Utopia Balcanica

Nu zice pop până nu sari topul

Am urmărit cu sufleu’ la gură serialul cel nobil intenţionat al Meritoriei prin care a luat naştere un top 25 al popului românesc de la începuturi până aproape ieri, o muncă titanică şi demnă de discoTEC. M-am gândit să-i şi zic că i-l fur ca să-l pun la mine pe sait da’ ştiţi cum cele mai frumoase lucruri în viaţă (câştigul la loto, curcubeiele, sindromul colonului iritabil, accidentele aviatice) sunt surprize cari te izbesc în faţă pe neaşteptate.

Prin urmare, acum că Mona şi-a finit clasamentul, îmi permit să-l reproduc aici (daţi clic pe fiecare piesă pentru a savura savuroasa recenzie) iar eu voi plusa cu comentarii pe care le socot de cuviinţă.


25. Cristiana Răduță – Amor, Amor
Am văzut prima oară videoclipul ăsta la un televizor din Italia. Italia, bomba de pe Dorobanţi unde aveau douăjdouă de feluri de pizza ieftină şi biliard cu bile desperecheate la cinci lei ora. Nup, nu Italia, ţara.

24. Non Stop – Jimmy

Piesa asta a scris niţică istorie şi ar trebui să figureze mai sus în top. Oricine a fost la Eforie Nord când abia se schimba mileniul a învăţat astfel să aprecieze fetiţele în bikini. Dacă era puţin mai explicită în a ne indica că Jimmy e o pulă, putea concura cu succes cu Dr. Dick de la E-Rotic.

23. Marcel Pavel – Frumoasa mea
Numa’ Lionel Richie a mai ştiut să bage atâta patimă în numa’ două calorii. Cu toate astea, eu unul cred că Eşti atât de frumoasă de la No Comment, piesă omisă cu cruzime de către autoarea topului, te lubrifiază şi mai frumos la ventriculi când inima ta cântă pop.

22. Emanuel – Ye ye ye

Dacă mă întrebi pe mine acest interpret de fado (adică de muzică fadă, nu de muzică portugheză) n-are ce căuta între greii şi influenţii muzicii autohtone. Dac-ar fi topu’ meu, aş da piesa asta afară şi aş schimba-o cu Beau, beau pentru că pe Dl. Problemă şi copiii copiilor noştri îl vor fredona.

21. Exotic – Sexxy
Cântecul a plecat de ani buni de printre noi, însă refrenul cu “secsi, secsi, ştiu că mă vrei” ne va însoţi pe vecie şi chiar dincolo de dânsa.

20. Angels – Aşa-s băieţii
Deşi a făcut ceva istorie, aş fi scos cântecul ăsta din clasament fiindcă e incorect politic. Există şi băieţi care umblă după băieţi. Şi băieţi care, săracii, nu umblă.

19. Gaz pe foc – Adio
Lacrimile de crocodil ale unui eşec nesărat de formaţie. Dar asta obţii când picuri extract de Bon Jovi peste orice.

18. Cătălina Toma – Îmi fac de cap

Cine?

17. Fuego – Ole Ola / Pepe – Cine, cine
Aşa da! Cu toţii ştim că pruncul Fuego a proiectat din ieslea lui universul vizibil şi invizibil; puţini ştiu însă că acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără muşchiul vânos, uleios de gypsy king al lui Pepe. Bosquito mai lipsea undeva între cei doi (unde-i Bosquito? nu-l văd în clasament) şi aveam o sfântă treime.

16. Andra şi Tiger One – Vreau sărutarea ta

Păcat de Andra că a supravieţuit cu neruşinare epocii Atomic. Cineva s-o înveţe că e muuult mai elegant să fii one hit wonder.

15. Blondy – Ai greşit
Dacă tot am atins subiectul ciolănoase – Anna Lesko anyone?

14. Bambi – Doi ochi căprui
Vezi, Andra? Asta înseamnă să fii muzician adevărat de pop. Laşi o moştenire eternă şi dup-aia te retragi discret, cântând manele pe la nunţi şi apărând din când în când în presa de scandal deşi arăţi ca domnişoarele din Avignon. Bine, nici ca o Alina Sorescu care se retrage discret fără să lase ni’ca.

13. Cappuccino – Ploaia / Sex la lumina lumânării
Păcat că asta-i singura piesă pluvială din top în condiţiile în care despre circuitul apei în natură au cântat Papa Junior şi Monica cu mult mai multă graţie.

12. Genius – Oraşul trist

Excelentă alegere! – ceva mai mult miez decât în Macho man şi ceva mai mult Genius decât în primul meu maus.

11. Stigma – Jumătate tu, jumătate eu
Că am eu sau nu ceva împotriva lui Emanuel, nu puteţi contesta faptul că Adi Minune a făcut-o mai bine p-asta cu jumătăţile. Mane, tekel, fares.

10. Valahia – Banii şi fetele
Fie vorba între noi, băieţii lui Costi s-ar putea bucura de mai multă consideraţie decât un amărât de loc 10 din partea unui istoric al muzicii mainstream. Costi înainte de toţi fiindcă – deşi nu-i prea auzim glasul – el a fost mintea şi motorul epocii Valahia, punctul de divergenţă între (prea) hulitele manele de azi şi Mogapop-ul MTV.

9. N&D – Vino la mine
N-am ştiut niciodată să-i gust pe N&D (ok, Vreau să plâng a fost o piesă deşteaptă) însă nu pot să le contest locul în acest desfăşurător al influenţei şi popularităţii. Chiar aşa, fără prea mare legătură da’ dacă tot vine vorba de gagici cu D la nume şi nu la ţâţă, unde-s Hi-Q? Dana Nălbaru avea oleac’ de charismă iar Totul va fi bine merge de-un locşor în clasament, deşi în rest au fost o formaţie obosită şi de căcat.

8. ASIA – Sună periculos
Una dintre gagicile din formula iniţială a fost în liceul meu. Acestea fiind spuse, acestea au fost spuse. Vârful topului nu prea are nevoie de comentarii. Din categoria trupe de fete simt totuşi lipsa Candy şi Spicy.

7. 3rei Sud Est – Amintirile

Ceea ce a făcut Guţă pentru muzica maselor a făcut Duţă pentru cealaltă muzică a maselor. A fost un deschizător de drumuri. Nu înţeleg, totuşi, cum de se află sub Animal X în clasament. La naiba, Hienă, Şopârlă şi Vierme au supt lapte de mamă de la Laurenţiu, Tipul cu cioc şi Celălalt tip cu cioc!

6. Animal X – Să pot ierta
Pe vremea când noi abia învăţam să nu facem nimic util, băieţii ăştia pioniereau în muzica electronică şi reformau zoologia în acelaşi timp. Respect! Aş fi ales totuşi ca piesă reprezentativă  Lumea animalelor, o veritabilă Istorie ieroglifică cu aer de nintendocore.

5. Class – Toată lumea
Sirene pe fundal şi un îndemn la zbânţuială. Reţeta clasică.

4. Voltaj l-au omorât pe DJ Boroş. Voltaj nu există.

3. Andre – Prima iubire

Pedobear approves.

2. L.A. – Ochii tăi
Da. Pe aceeaşi pagină – Sweet Kiss.

1. Body & Soul – Superfemei
Ce altceva mai vrei?

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net