de faringită strept. la copii se complică cu RAA, iar 39% din pacienţii cu RAA dezvoltă diferite grade de afectare cardiacă (insuficienţă cardiacă, pericardită, insuficienţă valvulară etc.) V: Eu mi-aş face şi mai multe griji că oamenii ăştia cred în cărţi care le zic să nu-şi facă antirabicul dacă-i muşcă un căţel, că-i vaccin rău big pharma.

Cardita reumatismală este principala cauză de stenoză de valvă mitrală şi cel mai frecvent motiv pentru procedurile de înlocuire valvulară în SUA. Acum 100 de ani, în SUA, cardita reumatismală era principala cauză de mortalitate în grupul 5-20 de ani! Anual, mor aproximativ 90 000 de oameni din cauza bolii cardiace reumatismale.

Să rişti aşa o grozăvie numai ca să nu iei un antibiotic!…

b) O mostră de înţelepciune a unei cititoare, lansată în eter, dar ca nu îşi găseşte un răspuns public (poate doamna Olivia i-a spus în privat de vreo clinică în care se poate efectua faimosul tratament homeopat cu extract de Dacron® care, prin diluţii succesive, administrat în doză infinitezimală, poate reface septul găurit :) ).

Am o nepotica care a fost diagnosticata la nastere (acum are 6 ani) cu Defect septal ventricular (DSV), o boala cardiaca congenitala.Dr. de la Tg. Mures a programat-o pentru operatie in iunie 2012. Crezi ca un naturopat ne poate ajuta ca sa nu ajungem la operatie? Stii vreun naturopat bun?

Tratamentul DSV-urilor depinde de mai mulţi factori (severitatea comunicării interventriculare – adică cât de mare e gaura, de prezenţa/absenţa insuficienţei cardiace, de presiunea în artera pulmonara etc.) Însă dacă un chirurg cardiovascular/cardiolog a hotărât că e cazul să se intervină chirurgical, am încredere în decizia lui. Mămica e liberă desigur să ceară şi alte păreri de specialitate, exista centre de chirurgie cardiovasculară şi în Bucureşti (deşi unul dintre ele, C.C. Iliescu pare a fi pe punctul de a pleca dintre noi).

6. Ni se mai recomandă
să citim…

…Morgan, Ward si Barton (2004) ca sa vezi cam care e rata de supravietuire dupa chemo (6%).

Deci vă puteţi imagina, indiferent de afecţiune, numai 6% din pacienţii trataţi cu chimioterapie supravieţuiesc! :) Într-adevăr, articolul există, e făcut de nişte medici dintr-un departament de radioterapie oncologică (!) dar analizează cu totul altceva, mai exact în ce măsură contribuie chimioterapia la rata de supravieţuire de 5 ani a pacienţilor trataţi aşa ± alte metode! Studiul este o mega-metaanaliză care bagă în oală 22 de varietăţi de malignitate şi susţine în încheiere că prea se bagă mulţi bani în cercetarea agenţilor chimioterapici când media aia a „contribuţiei”, pe care au calculat-o ei, e atât de mică.

Din umilul meu punct de vedere, o medie obţinută în maniera asta nu mi se pare relevantă. V: şi articolul zice oricum cu totul altceva faţă de ce-a înţeles mimoza. După cum am zis, de pildă, supravieţuirea la 5 ani în limfomul Hodgkin tratat în stadiul I cu chimio- şi radioterapie e de 90%, deci are un prognostic excelent.

Un exemplu foarte drăguţ pentru faptul că medicina „oficială” nu e în nici un caz refractară la măsuri terapeutice mai „naturale”, e tratamentul leucemiei acute promielocitare. Ca evoluţie naturală, LAP era fatală. Până când s-au mai elucidat mecanismele şi şi-au dat oamenii de ştiinţă seama ca poate fi vindecată cu un derivat de vitamina A! Aşadar, se poate. Sigur, în prezent, se asociază şi chimioterapie pentru prelungirea remisiei, deci prevenirea recăderilor.

V: Pe 7. îl adaug eu, şi e fără comentarii.

Buna Olivia,am si eu o rugaminte la tine,cum sa incep…..socrul meu are cancerla gat si nu poate sa manance nimic solid,el pofta are,dar nu poate sa inghita,a slabit foarte mult,acum indraznesc sa te rog daca stii vreun remediu……ceva,tu ai citit foarte mult si ai auzit multe retete.Are 57 ani,mi-e frica ,sa nu-l pierdem,el fiind un om simplu de la tara cu frica lui Dumnezeu.Multumesc si astept raspunsul tau.Pupici suparati,din pacate,iti trimit.

Silvia,

Sa presupunem ca eu as fi in locul tau, iar socrul meu ar fi de-acord cu metodele citite de mine. Le-as adopta pe urmatoarele:

1) Breuss (Rudolf Breuss- Tratamentul total al cancerului), adica sucuri de morcovi, telina, sfecla rosie, exclusiv, vreme de 40 de zile (sucurile se beau gura cu gura, fiecare inghititura e bine mestecata si salivata inainte, ca si cum ar fi solida). As elimina sugestia lui Breuss de a prepara din vreme in vreme acea supa de ceapa, pe care o consider toxica, dar as tine cont de amestecul de ceaiuri propus de el.
2) Valeriu Popa – a) gasesti aici despre clisme zilnice de curatire a colonului si clisme nutritive, cu suc de iarba de griu;raclajul limbii in fiecare dimineata si seara; c) masajul organelor interne si accelerarea circulatiei limfei: sarituri pe virfuri de 100 de ori, in fiecare dimineata, in fata ferestrei deschise sau afara
3) Mikhail Tombak – masaj limfatic, zilnic (periaj uscat al pileii cu o perie cu peri naturali, pina intreaga piele de la virful degetelor si pina in virful urechilor devine rosie).

Buna Olivia,stiu prin ce-ai trecut si ce-ai simtit…si eu am pierdut acum sase ani pe tatal meu in varsta de 49 ani….iti dai seama ce tanar,a facut infarct la servici,…acum doi ani pe bunicile mele amandoua aveau cancer la plamani….si acum o saptamana pe tata socru avea cancer la laringe….ti-am spus de dansul….am incercat sa-l ajut..a tinut saracul 40 zile post doar cu ceaiurile lui Breuss….dar degeaba…saracul a luptat pana in ultima clipa cu boala.Ce sa m-ai zic………acum trebuie sa-l imbarbatesc pe sotul meu….

Morala:

OLIVIA este SINGURA din Romania care prin blogul ei ajuta lume multa, pur si simplu printr-o vorba buna si acolo unde nu o poate face din convingere sau nestiinta, iti spune.

Propagă această propagandă!

Musafirii

Diferiţi invitaţi ai lui Vasile, pentru care Vasile a dat cu aspiratorul şi a pus faţa de masă aia bună.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net