Utopia Balcanica

Sătrăpiţi bine

M-am bucurat să constat cum mica izbucnire n-a fâsâit, după cum cu pesimism prognozasem, în primele două zile. Şi chiar dacă ieri, alaltăieri am avut chestii productive cu care să-mi ocup timpul, am fost alături de voi, cei din piaţă, sufleteşte şi aşa mai departe.

Aşa că cre’ că diseară mă întorc şi eu în piaţă să zic că:


Să zic că jos Băsescu, pentru că eu sunt adeptul unui alt gen de republică şi cred că pe preşedinte ar trebui să-l vezi o dată pe lună, şi atunci în vizită de stat la poporul prieten din insula Nauru, sau tăind pamblica la un azil de bătrâni. “Preşedinte jucător” n-are decât să fie în timpul lui liber; de şah, de biliarzi, de barbut, de bambilici, de bolţ, de jocuri sexuale cu bile în fund. Poa’ să fie paladin de level nouăşcinci la oricare dintre jocurile copilăriei enumerate anterior.

Mai mult decât atât, să zic că jos Băsescu şi guvernul, pentru că de-a lungul ultimilor ani funcţionarea statului democratic de la noi a fost profund defectă, guvernul PDL-UNPR-UDMR şi sus-amintitul preşedinte jucător substituindu-se cu abilitate singurului mecanism de făcut şi desfăcut legi dintr-un stat normal, cari este parlamentul acestui stat.

Nu e ochei să se apeleze cu atăta lejeritate la articolul 114 (fost 113), cel care dă voie guvernului să-şi asume răspunderea pe ce legi vrea scula lui, câtă vreme parlamentul nu reuşeşte să-l dea jos prin moţiune în urma acestui fapt şi câtă vreme preşedintele nu trimite legea înapoi la dezbătut.

O să se zică că care-i problema, dacă glasul majorităţii din parlament nu era de acord cu legea, vota ca atare moţiunea de cenzură şi mămăliga exploda. Însă eu ştiu din cărţile mele obscure că democraţie nu înseamnă dictatura majorităţii şi că e o bulangeală enormă să excluzi opoziţia din cel mai important procedeu al ţării profitând de faptul că ai alcătuit dintr-o sumedenie de ciolănari o majoritate comodă şi că preşedintele jucător jucătoreşte în echipa ta.

Să vă mai amintesc ce s-a întâmplat când o altă lege de maximă importanţă a fost, totuşi, supusă votului în parlament? Un abuz care într-o societate nelovităcucevaîncap ar fi răsturnat strada instantaneu şi cu maximă violenţă.

O să se mai zică şi că “pe cine punem frăţie în loc, pe ceilalţi politruci?” Da, pe ceilalţi politruci pe care cu toţii îi urâm cu la fel de multă patimă.

Pe ceilalţi politruci fin’că, politruci sau nu, sunt ceilalţi şi (dacă – prin absurd – o precipitare a întâmplărilor din stradă va reuşi să clintească actuala putere) vor accede la ciolan nu ca cuceritori glorioşi ai unui os cu puţină carne pe el, ci privind mereu în urmă spre predecesorii lor. Care vor fi fost daţi jos de proprietarul ciolanului pentru nerespectarea principiilor democratice de ros ciolanul.

Ştiţi cum zice anecdota, că în orice marş triumfal al împăraţilor romani era angajat şi un derbedeu de sclav, să meargă în coada procesiunii şi să-i urle împăratului că “ai grijă să nu cazi jupâne”. Am uitat cum suna exact fraza în limba romanilor. Probabil “Te haz mişto!”.

Aşa că hai cu strada!

Ah, şi nu e ochei ca cetăţeanul ieşitor în stradă să fie jignit de către o figură oficială, indiferent că-i fascistul Urban sau fascistul Baconschi, două personaje care au scârbit istoria şi înainte să deschidă gura. Pen’ că ei şi-au asumat prin funcţia lor oficială să fie servitorii cetăţeanului. Vai de iobagul care îşi insultă ciocoiul.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net