Utopia Balcanica

Deschide cenuşa, creştine

Bucuraţi-vă, voi robi ai marelui interneţ pan-global, sfântul Vasile se întoarce! Cu burta plină şi mahmur ca un geto-dac după o campanie de răpit copii de peste Dunăre, sunt gata să reiau programul de hăhăială, trolaj şi Mîţe cu care v-am obişnuit.

Şi cu ce să începem după marea sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe dacă nu cu încă un reproş adus creştinătăţii ortodoxe. Reproş că ce? Păi, că există.

E vorba din nou despre incinerarea răposaţilor. Poate că ştiţi, mai demult am scris o poezie super-bengoasă pe tema incinerării la îndemnul asociaţiei “Amurg.


Ei bine, fiind captivat de cele funebre m-am documentat în legătură cu activitatea dumnealor şi am să vă povestesc şi vouă, pe scurt, despre ce-am aflat.

(N-am să vă mai înşir argumente în favoarea incinerării. Odată făcut în versuri, să fac lucrul ăsta şi-n proză e redundant şi prozaic, în pula mea. Până la urmă e o opţiune personală, una mult mai mişto d.p.d.v. moral, material, funciar, ecologic pe care până şi creştinismul civilizat a acceptat-o încă de când era bunica fată.)

Actualmente, pe suprafaţa României funcţionează un singur crematoriu (faţă de 1700 în SUA, de pildă). Şi de multă vreme, prin intermediul asociaţiei de mai sus şi nu numai, nişte ardeleni depun efort în vederea construirii încă unui astfel de cuptoraş de partea lor a muntelui, ca să nu-şi mai plimbe bunicii căzuţi în front până la Szeged şi înapoi de fiecare dată când vor să-i cremaţioneze întru eternitate. Şi s-a obţinut într-un final avizul.

Numai că mitropolitul locului, Andrei (pre numele său călugăresc Ionică, mânăstirea Secu; da’ nu aia care chiar e mânăstire, aia care chiar a fost Secu’), a luat ca pe un atac la persoana divină modestul meu vis că dacă cumva mor în Ardeal să fiu transformat în cenuşă la faţa locului şi presărat pe un chiurtoş-colaci aburind.

Dau citire din comunicatul crăciunesc al Bisericii Neîntrebate De Nimeni:

[…] noi creştinii nu suntem de acord cu incinerarea deoarece persoana Domnului Iisus Hristos e paradigmatică. Domnul Hristos a murit pentru oameni, a fost îngropat şi a înviat. Toţi creştinii trebuie să parcurgă acelaşi ciclu, când mor să fie îngropaţi şi apoi să învieze. Sigur că Dumnezeu îi va învia şi pe cei incineraţi, pentru că şi din cenuşă Dumnezeu va face oameni vii, dar nu intră în tradiţia noastră creştină acest lucru! (sursa)

Aţi înţeles mesajul, da? dumnezeu îi va trata la fel pe cei făcuţi cărbune steril şi pe cei lăsaţi să crească viermi şi să îmbibe pămânţii cu formol. Da’ pur şi simplu nu se face, că sfânta îngropăciune e sfântă că am zis io, Gigi Becali.

Că sfântu’ Pavel, când s-a hotărât să cureţe învăţăturile lui Iisus de circumcizie şi mâncat cuşer ca să le poată vinde europenilor, a uitat să pună şi înmormântarea la rubrica legi pe care doamne-doamne le-a dat în vechiul testament să fie pentru totdeauna for evăr, după care s-a răzgândit.

Şi pe cetăţenii mai puţin penetraţi de dogmă îi convingi repede că un crematoriu în Ardeal e cel mai groaznic lucru care li s-ar putea întâmpla: găseşti un ziar local de căcat şi plăteşti un puşti total agramat să scrie despre cum vălătuci groşi de fum mirositor a moarte vor învălui întregul judeţ din pricina acestor Auşviţuri infernale cari vor lucra non stop, cremând fără discernământ pe oricine se apropie de ele, în buna tradiţie a distopiei cyberpunk pe care o aduce cu sine ateismul cel rău. Furnalele iadului!!!


Acesta nu este un crematoriu. Este o plajă tropicală.


Aceasta nu este o scenă din Diablo 2. Este un crematoriu.

(În ţările unde există multe crematorii umane moderne, oamenii nu simt aceşti nori ai ciumei, nu pentru că ar avea crematoriile filtre şi wunderbaum, ci pentru că ateismul cel rău le-a amorţit, după simţul schizofreniei comunicării cu divinitatea, şi simţul mirosului.)

Pe scurt, pentru cei cari au ajuns până aici da’ fără să citească ce scrie mai sus, biserica se cacă pe opţiunea personală a unor inşi care, pesemne posedaţi de draci, sunt catolici sau necredincioşi sau pur şi simplu nu vor să putrezească urât, ca o mandarină abandonată pe un raft fiindcă-i de-aia cu sâmburi şi nu place nimănui.

Şi nu-i o specificitate a ortodoxismului ardelean, înrăit de spectrul întunecat al multiculturalismului şi apropierii de vest.

Uite, amărâtul de Paţurcă, de-a dat colţul deunăzi. Ăsta ceruse în mod expres (“Vă implor să mă ardeţi” e expres, nu?) să fie incinerat. Asociaţia-douăşunu-decembrie trebuia să se ocupe de acest lucru, iar cremaţiunea golanului era anunţată deja în presă.

L-au incinerat?


Mai bine mort decât îngropat!

Nu, mă, s-au căcat pe ultima dorinţă a omului, că “Cristi a fost om credincios, nu putem să credem că ar fi refuzat o înmormântare creştinească”.

Trololo.

Vă las cu Mahler şi “Titanul” lui, acea simfonie pe care mie-mi place să mi-o imaginez închinată cartierului Titan, deşi cre’ că nu-i.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net